Wednesday, July 30, 2014

Guest Blogger: DIY Clothes Folder by Nurizzah Majif

Assalamualaikum semua...Selamat Hari Raya Aidilfitri...Sambil2 makan kuih tu jangan lupa check out blog mak encek ye...Kali ni kita kembali bersama dengan Iza form DarwisyDarwisyah Blog
Serius terharu sebab kesudian Iza sampai 2 kali sudi jadi tetamu yang dialu2kan untuk segmen ni...Jangan risau...saya x pilih bulu...Sapa2 ada 2 3 entri yang menarik..silakan email say di Ogosh80@gmail.com...Insyaallah saya xkan menghampakan semua....

Raya..raya jugak kan...tapi bagi mak2...anak2 dara...dah balik kg tu jangan dilupa dengan kerja rumah yang bertimbun sentiasa menanti tu kan...macam tu jugak la dengan saya...xkan boleh lari dari memasak.. mengemas...basuh baju...raya ni pulak..kalau dah balik kampung..mak oi!! Silap haribulan..orang makan kuih..lemang ketupat semua..kita makan hati je tengok baju2 yang segunung nak kena lipat kan.....Huhu

Well, Thanks to Iza sebab sudi Share cara nak DIYkan Clothes folder ni. Memang berguna..Sebab xde maknanya korang teringat time2 berkemas nak balik kampung tu kan..konon nak ringankan beban mak...nak belikan clothes folder yang jual di pasaran....jadi inilah alternatifnya...just buat dari kotak....Jimat dan jimat lagi..


Kalau sesapa xtau apa itu clothes Folder..Macam ni la rupanya yang terjual di pasaran...Fenomena sangat la ni..apa orang muda kata...Viral sangat dah...Lipat baju guna board macam ni memang konfom x sampai setengah jam settle baju segunung..In fact...Boleh kasi kat anak2 dan En Laki tolong sama...Lipat pun boleh berjemaah apa...


Inilah Clother Folder yang Cik Puan Iza kita DIY..sangat mudah dah menudahkan kerja2 melipat..Which I dare most of you memang sangat terpaksa rela...Apatah lagi nak kena pastikan lipatan tu semuanya sama....Well, sekarang tidak lagi..semuanya jadi mudah dengan CF ni..X percaya sila cuba...Lepas tu boleh la berterima kasih pada iza. Lepas ni xde la alasan En Dadi dan sekalian suami konon x pandai lipat baju..terutama bila wifey kadang tu kena outstation...kena balik berpantang kat kampung...kurang dah debaran di Aidilfitri tatkala rumah ditinggalkan..Apa daa...merapu

Ok lah..Jom kita ramai2 cuba DIY ni k..Untuk full tutorial..Sila ke


Till Then, Selamat Hari Raya Aidilfitri
and TQ for reading
Wassalam





Friday, July 25, 2014

Dari Jauh Kupohonkan Ampun Maaf..


Hanya kusampaikan DOA dan kiriman tulus ikhlas
Dari Jauh kupohonkan ampun maaf..Huu..
0-0 ek..

Salam Aidilfitri 
Maaf Zahir & Batin dari kami sekeluarga

Wednesday, July 23, 2014

Guest Blogger: DIY Magazine Holder/Divider by Suri

Assalamualaikum semua...kali ni seorang lagi Blogger yang suka berDIY menampilkan diri...Presenting Suri of Projek DIY Suri yang sudi sharekan cara beliau mengubah kotak kosong jadi sesuatu yang berguna. Salah satunya ini:



Bagus sangat Idea Suri ni sebab saya x terpikir pulak nak mengubah kotak jadi Magazine holder..cuma terpikir nak membalut kotak tu ada la...huhu

Actually ada terfikir nak menyelamatkan kotak2 kosong tapi memang sangat xde masa...DIY lain ada masa pulak ye...Huhu...Well..Blog Suri ni sangat cool tau..Sebab dia banyak share berkenaan dekorasi dan susun atur rumah...So sapa2 yang nak get inspired, silalah ke blog Suri di:


Sekian, TQ for reading
Wassalam




Wednesday, July 16, 2014

Guest Blogger: DIY Ombre Summer Canvas Bag by Sabrina

Assalamualaikum semua...best kan ada segmen macam ni...xla bosan asik tgk DIY dari saya je...Sekarang ramai dah suka berDIY di Malaysia ni------NOT...Sangat azab ok nak cari orang yang suka cuba buat things sendiri...Agaknya orang Malaysia ni banyak duit sangat sampai apa2 pun beli...Huhu...Anyway, ada je yang DIY...Tapi malu2 kucing xnak share dengan orang..

But this time around..saya jumpa dengan DIY yang menarik sebab macam biasalah..kalau menarik tertarik tu sebab kesimplean dan praktikaliti DIY itu sendiri...Dan orang yang buat pun comel je...Muda remaja lagi..so opkos DIY yang sangat fun ni oleh SABRINA TAJUDDIN. Femes agaknya sis ni sebab kalau google diy je asik keluar nama dia dulu..so saya pun saje2 bertandang ke blog dia dan sememangnya sangat talented beliau ni...Bukan setakat DIY..mekap tutorial..events..fashion..macam2 dia punya post...Phew..x mampu ahkak nak ngikut dik...As for the DIY she made...Well, here it is...

Ombre Summer Canvas Bag


Amacam? Like I said before...sangat talented..saya nak jugak beg camni...sebab berguna pada saya bukan sahaja untuk Summer..well, negara kita memang always 80% summer...so saya suka praktikaliti beg ni sebab saya selalu akan guna time keluar nak simpan telekung....grocery shopping...outing ke playground...pool..dan keluar ke pantai...

