Wednesday, November 12, 2014

Latepost: En Dadi and Adean's 3rd Birthday

Assalamualaikum semua..Sorry hari ni xde cerita DIY sebab nak cerita sikit pasal Birthdays 2nd anak dengan En Dadi yang dah lama lepas tu..kira combine sekali la sebab dah lepas kan....Huhu

Birthday En Dadi sebenarnya bulan lepas...on 4th October..tapi sebab En Dadi yang selalu sangat xde masa sekarang ni...so postpone la celebration..dia pun x bajet saya nak celebrate...Macam last year la..buat surprise..Tu pun En Dadi x jangka jugak...ke tipu2 je buat2 surprise...haha...



Nasib ada yang nak tolong sponsor kek...so sangat menjadi la surprise sebab dia xtau ada kek...Saya kan dah jadi SAHM (Stay @ home mom) sekarang ni...So kalau saya yang beli kek memang kantoi la..Sebab dah lepas...Mood pun dah agak ke laut nak detailskan kejadian...Cuma masak sikit then panggil sedara dekat 2 3 org datang makan...itu je la...Huhu












Makanan x dapat nak tunjuk sebab Aiolls sangat bz memasak..xde masa nak ambik gambar...Plus laju je masing2 licinkan...boleh bagitahu je masak Ayam coke dengan beef wrap asparagus serta greek salad + fruit dessert + kuih seri muka + air oren...itu je la..pemalas betul..huhu


Ok ni kejadian birthday Adean...Bithday dia 3 Nov..Tapi celebrate 7 Nov..Disebabkan ada budak2...so kena buatkan Crown sorang 1...sebab takut nanti semua meroyan nak Crown...Nasib x gaduh...Kek pun simple cari dalam Pinterest dan order sejibik dengan Ayu Cake Boutique sebab kalau saya xde dkt sini...maka saya adalah di Pinterest sana..Kikiki...


Source: Pinterest
Plus Cube surprise inside the cake






Birthday pun tumpang rumah makcik since melawat Nenek yang sedang sakit..dan tu je masa dapat berkumpul ramai2..So sekali jalan je la senang...


Surprise..surprise...Tq kak Ayu sebab rajin melayan songehan saya...Nak macam tu..nak macam ni...Huhu



So...Alhamdulillah semuanya dapat meraikan setahun lagi umur dan diharapkan moga bertambah rezeki dan kesihatan hendaknya....Saya tahu tahun ni semua orang punya birthday simple sangat...saya memang xde masa nak pikir pun pasal birthday sangat...Huhu...nak birthday party havoc2 sila tunggu tahun depan bila saya dah bole manage time dengan baik..huhu..

Sekian dulu
TQ for reading
Wassalam






Tuesday, November 11, 2014

DIY Wall Stenciling - When a DIY gone bad

Assalamualaikum semua...mukadimah konon2 short and sweet...se'suwit' muka saya sekarang ni konon2 buat x reti nak kena update blog selalu..kihkih...Kali ni nak share sikit pasal kisah DIY FAILURE saya masa saya cuba nak buat stencil untuk dinding balkoni rumah tempoh hari..

Ingat selalu buat DIY ni x pernah fail ke...Selalu gak fail....Saje xnak tunjuk sebab saje nak nampak terer buat DIY padahal dah berguling disebaliknya....ngeee...Ok tipu.....xdela selalu sangat...Sebelum buat apa2 DIY biasanya saya akan browse berhari2...bahkan berbulan2 sebelum saya dapat dapat paham betul2 konsep yang nak di executekan tu...Bukan senang2 tiru je apa org buat pastu macam hebat gitu...banyak gak research..pastu pikirkan function lagi..kesesuaian...tempat nak beli barang2 kalau kena beli...dan sebagainya....

