Wednesday, August 20, 2014

Guest Blogger: DIY Lampu TIdur by Suri

Assalamualaikum semua...kembali lagi dengan segmen Guest Blogger...Sekali lagi Suri of Projek DIY Suri  sudi sharekan cara2 beliau dengan husband buat lampu tidur sendiri...Macam x percaya je kan...Well, percayalah..jangan x percaya....Demi menambahkan kepercayaan tu silakan klik terus link di bawah ni:





Dengan hanya menggunakan Placemat, Bahan asas untuk lampu, chopstick dan sebagainya...Suri dan Hubby dapat menDIY lampu ni...Dan yang lagi best...Lampu ni dah bertahan selama 12 tahun! Memang hebat..Ikea boleh tutup kedai pasni...kekeke

Best kan..Kalau dapat DIY dan boleh function plak benda yang di DIYkan tu..
memang super duper seronok...

Teruja x? 
Kalau teruja silalah ke blog Suri di:



Sekian, TQ for reading
Wassalam




Tuesday, August 19, 2014

Berkenaan RAYA 2014

Assalamualaikum semua...Mintak maaf sesangat sebab lama mendiamkan diri...yang ada post sini cumalah Guest Blogger punya entri je..Bukan kehabisan idea...cuma masa bulan puasa tu saya fokus untuk raya dulu..then lepas raya pulak MIL tetiba masuk ICU...kami sekeluarga memang susah hati sangat....so mood jadi kelaut nak blogging...Sebab u know me kan...blogging ni saya suka ceria2...Jadi saya macam x boleh buat dalam 2 minggu kebelakangan ni...

Anyway, MIL pun Alhamdulillah dah sihat...dah keluar wad pun....barulah hati rasa lega sikit..huhu..Baru boleh happy2 ye x....So sebab banyak dah ketinggalan..saya post satu2 dulu k...Opkos la kan pasal raya dulu...sebab kalau delay yang tu kang x sempat plak nak update....Yang lain2 tu..lepas raya pun xpe....heee

Sepanjang 5 tahun kawen ni...inilah first time semua benda buat last minute..selalu baju semua dah settle awal tahun lagi...Gelojoh sangat kan..bukan apa...saje xnak kelam kabut..lagi satu...boleh la bajet beli sikit2 dan x rasa sangat la berbelanja selepuk kan...Tapi tahun ni..En Dadi kata xyah beria sangat...sebab dia xde rasa nak beraya sangat plak...Hmmm...so..baju semua pakat tangkap muat la bila semua beli last minute...

But TQ to Fashionvalet sebab melayan karenah aiolls menukar saiz baju sebab bajet besar so amek la XL..rerupanya bole je muat  L...Oh ye..baju dari collection Nora Danish...Ni kira Last minute tukar kaler...(Ntah dah berapa kali ntah tuka) semua sebab baju yang Aiolls berkenan dah xde saiz or stock sebab lambat sgt beli....So konsep adalah Mix & Match Suka Hati...Baju En Dadi ngan kanak2 pun berjimat tahap gaban beli di TESCO sahaja sebab En Dadi kata selalu bazir sebab dia dan budak2 pakai sekali je..pastu mak sedekah kat orang or terperuk je dalam lemari...Solat Jumaat mana pakai baju melayu...So ok la...u nak bajet..Ai kasi u bajet...Kihkihkih...Tapi kena beraya kat kampung kan..orang mana paham konsep gitu..asik kena tego je kenapa baju x sedondon...alahai....








Kasi tepek sikit la SELFUS ni...Beli monopod ngan shutter punya lama..baru la berani nak pakai..bukan apa..kitorang malu nak bergambar sambil pegang batang tu....plus macam nampak YO-O je pulak...Tapi sebab dah gatal p beli aritu...pakai je la ye x...Last2 sume 1 keluarga pakat keluarkan monopod...wakaka...Malu pebenda ntah!

Aiolls kan dah xde sapa2...(jangan la suh elaborate XDE yang cemana), so setiap tahun sinilah tempat aiolls memadu asmara kasih...Inilah family yang saya ada..So hopefully x bosan la korang semua tengok ruang tamu WAJIB tempat bersalam2an raya cum tempat bergambar ni...MIL & FIL tahun ni kena extra sporting sebab semua paksa berselfie gitu...Kesian jugak kat mak abah...Sabo je la layan karenah anak cucu...ngee...



