Tuesday, April 7, 2015

DIY Spa Set

Assalamualaikum dan hai semua..Kali ni nak share sikit pasal hadiah yang saya DIY untuk adik saya yang menyambut ulangtahun kelahiran Februari lepas...Well, xdela SPA sangat khennnn...Tapi kira set untuk mem'pamper'kan diri la...Lama dah teringin nak buat untuk seseorang...Tapi selalu xde calon yang sesuai..huhu..



Macam biasa..bahan2 DIY saya kali ni...

Bahan 1(Hiasan):
Bunga kertas (Popular ada jual), Jar kecil, Gam, Kertas pembalut hadiah / kertas bercorak cantik, reben, kain felt, gunting dan kotak hadiah (Kedai pengantin banyak)

Bahan 2 (Bahan spa):
Gula, Pewarna makanan, Esen Vanila, Epsom Salt, Lilin wangi, Teh paket

Ok...Ada beberapa proses mudah sebelum semua bahan2 spa tu kita gabungkan dan packing jadi hadiah / set..Saya terangkan pada caption..Moga2 kawan2 yang berminat nak buat ni boleh faham...

Sugar Scrub / Bath Salt


Campurkan sedikit pewarna makanan - saya guna merah (untuk warna pink pastel macam saya ni memang betul2 punya sikit...x sampai setitik pun..huhu) dan sedikit esen vanila untuk bau..ni optional...letak gula sahaja pun boleh..no hal...

Untuk Bath salt pula..sama jugak prosesnya...Just gaulkan pewarna + esen vanila dengan Epsom Salt. Boleh cari di farmasi ada jual...


Then kacau sampai sebati..make sure bekas kering dan hasilnya pun kering macam gula je..bukan melekit basah...x best gitu...Sugar scrub ni boleh guna untuk scrub muka, badan, muka dan bibir. Bath Salt pulak sesuai untuk scrub kulit yang sensitif...elok mandi dengan Epsom salt ni...Dijamin x kena kencing manis or darah tinggi..unless masa mandi dan menyental tu sambil nganga mulut...Ngeee


Then boleh masukkan dalam Jar yang dah dilapik kain felt pada belah dalam penutupnya untuk make sure kedap udara..Saya warnakan Epsom salt tu separuh pink...dan separuh lagi biarkan putih je...apa sebab? kena la tengok hasilnya kat bawah huhu...Manakala untuk hiasan jar..bolehla letak label ngan reben yang comel2

Tea Bag


Tea bag ni...saya just tukarkan sarung teh yang sedia ada dengan kertas pembalut hadiah.
Ada banyak tutorial online..Tapi saya just gunting buta2 je then tampal kasi jadi sarung...saya tukarkan juga tag teh yang melekat dekat uncang tu dengan bentuk 'Heart" supaya konon2 timbul perasan macam comel je perbuatan saya ni...kuikuikui



Nak kasi lagi perasan comel...boleh juga tempek reben dan label...mana la tahu..kot2 orang yang kita bagi tu 'peghak' xtau plak yang tu teh....kesian dia jenuh belek....

Tealight Candle


Untuk Tealight candle tu saya pilih yang sama bau vanila jugak..sebab senang nak matching dan saya memang suka bau vanila...macam nak aum2 gitu...just balut keliling tealight candle tu dengan kertas pembalut hadiah yang sama...baru feeling matching2...Jimat x habis pun sekeping kertas pembalut tu...


Then boleh susun dalam kotak yang nampak ala2 spa or kotak kayu lagi sesuai sebenarnya...memandangkan x jumpa...jadila kotak hantaran pun aci je...Kalau susah2 sgt..alternatif macam kotak hadiah dan beg kertas pun boleh jugak...jangan lupa hiaskan dengan bunga2..kertas yang gunting2 tu..Dan balut je dengan reben dan tag...Siap!




Simple kan...jimat banyak dan yang penting..buat dari hati....Sebenarnya patut ada Sugar Scrub sekali..Cita2 tinggi...dah buat2 sekali x muat kotak pulak....terpaksa la mak encek yang guna...Tercabar keikhlasan rasanya....haha...Kalau cantik boleh puji banyak2 k...Kahkahkah...

Sekian dulu,
TQ for reading
Wassalam

Wednesday, March 4, 2015

Arellosaurus is 5

Assalamualaikum dan hai semua..lama saya x menceceh kat sini..rindu memang la rindu.. tapi keadaan dan emosi saya x berapa stabil dek kerana beberapa insiden yang berlaku 2 3 menjak ni...So better saya diamkan diri sekejap sementara saya motivatekan diri saya balik...Ala....bukan ada orang rindu pun kan...Stakat 2 3 orang stalker tegar yang saya tau dan pasti tu saje la bagi can dari diorang asik cari point nak ngumpat saya...toing..!!

So disebabkan saya dah lama menyepi ni...maybe orang pun dah fed up nak datang sini...tapi xpela... blog ni kena diteruskan jugak memandangkan ini lebih kepada diari dan tempat saya meluah idea saya yang x seberapa supaya nanti kemudian hari bila zaman blog dah betul2 berlalu (maybe)...saya ada back up dan kenangan untuk anak cucu...Chewah!

