Wednesday, March 4, 2015

Arellosaurus is 5

Assalamualaikum dan hai semua..lama saya x menceceh kat sini..rindu memang la rindu.. tapi keadaan dan emosi saya x berapa stabil dek kerana beberapa insiden yang berlaku 2 3 menjak ni...So better saya diamkan diri sekejap sementara saya motivatekan diri saya balik...Ala....bukan ada orang rindu pun kan...Stakat 2 3 orang stalker tegar yang saya tau dan pasti tu saje la bagi can dari diorang asik cari point nak ngumpat saya...toing..!!

So disebabkan saya dah lama menyepi ni...maybe orang pun dah fed up nak datang sini...tapi xpela... blog ni kena diteruskan jugak memandangkan ini lebih kepada diari dan tempat saya meluah idea saya yang x seberapa supaya nanti kemudian hari bila zaman blog dah betul2 berlalu (maybe)...saya ada back up dan kenangan untuk anak cucu...Chewah!

Ok..stop mukadimah stakat tu...Untuk bagi panas sikit blog ni...saya story sikit la dulu berkenaan Birthday party Arell yang ke 5 lebih kurang 2 minggu lepas...Nama je x update..Hidup berjalan seperti biasa...Kalau aiolls yang bikin kena ada tema...soooo cliche..Nak buat cemana..itu je tau buat..kekeke...Layan gambar banyak2 sikit k..


Malam sebelum majlis....kasi setup sikit
Semua buat sendiri...As could be expected by uolls la kan...





Fossil cake by Ayu Cake Boutique
Cake sign yang tulis Arell's Dig tu hasil nukilan En Dadi...


Rasanya ni birthday paling jimat...sebab semua dinosaur kutip Arell punya toys yang melambak2 tu...itupun dia x berapa kenal 'kawan2' lama dia sebab excited tengok semua dah ada party hats...haha


Surprise eggs pun kutip Adean punya eggs yang melambak2 tu...jimat x...




Inilah owner Ayu Cake Boutique..comel kan...antara yang paling awal...Thanks kakak sebab selalu meet my expectations


Cuppies hadiah dari BFF..muahs
(jimat lagi...) kekeke


One whole family (except Adean yang hilang entah ke mana) with my lil sis and my BFF





TQ Auntie sebab sponsor baju...Tahun depan sponsor la lagi....Muahs


Sedikit profile berkenaan Arell...In case ada kawan2 yang nak pakai idea ni...


Goodie yang super simple....


Food of the day: Mee Soto w Bergedil, Cheesy meatball with Scandinavian gravy + Mashed Potato, Mini burger, Seri Muka, Nugget, Salted Caramel Cheesekut, Fruit Cocktail, Mixed fruit and Tropikal Drinks...Semua masak sendiri except gravy yang disponsor oleh my lil sis..




Menu di termkan oleh En Dadi...so semua kira betul2 tema Dinasaur la...sampai kerut2 orang baca menu tag...Wakaka...Gitulah bila En Dadi dah mengkreatifkan diri...


Super simple diy photobooth..benda wajib kalau suruh Puan Ogosh yang handle majlis... Tapi Puan Ogosh itulah yang selalu xde masa nak bergambar di photoboothnya sendiri...tettt



Disebabkan semua cutleries adalah mengikut tema sampai aiolls dilabel xde kerja kat rumah...
sobs....xtau ke aiolls memang suka buat kerja2 merapu ni....sampai hati tau...nak have fun je pun...
nasib ramai jugak yang appreciate...


Air mineral pun harus tema...so what..hehehe


Tercapai impian nak buat banner sekeliling dewan...walaupun simple gitu...


Well..percaya atau x kos untuk birthday party ni x sampai pun RM 500...Memang x pun..Bayangkan dengan sewa dewan lagi...order kek lagi...itulah..bila berjimat dan semua buat sendiri insyaallah memang jimat...jemputan ramai jugak dari tahun2 sebelum ni...adults je dah lebih 50 orang...kids lagi...Tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar...dan semua dapat makan...Ok...lama sangat x update..dah x reti nak ending cemana dah post ni...So,itulah saja cerita untuk hari ni kot...Insyaallah saya akan update lagi secepat mungkin di lain masa....

Till then
Thanks for reading...
Wassalam










Monday, December 8, 2014

DIY Geometric Lampshade

Assalamualaikum dan hai semua..Hari ni excited nak sambung story pasal projek menghias balkoni kenit saya. DIY kali ni di'inspired'kan oleh tutorial di OhOh Blog. Saya pun xde modify apa2 dan ikut saja tutorial asal...So lets check it out!