 Masa ni pun MIL dah sedia x sihat...Kuatkan jugak diri tu nak melayan orang ramai..masak semua....Ok..mode sedih dah datang bila teringat....Xpelah..tahun depan biar ai tolong jadi hero bersilat kat dapur plak k...Menu Kambing Sweet Sour mari...In Syaa Allah...






Tahun ni..Bertambah lagi sorang cucu dan sorang menantu...Tambah gila dan tambah meriah!


Saje nak tunjuk gambar ni..biar En dadi tau betapa kuciwanya saya dengan dia...sebab dia yang nak pegang sangat monopod tu...walaupun saya dah agak tangan dia mesti gigil punya...Orang kalau dah asik goreng gitar mmg jadi gitu agaknya kan...Selepas ni anda diBANNED daripada menjadi pemegang rasmi monopod...sobs...

Ok..Itulah saja updates basi dari saya...Gambar kuih muih dan makanan xde...sebab bukan saya yang masak...so xle mencapub di sini ok....kakaka.....

DIY raya? Ada...mestilah ada....Sampul duit raya, Photoprops raya (Sama je dengan DIY ni) dan juga....
DIY bekas kuih raya...-yang ni belum publish lagi..
TUNGGUUUUU.....

Sekian dulu
TQ for reading, Wassalam


Wednesday, August 13, 2014

Guest Blogger: DIY Guestbook by Ems Greenberg

Assalamualaikum semua...DIY kali ni adalah sangat berguna untuk B2B sekalian...Sapa x terjah adalah sangat rugi okeh...Sebab blog Emma aka EMS GREENBERG ni sangat banyak DIY yang comel2 untuk menjimatkan kos wedding masing2..In fact...ada 1 2 projek saya dah highlight dan jadikan 'pedoman' untuk projek DIY sendiri...X semestinya untuk wedding kan...Kena pandai la pikir nak guna untuk apa..So kali ni ahkak nak highlight Projek Guestbook si Emma ni..



Kelas kan...Dalam blog EMS GREENBERG yang comel ni banyak share berkenaan Wedding DIY's...rasa macam nak putar balik jam sebab nape la dulu aura2 kreatip ni x wujud langsung dalam diri aiollss...kalau x, memang riang ria je banyak benda boleh custom dan jimat...Wedding dia pun sangat comel okeh....


Pada yang rasa macam susah dan leceh je nak buat Guest Book bagai ni...silalah terjah ke blog EMS GREENBERG ni dan tgk sendiri susah ke senang amat nak buat Guestbook ni...Confirm jatuh cinta punya la...Maybe sempat lagi nak buat Guestbook tuk Open House aiollss..hahahaha...#orangxbuatakubuat

So go on guys..sila terjah blog EMS Greenberg ni beramai
and see the magic for yourself.

Sekian, TQ for reading
Wassalam

Wednesday, August 6, 2014

Guest Blogger: DIY Lip Balm by Illi Ariffin

Assalamualaikum semua...Saya memang anti sangat bibir kering...selain menyakitkan dan x selesa...Bibir kering buat susah nak pakai Lipstick...Kadang tu saya malas just beli Lip balm yang dah ada tint or coloured..senang..Pergi mana2 just bawak 1 je..x payah nak sumbat 2 3 batang lipstick + lip balm..

Tapi kadang tu Lip balm yang ada di pasaran pun x begitu memuaskan hati...sebab tetap mengeringkan bibir..Nak2 kalau ada tint warna tu...Only product like Vaseline boleh membantu..Tapi xde warna pulak kan....Dan nak bawak p mana2 pun azab sebab botol paling kecik pun still rasa 'gedebuk'...Xkan semua nak harapkan Lipstick kolagen terlajak laris tu je kan....Belum tentu dapat membantu...Nak2 ahkak yang x suka muncung2 ni..Huhu

Melalui Blog Illi..dia sharekan cara2 nak buat Coloured Lip Balm  yang Super Senang dan menjimatkan..