Inilah rupa yang ingin saya capai untuk sesi DIY kali ni...Saya buat ni kat dinding balkoni sebab saya x nampak lagi orang buat...so saya nak mengekalkan kegilaan saya dan pada masa yang sama saya nak menghabiskan suku tin cat lebihan mengecat pintu dapur saya supaya kurang 1 barang tuk saya pikirkan lepas ni..win-win kiranya...huahuahua


Tapi x semudah membaca rupanya...susah sebab leceh dan kena banyak sabar....x caya, sila baca selanjutnya...


Stencil yang saya buat senang je...just print font guna Microsoft words kesukaan lepas tu potong ikut bentuk...part ni...Pass with flying colours gitu...

Cubaan PERTAMA


Well...sebenarnya x terpikir plak nak cuba...terus buat dengan confident la kononnya sebab terlalu yakin benda ni straight forward je pun....So tanpa apa2 prasangka buruk...saya tampal semua font bahagian dalam yang dah dipotong tu ke dinding...What was i thinking? Pastu rajin pulak pergi trace balik dengan pensel 1 persatu...kononnya nak fill up je la pastu..nak cat belah dalamnya....sebenarnya x salah...Tapi baru 1 huruf saya dah tension sebab sakit tangan dan tengkuk...plus comot sememeh ntah hapa2...plus panas Ya Rabbi...Padan muka sendiri!! Pastu sendiri pikir dah aniaya diri sendiri...Sebab ngeri pikir brapa hari nak settle kalau gini..Dahla kena memanjat lagi..Walaupun cuma tingkat 5..Agak ngeri jugak pikir nasib kalau2 terkehel jatuh ke bawah..X boleh..x boleh....So terus stop selepas 1 huruf...Sila abaikan dinding yang super cun itu...akan diclearkan kemudian selepas DIY...Ececeh...


FAIL without compromy

Cubaan KEDUA


Kali ni dengan yakinnya konon kaedah ni pulak MESTI berjaya...Ambik huruf stencil yang belah dalamnya tu dan pergi tekap balik pada kertas suratkhabar...sebab xnak membazir ink la kononnya pergi print lain sebab kata dah tadi kan...Terlalu yakin sampai the minute saya potong huruf2 tu saya buang bahagian luar tu...Pandai sangat..Harus la padan muka sekali lagi sebab kena buat kerja 2 kali...Isk..Isk..Isk..


 Benda paling  x best bila pakai kertas suratkhabar...Stencil tu jadi lembik amat...susah nak adjust letak kat dinding...lepas tu masa cat tu elok plak baik punya berus sampai dia sememeh bocor cat masuk celah bawah stencil....Adoi.....Masa ni dah tahap tension dah....rasa nak cover ngan cat putih balik dan duduk diam2...Jangan pikir lagi pasal benda ni.....Kononnya la kannn....

 Cubaan KETIGA


Finally...Kalau tulis finally maksudnya samada menjadi atau dah give up la kan...haha...So, finally saya print balik pakai kertas a4 dan stencil balik tuk kali ke berapa ntah....rasa nak muntah dah masa ni..keyakinan dah level ZERO dah pun...Tapi sebab risau nanti malam x boleh tido sebab terkenang2kan 2 kejadian DIY FAILURE kat atas ni..so kena la jugak sanggup berjemur dan cuba lagi...Kali ni dah x gopoh nak buang apa2...stencil kat dinding pun 1 persatu...dan saya gunakan teknik mengeCOP menggunakan span..bukannya 'stroke' guna brush...(sorry x tunjuk - maklumlah...dah kata gopoh kan...langsung x ingat nak snap part mengecat tu) Yang penting part x gopoh tu...bila sabar dan x give up...maka akhirnya sekarang dah boleh cerita kat sini sambil senyum sorang2 pikir adegan rasa nak nangis..nak terjun..nak baling cat di cubaan PERTAMA dan KEDUA tu...Walaupun ada jugak kesalahan untuk Cubaan KETIGA ni iaitu perkataan RELAX tu huruf A tu tersalah adjust tinggi..but saya biarkan dan cuma tambah kaki je....biarla dia nak font besar sorang2...Hehehe