Hoi...betul ke macam tu banyak sekali gunanya...? Betullll...tarak tipu punya...Maybe sesetengah orang x suka..Tapi saya sangat suka..terutama sekali kalau saya boleh custom sendiri....Lagi mak encek suka bangat!! Xyah poyo sangat la nak pakai beg LV g beach kan..Err..ada ke daku ini beg LV? Haha


Comel..comel..comel...
Boleh kan nak tiru....? Nak tiru jugak...x kira...

Marilah beramai2 ke Sabrina Tajudin's Blog
untuk DIY yang sangat comel ni..

Sekian, TQ for reading
Wassalam

Wednesday, July 9, 2014

Guest Blogger: DIY Personal Organizer / Planner by Nadia Helena

Assalamualaikum semua...Kembali lagi hari ni dengan another Guest untuk segmen Guest Blogger ni iaitu Nadia Helena...Iaolls tabik spring sangat sebab Nadia ni gigih nak buat custom Personal Organizer cum Planner dia ni...Dan hasilnya korang boleh tengok sendiri....Cantik sangat kan...!!





Siap ada 'TAB' yang spesifik..ada  design cun..dan yang paling penting...ada kalendar tuu...


Sangat sesuai untuk Planner saya tahun depan....*like I ever planned things...haha

Seriously...Memang terus ada dalam checklist untuk tahun depan...
Sebab tahun ni macam dah nak lambat sangat kan...cuma masalahnya dapatkah saya grab warna cover kegemaran macam Nadia...No pink la opkos...Gold maybe...Hmm...
Misi mencari bermula nampaknya...huhu

So, sapa2 yang berminat..sila lawat blog 

NADIA HELENA

sekarang..GO Now!

Till then
TQ for reading
Wassalam

Tuesday, July 8, 2014

DIY Sampul Duit Raya

Assalamualaikum semua...It's DIY time again....Kali ni mesti mengujakan korang punya la...pfft...padahal idea kuno pun..ramai sangat dah post pasal DIY ni..huhu...Bulan posa ni kan...keje banyak namun nak juga contribute bersempena Ramadhan ni kan...So aiolls nak tunjukkan skill aiolls nak buat sampul duit raya from scratch ni...


But mind u ini adalah DIY post yang paling banyak gambar...Demi untuk memudahkan korang2 sekalian..Macam banyaaaaakkk la sangat kan...Huhu


Bahan-bahan:
Gunting,Gam, kertas
(Bole download di sini kalau berminat)



Template tu printkan atas kertas. Seelok2nya atas kertas yang tebal sikit la..Kertas A4 yang 80 gram punya ke or pakai jenama Double A baru cantik sikit...Huhu


Guntingkan


Kemudian lipatkan ke dalam bahagian yang bertanda GLUE tu..Saya guna 'Bone Folder' untuk score dan kasi lipatan tu kemas sikit.


Inilah benda alah 'Bone Folder' tu kalau nak tau..Gunanya untuk mark/tanda garisan pada kertas tanpa mengoyakkan kertas tu; contoh: kalau nak buat kotak dari artcard ke..kan keras..susah nak lipat cantik2..so di sinilah 'Bone Folder' ni membantu...Boleh jugak nak guna belakang pisau atau benda2 yang tumpul...Tapi since dulu saya ada ambik upah buat kotak gift..So ada la alasan untuk beli benda ni...


Nampak x kekemasan dan lurus je bila melipat tu..



Then gamkan pada bahagian yang bertanda GLUE tu..Siap!


Sampul yang saya buat ni boleh muat duit RM50..
Note RM100 x try lagi...








Ada 5 design semuanya...Sorry la gambar x berapa nak clear...Menggigil kan lapar...Kihkihkih...
Sambil2 buat ni tengah pikir gak..nak buat semua design ke..nak ambik ikut baju je...
Sampul pun nak tema gak kan..kekeke..
Yang pastinya baju raya saya sekeluarga memang dah ada yang matching ikut sampul ni...huhu

Sekian, TQ for reading
Wassalam

Wednesday, July 2, 2014

Guest Blogger: DIY Wooden Vase by Nana Syazana

Assalamualaikum semua...Ekcited gila dengan segmen ni sebab mendapat sambutan dan sokongan dari blogger2 sekalian..Kali ni saya nak share DIY dari Nana Syazana pulak...Nana ni blogger yang sangat talented sebab dia terer buat Hand bouquet...So pada B2B sekalian..sila terjah blog nana pasni k...Nasib dah kawen..kalau x..memang dah tempah gak 1..Haha


Ok berbalik pada tajuk la kan...Nana share macam mana nak buat Wooden Vase..Actualy bukanlah wooden betul pun..kira faux wooden vase sebenarnya..tapi sangat kreatif dan sangat sesuai untuk digunakan pada wedding or even candy buffet table tema country, garden xpun pada guest table dan table menghidang juadah Raya nanti.....super comel dan murah...!!! Well, itulah tujuannya kita berDIY kan..kalau mahal2 might as well beli je ye x...



Tengok..kalau nampak..batu pun just balut ngan kain tablecloth ala2 lace tu dah boleh jadi hiasan...
Alahai...ngah pikir ni mana nak tiru dan absorbkan idea Nana ni...Idea Nana ni sampai masuk majalah Pesona Pengantin for Rustic Wedding Theme gitu...hebat x hebat kan...Huhu






For more, sila terjah beramai2 ke sini


And you'll find new love for DIY too...

Sekian, TQ for reading
Wassalam