Monday, October 1, 2012

Mari Belajar membuat tudung

A
ssalamualaikum semua....Petang2 yang ujan dan sendu ni elokla kiranya aku mengupdate barang seketoi dua ayat kan....Awat la susah sangat nak update sekarang ni xtau la...Last week banyak sangat yang aku nak share sebenarnya..tapi, memandangkan Adean demam panas berpanjangan sampai ke la ni pulak menjangkitkan serba sedikit pada abang dia si Arell.....makanya aku lebih selesa untuk berbakti sebagai ibu prihatin dari on WIFI internet bila di sekeliling diorang...eceh..

Oh ye....Tengok tajuk ada rasa2 macam aku nak berDIY lagikah? tidak...tidak...nehi ye...DIY la jugak cumanya DIY p kelas belajar cara2 menjahit tudung yang betul. Sejak 2 menjak menjadi emak ni aku rasa dunia aku, minat aku, pemikiran aku dah macam 'acik-acik' dah pulak....Nak belaja menjahit la...memasak la....Macam2... dulu2 kalau sesapa mention pun sumpah makan terajang le jawabnya.

Kejadian pergi menuntut ilmu ni dah berlaku dalam 2 minggu lepas la jugak...Di saat poket dah agak kering kontang...jari jemari gatal memBBM En Dadi mintak kebenaran nak pegi belaja menjahit tudung pulak dah....Dengan x disangka, En Dadi setuju pulak 500%. Aik?...maybe dia dah mula bosan agaknya dengan perangai dan penampilan aku yang x macam beranak 2 ni...Jadi, bila aku baru sebut je kemain laju beliau setuju...So, pergilah aku tuka tren 2 3 kali sampai lenguh peranakan duduk dalam tren then bertukar pulak ke kereta kawan seopis yang duduk di Kelana Jaya untuk menjayakan misi menuntut ilmu tersebut. Xpe...orang kata, menuntut ilmu biarlah sampai ke negeri China ye tak? Hehe....(Padahal ke Seksyen 7, Shah Alam je pun)

Sampai2 je cikgu terus bagi 'goodie bag' berupa 9 jenis pola jahitan antaranya termasuklah tudung awning, tudung siti, inner ninja, tudung syria dan 2 3 jenis tudung yang lain....mmg bestla dapat pola tu...masalahnya mmg xde basic menjahit, makanya dapat kain ngan goodie bag tu terus tercengang2 xtau nak buat apa....laa...ingatkan kerja tengok je....punyala pemalas nak belajar pun macam nak dengar taklimat je kekdahnya kan...

Sesi mengukur kain..

Kain yang dah siap potong

Tengok...potong pun fail..apadaaa...

Antara hadirin hadirat yang hadir
*Boni: Awek cun ramai ooo

Tekun cikgu mengajar cara2 nak membuat awning yang betul..


Aih...tetiba ada timbul cacing kerawit la pulak....

Ececeh...macam nak ajar korang pulak dah gayanya....
step by step ni tunjuk...kehkeh

Cikgu yang sibuk ,memastikan mesin jahit cukup

Dedicated gitu kan...

Yang bestnya, En Dadi setuju membabi buta itu peliknya bukan dia x tau yang aku ni mmg buta kayu bab2 menjahit ni....boleh la nak pegang mesin...cumanya nak direct jari jemari menggunakan mesin supaya mengikut kata hati aku yang nakkan jahitan cantik, kemas, lurus dan x serabut...adalah mmg durhaka sangat wa cakap lu. Geram je....Tapi rerupanya sewaktu kelas berlangsung, bukanlah aku seorang yang 'Tangan Bangku'. Ada ramai lagi yang senasib dengan aku...hehehe. Nasib la kene belajar buat satu tudung je....tu pun patutnya 3 jam je....dah memandangkan x pandai...jadi la 6 jam...tu pun cikgu sabaaaaaar je la banyak2 ngan kitorang...ehem

So, gitulah sedikit sebanyak kelas yang aku pegi tu...X mahal pun..murah je....RM 100 satu sesi....Kat rumah aku ni ada budak tu cakap lagi mahal sampai RM 180 ke hapa ntah...well, bagi sesiapa yang berminat bolehla tanya pasal kelas ni kat page Nu'ur Husna's Creative Hijab. Sebenarnya kelas ni dalam butik...banyak la jugak tudung2 ngan baju yang berkenan di mata meleleh seluk poket menengoknya...bukan mahal gila ke hapa..cumanya mmg bawak ngam2 duit kelas...lupa nak mintak subsidi pulak aduhai....Ha...ni antara tudung2 yang ada kat butik ni....meleleh wa cakap lu...nak custom-made pun bole..




Ok....bagi yang berminat, boleh usha2 FB Page tu ye..Kalau nak tanya pendapat aku pasal kelas ni....serius mmg best...x sangka jadi jugak la tudung aku tu walaupun kalau jual xde sapa agaknya nak beli....haha....first time ye tak....kira ok nampak la macam tudung...tapi, aku rasa, aku kena stick dengan pemakaian shawl je la kot...sebab senang sikit jahit 'petak' keliling je....kuikuikui...Sentap cikgu baca ni kang aku xnak apply ilmu hari tu...haha...ada la try sikit2....nnt dah lawa baru bole bagi MIL, SIL semua ye dak....