Bertepatan sangat rasanya quotes tu sampai saya sanggup mencuba sampai 3 kali...Ni baru 1st part DIY untuk Balkoni rumah...Banyak lagi nak buat ni..sebab kitorang suka lepak2 kat sini..Sajela nak bagi comel sikit balkoni ni...so nantikan je la DIY yang seterusnya ye...Dan please doakan saya x merapu macam ni lagi...Huhu

Sekian dulu
TQ for reading
Wassalam


Tuesday, October 28, 2014

DIY Storage Tube from Pringles can

Assalamualaikum semua...Lama pulak kali ni dijangkiti penyakit "M" nak update blog...Selalu terkejar2 sangat sampai nak pandang blog pun susah...Anyway, TQ pada yang masih sudi bertandang ke sini walaupun Puan blog sendiri sangat mengada blog sendiri pun x berapa pandang.

Masih lagi dengan kegilaan 'memungut sampah' dan cuba repurpose semula...Ecewah..Padahal benda celah kuku je pun sibuk nak gebang kuat2 kat sini...Kikiki...Bagi can la ye...dengan keadaan internet yang macam nak kena lambung ni dan juga keadaan kesihatan yang x mengizinkan...saya cuba jugak la update supaya saya x rindu sangat dengan blog ni..Ye...saya tau awak semua x rindu pun...saya je yang over rindu blog sendiri..kikiki

Kali nak nak share berkenaan bekas pringles yang dah patut2 dibuang lepas habis makan tu..saya sibuk nak kutip dan jadikan bekas storage di dapur.

DIY Pringles Storage Tube


So inilah bahan2nya..yang terlupa nak snap adalah gunting dan pembaris. Lain2 yang tertera dalam gambar adalah: Wrapping paper (saya google dan print sendiri saiz a4 je sebab tinggal sikit je balance untuk 1 can kalau guna saiz a4), Bekas Pringles yang dah habis (sesungguhnya ini adalah bukan iklan Pringles), Label sticker dan Double-sided tape.


Setelah diukur bekas ni saya Double Tape kan bekas ni di sekeliling bahagian atas dan bawah serta bahagian menegak..supaya kemas melekat masa membalut nanti.




Sila fokus kat bekas ni jne...sekeliling yang menyepah tu sila buat2 x nampak...ngee


Siap balut terus labelkan je..Saya dah pernah tunjuk cara melabel dalam post SINI dan SINI


Lekat je pun..Huhu


Siap...Setakat ni ok je sebab saya letak barang yang x perlukan kekedapan. Tapi sebelum ni Pringles yang tersimpan dalam tu pun memang x lemau pun kan...Cuma saya nak make sure letak benda yang x senang rosak. Ni dah dekat 3 minggu saya x blogging kan...stakat ni check barang dalam tu ok je..xde pape kerosakan pun..Huhu...Ni baru 2 kumpul..Itupun setelah dah berapa banyak dah bekas ni terbuang..Kalau banyak lepas ni maybe bole melarat kat bilik anak2 pulak...Ada sapa2 yang ada penyakit macam saya mengumpul barang2 buangan untuk repurpose semula? Kalau ada...Silakan share dengan saya k...Boleh la curi idea sikit...Wakaka

Sekian, TQ for reading,
Wassalam




Monday, October 13, 2014

DIY Easy Jewelery / Cosmetic Lace Box

Assalamualaikum semua...Lama betul plak rasanya x posting kat sini..maaflah...banyak sangat kejadian sampai x mampu nak berblog secara berterusan dan berdisiplin...Anyway, blog x blog..DIY tetap diteruskan...dah namanya puan DIY bak kata cik +imie fatiema ..TQ cik puan..motivasi tu...hehe

Kali ni saya nak sharekan cara saya yang selalu sayang sangat nak buang barang ni menyelamatkan beberapa jenis sampah supaya boleh ditukarguna menjadi benda yang bermanfaat...Salah satunya Bekas Coklat Ferrero Rocher...Macam biasa tengok je kan...But believe me biasanya saya dah buang berbekas2 dah sebelum ni sebab xtau mana nak simpan sebelum terpikir untuk menyelamatkan bekas ni untuk kegunaan lain...So here comes the DIY..


