Monday, December 24, 2012

DIY: Long skirt

L
ama sangat pulak rasanya x berblog...Tetiba nak cakap pasal DIY plak kan...Assalamualaikum semua....Memang kurang adab harini, dah menceceh baru nak bagi salam...hehehe...Ok la tu nasib teringat....Mak bz sayang2 iolls semua....Bz apa xtau la....whatever, saya tetap sempat buat DIY ni tuk korang2 berinspirasi bersama...

Kali ni DIY senang je...skirt ni kalau x tau ce tgk gamba ni k..Yang saya nak tunjuk ni biasa orang panggil A-line skirt.

long skirt
Kredit Photo: Pinterest

Mudah je sebenarnya....Saya prefer buat sendiri skirt ni sebab saya sekarang dah xyah naik moto pergi kerja lagi...so, bole la ngada2 pakai skirt g kerja....and skirt ni pakai casual pun boleh...Kalau buat sendiri tersangatlah jimat sebab Saya cuma beli kain cotton or Lycra (or carilah kain2 yang stretchy2 sikit) 1 meter...then ngam2 dapat skirt selai...selalu saya beli kain dekat Jakel or Nagoya murah je semeter dalam Rm 9- Rm 13. Kalau beli paling murah saya tengok skirt2 macam ni dalam RM35 jugak la...dapat la 3 helai kan...So, untuk orang yang kedekut macam saya ni memang saje nak menyusahkan diri sendiri...hehe

Caranya:


Ok..mula2 ambik skirt yang korang selesa pakai tuk jadi pattern...potong 2 pieces ye anak2..
Kalau potong 1 je, belakang nak tutup ngan apa kan...
Kalau x pernah pakai skirt, pandai2 la google pattern skirt yang korang berkenan ye..
Pastu potong la keliling skirt tu dengan meninggalkan jarak 1 atau 2 inci...
Kalau x terer macam saya..jarakkan 2 inci. so, kalau pape jadi, xla nanti x jadi sebab x cukup kain.
Gambar kain yang dah potong lupa plak nak export dr ipad...so, agak2 boleh paham kan....


Then, potong 2 strip kain
PANJANG: Ikut pinggang
LEBAR: Ikut suka
Ini kira tempat getah dia la...


Lepas tu...dengan kereknya cantum la 2 dua belah kain yang dah dipotong tadi
Eh...ai dah ada mesin la...ehem2...
Berlagak je nak tunjuk mesin kenit titew...Hehe


Pastu, cantumkan pulak strip kain yang untuk tempat getah tu
Untuk kain stretchy ni...nak boh getah boleh...xnak pun xpe..
Jangan lupa jahit bahagian bawah tu sikit supaya kain tu nampak kemas
Ai x tunjuk....sebab xde sapa nak tolong perempuan ni meroyan 
nak buat tutorial bergambar tengah2 malam..isk


Then dah siap tu...
Sila gosok and pakai la cemana pun...
Saje bagi gambar blur sebab ai xnak glemer...
Keh..keh..keh..

Alright, sebelum nak buat skirt ni mintak perhatian beberapa perkara:

  • Bila memilih kain, x kisahlah kain apa pun....kalau nak jimat, sila cari kain yang bidang 60"
  • Kalau kain x stretchy, kena ambik kira ukuran nak jahit tepi + tambah inner (kalau jarang) and part lebar skirt tu sebab takut nanti bila dah siap ketat sangat xle jalan pulak dah..
  • Jahit tangan pun boleh sebenarnya...tapi ai is very nak cepat sebab nak pakai kenduri  keesokkan harinya.
Ok, tu je la tutorial hari ni....sorry gambar2 semua x jelas...
x sempat nak edit bagai..Sekian..










5 comments:

boni kacak said...

nak buat jugak lah..lepas tu nak pakai..hehehehe

Aty_Fared said...

teringin nak pakai skirt..tengok orang lain pakai lawo jer..tapi masih tak conpiden nak pakai..:)

Lyaa Suriany said...

Hadoi jealous sungguh ngn tgn org yg berseni niiiiiiiii

O'gosh Iskandar said...

xde la berseni mana pun Lyaa...cumanya susah nak cari skirt yang kaler dia matching ngan baju tu....selagi x dapat selagi tu susah tido...kena la pandai2 pikir alternatif....hehe...

jirus air said...

Thanks nmpk menarik skirtnya
Saya sekeluarga ambil yg haq sahaja.Tiada yg lain.Dulu kini dan selamanya..