Ok..stop mukadimah stakat tu...Untuk bagi panas sikit blog ni...saya story sikit la dulu berkenaan Birthday party Arell yang ke 5 lebih kurang 2 minggu lepas...Nama je x update..Hidup berjalan seperti biasa...Kalau aiolls yang bikin kena ada tema...soooo cliche..Nak buat cemana..itu je tau buat..kekeke...Layan gambar banyak2 sikit k..


Malam sebelum majlis....kasi setup sikit
Semua buat sendiri...As could be expected by uolls la kan...





Fossil cake by Ayu Cake Boutique
Cake sign yang tulis Arell's Dig tu hasil nukilan En Dadi...


Rasanya ni birthday paling jimat...sebab semua dinosaur kutip Arell punya toys yang melambak2 tu...itupun dia x berapa kenal 'kawan2' lama dia sebab excited tengok semua dah ada party hats...haha


Surprise eggs pun kutip Adean punya eggs yang melambak2 tu...jimat x...




Inilah owner Ayu Cake Boutique..comel kan...antara yang paling awal...Thanks kakak sebab selalu meet my expectations


Cuppies hadiah dari BFF..muahs
(jimat lagi...) kekeke


One whole family (except Adean yang hilang entah ke mana) with my lil sis and my BFF





TQ Auntie sebab sponsor baju...Tahun depan sponsor la lagi....Muahs


Sedikit profile berkenaan Arell...In case ada kawan2 yang nak pakai idea ni...


Goodie yang super simple....


Food of the day: Mee Soto w Bergedil, Cheesy meatball with Scandinavian gravy + Mashed Potato, Mini burger, Seri Muka, Nugget, Salted Caramel Cheesekut, Fruit Cocktail, Mixed fruit and Tropikal Drinks...Semua masak sendiri except gravy yang disponsor oleh my lil sis..




Menu di termkan oleh En Dadi...so semua kira betul2 tema Dinasaur la...sampai kerut2 orang baca menu tag...Wakaka...Gitulah bila En Dadi dah mengkreatifkan diri...


Super simple diy photobooth..benda wajib kalau suruh Puan Ogosh yang handle majlis... Tapi Puan Ogosh itulah yang selalu xde masa nak bergambar di photoboothnya sendiri...tettt



Disebabkan semua cutleries adalah mengikut tema sampai aiolls dilabel xde kerja kat rumah...
sobs....xtau ke aiolls memang suka buat kerja2 merapu ni....sampai hati tau...nak have fun je pun...
nasib ramai jugak yang appreciate...


Air mineral pun harus tema...so what..hehehe


Tercapai impian nak buat banner sekeliling dewan...walaupun simple gitu...


Well..percaya atau x kos untuk birthday party ni x sampai pun RM 500...Memang x pun..Bayangkan dengan sewa dewan lagi...order kek lagi...itulah..bila berjimat dan semua buat sendiri insyaallah memang jimat...jemputan ramai jugak dari tahun2 sebelum ni...adults je dah lebih 50 orang...kids lagi...Tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar...dan semua dapat makan...Ok...lama sangat x update..dah x reti nak ending cemana dah post ni...So,itulah saja cerita untuk hari ni kot...Insyaallah saya akan update lagi secepat mungkin di lain masa....

Till then
Thanks for reading...
Wassalam










Monday, December 8, 2014

DIY Geometric Lampshade

Assalamualaikum dan hai semua..Hari ni excited nak sambung story pasal projek menghias balkoni kenit saya. DIY kali ni di'inspired'kan oleh tutorial di OhOh Blog. Saya pun xde modify apa2 dan ikut saja tutorial asal...So lets check it out!


So inilah dia gambar yang membuatkan saya teruja nak cuba buat DIY ni...Memang senang, murah dan yang penting customizable...design dia pun memang sangat in untuk sayalah...


via Ohohblog




Bahan2 yang diperlukan cuma cardboard paper (saya guna blackboard and whiteboard sticker), gunting, pembaris (xde dalam gambar) dan tape berwarna (optional) atau spray paint untuk deko2 sikit belah dalam shade ni...

Cara2 nak buat bentuk heksagon macam dalam gambar ni saya ikut tutorial dan saya x dapat share kat sini sebab syarat saya nak post gambar dalam Oh Oh Blog saya cuma boleh share 1 gambar dan link back...Disebabkan saya baik..(ehem2)..So, saya xnakla langgar syarat owner blog tu sebab saya suka sangat blog tu..Korang kena la klik ke Oh Oh Blog untuk full tutorial nampaknya..Huhu

diy origami lamp shade / your little dubai


Tapi..tapi..tapi...sebab saya pun suka korang sangat2...saya share jugak gambar tutorial dari blog lain cara2 nak lipat lampshade tu...There you go dan harap membantu...


Then dengan menggunakan Hemma cord set ni dan sedikit tape kuning untuk extra zing...gantungkan lampshade yang dah siap tadi...Jangan lupa plak tambah lampu k...








Dah siap!!

Bolehlah diraikan dengan  mini BBQ sempena ada tempat lepak baru macam saya ni




Ataupun saje duduk2 dan lepak sambil mengira bintang dan lampu KLCC..kekeke




Sekian dulu
TQ for reading
Wassalam