DIY Easy Jewelery / Cosmetic Lace Box



Bahan2: Bekas Ferrero Rocher, Gunting / Pisau, Pensel, Pembaris, Glitter Foam sheet (Popular, Spotlight ada jual-Optional je ni) dan Kertas pelekat yang bercorak (Window decal / Wallpaper/Sticker)


Ok, Mula2 ukur dulu kotak yang nak dibalut..Ni sesi mengukur namanya..bukan nak tunjuk pembaris 'Made in Taiwan' itu ye Puan2..


Then potongkan sticker ikut ukuran..x kisahkah samada nak potong ikut corak or just ikut bentuk bekas...Macam saya, sebab Window Decal yang saya beli di Mr DIY ni ada corak lace2 gitu..dan 1 lagi...dia agak transparent...xdela terus x nampak macam kalau pakai wallpaper...so saya try nak potong ikut corak dia sikit...Konon2 masa ni terlebih rajin gitu..



Then tampalkan pada permukaan Bekas / Kotak ikut suka..


Saya tampal pada kedua2 penutup dan juga bahagian bawahnya sekali...
Memang terlebih rajin betul ni..Hehe


Then, Glitter Foam yang berwarna hitam tu saya letakkan je belah dalam sebagai pelapik kotak ni..Konon2 ada elemen glam la kot...Padahal nak sorok calar2 kotak tu je pun..huhu..X buat pun xpe rasanya...


Macam nilah bila dah siap...


Ni contoh la nak isi barang...agak2 boleh buat letak dalam dulang hantarankah? Part2 seni kreatif bunga2 ni opkos korang lebih lagi kreatifnya....saya punya feminin side suram sikit...Wakaka


Itulah dia Bekas aksesori / mekap saya...Banyak x banyak...3 tingkat jugak la kan...Muahaha...
Bekas ni x kedap udara..so bolehla nak isi benda2 yang x mementingkan kedapan...Hope korang pun terinspirasi macam saya ni k...

Sekian dulu, TQ for reading
Wassalam




Thursday, September 25, 2014

DIY Ice Exploration Cubes for kids

Assalamualaikum semua...banyak pulak feedback secara online dan offline bila saya post pasal simple finger paint tu....pastun ramai plak request saya post pasal diy yang melibatkan aktiviti dengan anak2...So sorry kalau lepas ni banyak pulak post pasal aktiviti dengan anak2 keluar yek...

Kali ni saya nak sharekan cara saya dedahkan anak2 dengan aktiviti explore and learn yang simple iaitu:

ICE EXPLORATION FOR KIDS


Basically bahan2 penting dia 5 je...Baking soda, Cuka, Air, Mainan (saiz yang muat dalam bekas yang dipilih) dan Ice container (terpulang nak guna apa)


Caranya lagi senang...just bancuh air dengan baking soda. Xde sukatan..tapi jangan la boh baking soda tu sikit sangat...agak2 macam bancuh air la...Kalau nak tau sebab dia...sila baca selanjutnya k...


Ok..cara nak uji ok ke x kepekatan campuran air+baking soda tu..Mula2 ambik campuran tu sikit dan tuangkan di bekas lain...Then tuangkan sedikit cuka pada campuran 'testing' tu..Kalau berbuih macam dalam gambar ni..maknanya ok la tu...kalau x berbuih, kena tambah lagi baking soda la nampaknya...Resepi sangat xde piawaian gitu la..Please bear with my kemalasan..kekeke


Sebelum tu susunkan mainan dalam container..x kisah kalau x kemas...bercampur..or terkeluar sikit...
dari situ nanti datang minat dan teruja nak tau anak2 bila nampak ada sikit tersembul keluar dari ais...or nampak samar2 kaler je ke...Gitu..