Hmm...mesti korang nak tengok sangat rupa tudung aku tu kan....ni nak cakap awal2....tudung tu lawa....*angkat bakul....Tapi model ngan kamera yang hamsap...sekian...

Muka x bajet retis/model..so, kecik je udah la ye...kehkeh





18 comments:

aTy _faRed~ said...

waaahhh..lepas ni boleh buat niage ni atas jename sendiri..:)

PinKy MoMMa said...

uols..iols pun on da way ni ekekeke

boni kacak said...

lepas ni dah boleh bukak bisnes sendiri.hehehehe

Lyaa Suriany said...

waaaaaaaaaaaaah
bangga kak bangga
sbb blh pakai tdg buatan sndiri

mamasuri said...

kte pun tgh congak2 nak g blaja jahit tudung..tp kan..mesin jahit dia lain yek dari mesin jahit baju biasa...huhuhu

bella hamzah said...

dalam kelas tu dia ajar brape jenis jahitan tudung?

O'gosh Iskandar said...

dalam kelas tu dia ajar satu jenis je...tapi kalau dh pandai buat satu tu...yang lain confirm tau buat sendiri....mesin jahit dia sama je...cuma jahit tepi tu je xde kena la anta po kedai...

imie fatiema™ said...

oho ini macam rupenya..ni ai slalu tahu beli n pakai je tak pnh terpikir nak gunting sendiri.boley ai blajar ni.tq dear

Jna marcello said...

wahh bole try buat jugak present tok mak ;)
TQ for sharing

Lyana Myra said...

jemput singgah k http://sakuraitubunga.blogspot.com/

=)

Namee Roslan said...

wah seronoknyaa !! :D hehe.suka ! macam mana nak buat tudung...nak try juga !

Anita said...

Terjumpa posting ni masa tgh cari info nak belajar jahit tudung. Thank you for sharing. I had fun reading ur posting..hope more people are like u..fun n generous..

shieda said...

moga menjadi tauke tudung berjaya..

momnsofea said...

thank for info...dok cari gak nk belajar jahit

kursus menjahit said...

Kursus Yogyakarta
Kursus Jahit Bordir Jogja Kursus Jahit Bordir Yogya
LPK NAVITA

Tempat Pelatihan Orang Mandiri
Pelatihan Jahit, Kaos, Bordir, Tas, Sulam Pita, Payet, Kreasi Flanel, Aplikasi Kain Perca

Mudah-Murah-Hemat-Terampil

Kenapa memilih LPK Navita:
Berpengalaman sejak 2003
Berpengalaman dalam Gugus Kendali Mutu Nasional 2009
Mesin Jahit Bordir Lengkap Kecil-Besar
Magang
GRATIS lebih dari 70 Modul Jahit Terbaik EBOOK senilai 500.000
Biaya Mulai 250rb/program
Tempat terjangkau(200m ke selatan Jalan Kusumanegara)
Disediakan asrama bagi yang berasal luar kota yogya
Terima Order Jahitan Partai Besar/Kecil

Glagah Uh4/196
Warungboto Umbulharjo yogyakarta
PH.(0274)450326/714205

buka cabang di sleman :
Perum Sidoarum Blok III Jl. Kepodang S-42
Godean Sleman Yogyakarta
HP. 085740028487
pin bb : 75F08617

Kursus Menjahit

kursus menjahit said...

Kursus Yogyakarta
Kursus Jahit Bordir Jogja Kursus Jahit Bordir Yogya
LPK NAVITA

Tempat Pelatihan Orang Mandiri
Pelatihan Jahit, Kaos, Bordir, Tas, Sulam Pita, Payet, Kreasi Flanel, Aplikasi Kain Perca

Mudah-Murah-Hemat-Terampil

Kenapa memilih LPK Navita:
Berpengalaman sejak 2003
Berpengalaman dalam Gugus Kendali Mutu Nasional 2009
Mesin Jahit Bordir Lengkap Kecil-Besar
Magang
GRATIS lebih dari 70 Modul Jahit Terbaik EBOOK senilai 500.000
Biaya Mulai 250rb/program
Tempat terjangkau(200m ke selatan Jalan Kusumanegara)
Disediakan asrama bagi yang berasal luar kota yogya
Terima Order Jahitan Partai Besar/Kecil

Glagah Uh4/196
Warungboto Umbulharjo yogyakarta
PH.(0274)450326/714205

buka cabang di sleman :
Perum Sidoarum Blok III Jl. Kepodang S-42
Godean Sleman Yogyakarta
HP. 085740028487
pin bb : 75F08617

Kursus Menjahit

saidah abdul razak said...

boleh bg alamat tempat ni tak akak. terima kasih

Dwi Sulistiyani said...

Thanks for sharing.. Ingin belajar menjahit dirumah dengan pola baju yang sudah jadi? Anda bisa mendownload contoh polanya di Fitinline..