The main Item that u'll ever need is:

                                     


1. Vaseline-Pure Petroleum Jelly; 2. Favourite Colour Lipstick
Yang selebihnya boleh nego2 lagi..hehe...

So come on let's check out how to make this easy


Illi's version

Sekian dulu, TQ for reading
Wassalam



Wednesday, July 30, 2014

Guest Blogger: DIY Clothes Folder by Nurizzah Majif

Assalamualaikum semua...Selamat Hari Raya Aidilfitri...Sambil2 makan kuih tu jangan lupa check out blog mak encek ye...Kali ni kita kembali bersama dengan Iza form DarwisyDarwisyah Blog
Serius terharu sebab kesudian Iza sampai 2 kali sudi jadi tetamu yang dialu2kan untuk segmen ni...Jangan risau...saya x pilih bulu...Sapa2 ada 2 3 entri yang menarik..silakan email say di Ogosh80@gmail.com...Insyaallah saya xkan menghampakan semua....

Raya..raya jugak kan...tapi bagi mak2...anak2 dara...dah balik kg tu jangan dilupa dengan kerja rumah yang bertimbun sentiasa menanti tu kan...macam tu jugak la dengan saya...xkan boleh lari dari memasak.. mengemas...basuh baju...raya ni pulak..kalau dah balik kampung..mak oi!! Silap haribulan..orang makan kuih..lemang ketupat semua..kita makan hati je tengok baju2 yang segunung nak kena lipat kan.....Huhu

Well, Thanks to Iza sebab sudi Share cara nak DIYkan Clothes folder ni. Memang berguna..Sebab xde maknanya korang teringat time2 berkemas nak balik kampung tu kan..konon nak ringankan beban mak...nak belikan clothes folder yang jual di pasaran....jadi inilah alternatifnya...just buat dari kotak....Jimat dan jimat lagi..


Kalau sesapa xtau apa itu clothes Folder..Macam ni la rupanya yang terjual di pasaran...Fenomena sangat la ni..apa orang muda kata...Viral sangat dah...Lipat baju guna board macam ni memang konfom x sampai setengah jam settle baju segunung..In fact...Boleh kasi kat anak2 dan En Laki tolong sama...Lipat pun boleh berjemaah apa...


Inilah Clother Folder yang Cik Puan Iza kita DIY..sangat mudah dah menudahkan kerja2 melipat..Which I dare most of you memang sangat terpaksa rela...Apatah lagi nak kena pastikan lipatan tu semuanya sama....Well, sekarang tidak lagi..semuanya jadi mudah dengan CF ni..X percaya sila cuba...Lepas tu boleh la berterima kasih pada iza. Lepas ni xde la alasan En Dadi dan sekalian suami konon x pandai lipat baju..terutama bila wifey kadang tu kena outstation...kena balik berpantang kat kampung...kurang dah debaran di Aidilfitri tatkala rumah ditinggalkan..Apa daa...merapu

Ok lah..Jom kita ramai2 cuba DIY ni k..Untuk full tutorial..Sila ke


Till Then, Selamat Hari Raya Aidilfitri
and TQ for reading
Wassalam





Friday, July 25, 2014

Dari Jauh Kupohonkan Ampun Maaf..


Hanya kusampaikan DOA dan kiriman tulus ikhlas
Dari Jauh kupohonkan ampun maaf..Huu..
0-0 ek..

Salam Aidilfitri 
Maaf Zahir & Batin dari kami sekeluarga

Wednesday, July 23, 2014

Guest Blogger: DIY Magazine Holder/Divider by Suri

Assalamualaikum semua...kali ni seorang lagi Blogger yang suka berDIY menampilkan diri...Presenting Suri of Projek DIY Suri yang sudi sharekan cara beliau mengubah kotak kosong jadi sesuatu yang berguna. Salah satunya ini:



Bagus sangat Idea Suri ni sebab saya x terpikir pulak nak mengubah kotak jadi Magazine holder..cuma terpikir nak membalut kotak tu ada la...huhu

Actually ada terfikir nak menyelamatkan kotak2 kosong tapi memang sangat xde masa...DIY lain ada masa pulak ye...Huhu...Well..Blog Suri ni sangat cool tau..Sebab dia banyak share berkenaan dekorasi dan susun atur rumah...So sapa2 yang nak get inspired, silalah ke blog Suri di:


Sekian, TQ for reading
Wassalam