Then tuangkan je dalam Container yang berisi mainan tadi..





Selepas disejukkan...campuran air dengan baking soda tu akan jadikan ais tu frosty..so x clear la...Dan lagi fungsi baking soda tu adalah untuk masa permainan nanti...




Cara main...
Tuangkan cuka (tambah sikit air kalau rasa xnak membazir or cari bekas spray yang kecik)

Then bolehla ambik 2 3 ketul dan biarkan anak2 explore...
Banyak sangat cara nak main...Tapi ni salah satu cara la...

Nampak x berbuih2 masa Arell spray tu...Tu pun buat diorang terjerit2...

"Huiyo...Bebat(Hebat) la Mami..."

Pastu terkejut ada mainan dalam ais tu..Padahal mainan tu x beli pun..ambik apa yang dah ada je..Pun diorang kagum sangat...Wakaka..


Time mandi lagi la kan...Boleh je buat bukan time mandi...Tapi ntahla diorang ni suka sangat time mandi baru nak buat macam2...

So itulah saja...Simple sangat kan..meleleh air hidung sapa rasa kene beli mainan mahal2 hanya nak bagi anak2 happy...Yang penting kita kena involve la sekali..tanya apa benda yang dalam ais tu..warna apa..huruf apa...benda2 macam tu la..secara x langsung diorang akan dapat belajar dengan cara yang seronok...Jangan la dah buat/beli mainan pastu tinggal je anak2 main sendiri tapi mak bapak sibuk online je ngadap gadjet..Kena ada 2 way communication baru berkesan mainan apa pun...Hambek ko...Dah terlebih bebel pulak hari ni...Kekeke

Sekian dulu, Selamat mencuba
TQ for reading
Wassalam

Tuesday, September 23, 2014

DIY Washable Finger Paint for Kids

Assalamualaikum semua...Kali ni nak share cara saya buat Finger paint untuk aktiviti anak2 kat rumah...Kepala pening sikit hari ni so x dapat nak sembang macam2...Jadi tengok gambar banyak2 je la ye dari baca bebelan saya...


Washable Finger Paint


Bahan2: Tepung: Air (Ratio 1:1), pewarna makanan, bekas untuk penyediaan dan bekas untuk simpan bila dah siap...Senang kan!


Ok..Mula2 campurkan tepung dengan air dengan kadar nisbah 1:1..maknanya kalau 1 cawan tepung, makanya 1 cawan air..


Kacau sampai licin adunan tu dan x berketul..
Ewahhh..macam main masak2 pulak...


Then bolehla masukkan adunan tu dalam bekas...


Titikkan pewarna ikut suka hati..kalau titik banyak...maka terang la warna cat tu nanti...


Kacau sampai sebati...dannnnn


SIAP!!! Cantik x cat kak Ton!! Hehe


Lepas tu bolehla sediakan bahan2 untuk aktiviti mengecat tu nanti...
Terpulang nak pakai alat2 apa k..saya guna apa yang ada kat rumah je...


Batang sayur pun aci je...

Then boleh start aktiviti...
Saya bagi budak2 main dalam bilik air je..senang nak bersihkan...
So kira aktiviti mandi la ni...






Ni baru namanya mandi x basah....Sensor sikit...maklumla time mandi katanya...






Best sangat sampai hari2 suruh buat cat ni...Boh dalam muffin tray pulak...


 

Silalah admire la hasil seni anak2 sebelum dibersihkan tu....
Then just spray je dengan air dah settle..Janji jangan biar kering sangat la...
Kang kena tambah kerja sental dinding toilet pulak hari2..kekeke...

Sebenarnya banyak je aktiviti boleh buat once dah ada finger paint ni...x caya boleh search kat Pinterest macam kat bawah ni...


Till Then, Thanks for reading
Wassalam