So inilah dia gambar yang membuatkan saya teruja nak cuba buat DIY ni...Memang senang, murah dan yang penting customizable...design dia pun memang sangat in untuk sayalah...


via Ohohblog




Bahan2 yang diperlukan cuma cardboard paper (saya guna blackboard and whiteboard sticker), gunting, pembaris (xde dalam gambar) dan tape berwarna (optional) atau spray paint untuk deko2 sikit belah dalam shade ni...

Cara2 nak buat bentuk heksagon macam dalam gambar ni saya ikut tutorial dan saya x dapat share kat sini sebab syarat saya nak post gambar dalam Oh Oh Blog saya cuma boleh share 1 gambar dan link back...Disebabkan saya baik..(ehem2)..So, saya xnakla langgar syarat owner blog tu sebab saya suka sangat blog tu..Korang kena la klik ke Oh Oh Blog untuk full tutorial nampaknya..Huhu

diy origami lamp shade / your little dubai


Tapi..tapi..tapi...sebab saya pun suka korang sangat2...saya share jugak gambar tutorial dari blog lain cara2 nak lipat lampshade tu...There you go dan harap membantu...


Then dengan menggunakan Hemma cord set ni dan sedikit tape kuning untuk extra zing...gantungkan lampshade yang dah siap tadi...Jangan lupa plak tambah lampu k...








Dah siap!!

Bolehlah diraikan dengan  mini BBQ sempena ada tempat lepak baru macam saya ni




Ataupun saje duduk2 dan lepak sambil mengira bintang dan lampu KLCC..kekeke




Sekian dulu
TQ for reading
Wassalam



Friday, December 5, 2014

DIY Surprise Eggs for Kids

Assalamualaikum semua..Hari ni nak share lagi pasal aktiviti saya bersama anak2...Kali ni still buat aktiviti masa mandi..sebab masa mandi je yang paling best nak buat aktiviti havoc2 sikit...Dan masa ni je yang senang nak 'rasuah' diorang supaya nak mandi dengan sukarela...Kekeke

Idea ni datang sebab anak2 saya sangat taksub sekarang ni dengan mainan Surprise Egg ni..Pergi mana2 pun kalau jumpa mainan yang dalam telur je sibuk nak beli..so saya rasa aktiviti kali ni memang akan membuatkan diorang lebih excited.


Bahan2 adalah benda biasa: Baking Soda, Air, Apa2 mainan kesukaan yang boleh dijadikan 'surprise' - saya pilih Dinosour sebab budak2 ni memang suka sangat benda2 berkaitan dinosour ni...




Nak buat dia senang je..Mula2 baking soda diadun dengan air sampai boleh dibentuk macam dalam gambar..Sorry..xde sukatan sebab saya pun main agak2 je...Tipsnya supaya air tu tambah sikit demi sedikit...bukan secara confident k...Dah macam rancangan memasak plak..adehhhh


Kemudian bolehla dimasukkan mainan ke dalam adunan tu sebelum dikepal...macam buat buah melaka tu...cuma besar sikit dan cuba buat bentuk macam telur supaya nampak real..kononnya la...huhu



Optional: Boleh tambah sikit pewarna makanan untuk kesan yang lebih Devassss


Dah siap bolehla dimasukkan dalam FREEZER untuk dibekukan dalam beberapa jam...
Then wallah - Inilah hasilnya...Siap untuk aktiviti seterusnya

Cara main dia ada 3 cara:

1. Menggunakan paleotologist tool kit mainan




Ketuk2 sampai berderai...agak memakan masa sikit la...Huhu..

2. Letak Cuka makan dalam spray bottle dan spray pada surprise eggs tu untuk revealkan dinosour atau mainan pilihan


1 je x best pasal ni...disebabkan telur tu dah high concentration baking sodanya...so bila dispray dengan cuka tu..akan ada bau yang kurang menyenangkan untuk anak2...



Tapi effect bubble dia memang best la budak2 tengok

3. Guna Spray Bidet


Spray Bidet yang dalam toilet tu..spray je...surprise egg ni senang je dia dissolve dalam air...lagi cepat effect surprise dia...huhu


Sebenarnya mainan yang saya guna banyak berulang2 dan lebih kurang sama je..tapi budak2 bukan perasan sangat kan..janji diorang minat dan ada timbul minat ingin tahu...Yang penting jimat boleh berulang2 buat..Nak basuh pun senang sangat...Huhu

Sekian dulu, TQ for reading
Wassalam