Tuesday, April 22, 2014

DIY Ombre Wall: YAY or Nay?

Assalamualaikum semua...tunggu DIY ye....Huhuhu...saje post lambat2 sebab bagi semua orang fokus buat kerja dulu then baru layan blogwalking..Hari ni DIY biasa2 je...tapi kena show jugak..ni lambat post pun ada dah tanya xde DIY ke arini...amboi korang....camni mak xle rehat le..asik siang malam kena berfikiran kritis..kahkahkah...


Okla..ok...hari ni nak tunjuk cara2 nak achive dinding macam ni...





Tengok cat kat dinding tu ye...bukan gitar tu..or wording dia..kalau nak tgk gitar tu kena datang rumah..
Tapi kalau nak tengok wordings tu boleh refer SINI


Actually saya lama dah TERINGINNNNN sangat2 nak cat macam ni..tapi En Dadi slalu sangat skeptical dengan idea saya...As usual...Selalu x yakin dengan saya...Bila dah jadi...dia yang laju2 g update merata..haha

So lets start..
Bahan2nya: Cat dinding...(Whichever u like..), berus atau roller cat, lapik, dan span separa basah
Xyah tunjuk gambar la kot..sebab semua kenal cat..roller tu semua kan...benda2 biasa untuk mengecat..cuma teknik tu je yang penting...Gituuu..



Mula2 bolehla prepare tempat nak mengecat tu macam biasa...then, kalau ikut saya ni...Ombre tu nak buat 1 kaler je..bukan 2 kaler yang sama...sebab saya xnak seluruh rumah jadi kuning...biar nampak half2 ngan cat putih sedia ada...So, cat macam biasa sampai level kurang 1 tapak kaki dari height sebenar yang nak dicat kuning tu...Paham?


Kira macam ni la..


So sebelum cat tu mengering...ambil span separa basah (basuh dan perah semua airnya) tu dan mula buat pergerakan membulat...ikut la macam mana nak blend...asalkan nampak sebati dan cat tu x capuk macam x natural...kalau guna berus pun boleh..tapi effect jadi lain la sikit...


So, ni 1st layer dah siap...
Oh ya...'XOXO MARQUEE tu bole tenung di SINI

Biarkan kering betul2 cat tu...then buat layer kedua.
Ulang balik step dari mula...


Macam ni la hasilnya...


Sebenarnya xnak tayang rumah lagi..sebab banyak lagi belum siap...
But just so you get the picture...



Simple je rumah saya...huhu


Sebab terlalu suka so kami extendkan sampai hallway...

So itu ajela...
Suka ke x?


Sekian
TQ for viewing..
Wassalam

12 comments:

PinKy MoMMa said...

yunkk..ni dh kenapa rajin sangattt niii..smua pun i suka..lampu..cat..gbr besarrr tu..oh maiii smart giler...

tapi i tak rajin mcm uols huhu..tak kreatif lg tepat bahaha..tahniah!

O'gosh Iskandar said...

hahaha...rumah dia lagi meletop la...saje tu merendah diri...rumah ai is biasa2 je..rumah org berbajet rendah la katakan..so kena la 'out of the box' sikit...

shima said...

kreatif

Ummi Hanie said...

nice tips. nak try la nnti

XOXO tu cun banget

mystitchycraft said...

rumah awk lebih kurang design sama ngan sy..tp x 'sekreatif' awk. nice lah. Gosok span tu kt semua permukaan cat ke atau kt atas jer..??

O'gosh Iskandar said...

mekasih...saje nak nampak lain sikit..span tu kat bahagian atas cat je..bukan keseluruhan...tp kn blend sikitla..

O'gosh Iskandar said...

sila2..

Aty_Fared said...

sukaaaaaaaaaaaa...!!! so kreatif.. n hasil nya gempak... tu gitar kalau laki i tengok tu..mau meroyan nak kumpul jugak tu...huhu

imie fatiema said...

ya hampun lawo nya, lama tak jenguk member blog.. termiss entry ni, rumah simple tapi kalau pandai mendeko..lawa cenggini.

Juls Julie80 said...

bila tgk entry ni...saiz dan patern rumah kite hampir sama..hehe
comel2 gitu..hehe

O'gosh Iskandar said...

sama eh....huhu...nak usha la...nak tiru dia pulak....weeee

Kasturi Nusi said...

Suka tgk gambar dekat meja mkan.. mHal x kos