Tuesday, April 22, 2014

DIY Ombre Wall: YAY or Nay?

Assalamualaikum semua...tunggu DIY ye....Huhuhu...saje post lambat2 sebab bagi semua orang fokus buat kerja dulu then baru layan blogwalking..Hari ni DIY biasa2 je...tapi kena show jugak..ni lambat post pun ada dah tanya xde DIY ke arini...amboi korang....camni mak xle rehat le..asik siang malam kena berfikiran kritis..kahkahkah...


Okla..ok...hari ni nak tunjuk cara2 nak achive dinding macam ni...





Tengok cat kat dinding tu ye...bukan gitar tu..or wording dia..kalau nak tgk gitar tu kena datang rumah..
Tapi kalau nak tengok wordings tu boleh refer SINI


Actually saya lama dah TERINGINNNNN sangat2 nak cat macam ni..tapi En Dadi slalu sangat skeptical dengan idea saya...As usual...Selalu x yakin dengan saya...Bila dah jadi...dia yang laju2 g update merata..haha

So lets start..
Bahan2nya: Cat dinding...(Whichever u like..), berus atau roller cat, lapik, dan span separa basah
Xyah tunjuk gambar la kot..sebab semua kenal cat..roller tu semua kan...benda2 biasa untuk mengecat..cuma teknik tu je yang penting...Gituuu..



Mula2 bolehla prepare tempat nak mengecat tu macam biasa...then, kalau ikut saya ni...Ombre tu nak buat 1 kaler je..bukan 2 kaler yang sama...sebab saya xnak seluruh rumah jadi kuning...biar nampak half2 ngan cat putih sedia ada...So, cat macam biasa sampai level kurang 1 tapak kaki dari height sebenar yang nak dicat kuning tu...Paham?


Kira macam ni la..


So sebelum cat tu mengering...ambil span separa basah (basuh dan perah semua airnya) tu dan mula buat pergerakan membulat...ikut la macam mana nak blend...asalkan nampak sebati dan cat tu x capuk macam x natural...kalau guna berus pun boleh..tapi effect jadi lain la sikit...


So, ni 1st layer dah siap...
Oh ya...'XOXO MARQUEE tu bole tenung di SINI

Biarkan kering betul2 cat tu...then buat layer kedua.
Ulang balik step dari mula...


Macam ni la hasilnya...


Sebenarnya xnak tayang rumah lagi..sebab banyak lagi belum siap...
But just so you get the picture...



Simple je rumah saya...huhu


Sebab terlalu suka so kami extendkan sampai hallway...

So itu ajela...
Suka ke x?


Sekian
TQ for viewing..
Wassalam

Thursday, April 17, 2014

5 Minutes DIY: Neon NoticeBoard

Assalamualaikum  and salam sejahtera...Harini nak tunjuk DIY yang ringkas je...Sebenarnya malu nak tunjuk sebab senang sangat....Tapi...tapi...Aaarghhh...tunjuk je la....sapa nak meroyan or nak meleleh air hidung sebab kesenangan DIY ni adalah dipersilakan...huhuhu



Ok...kali ni nak 'godeh' Noticeboard dari IKEA yang dah bertahun beli tapi x pakai ni...

Kenapa baru sekarang nak usik? sebab saya rasa bosan ngan diri saya lalu perlulah mencari kerja2 gila so bila x dapat kacau orang..makanya marilah kita kacau barang x bernyawa macam ni supaya senang kita nak buli dia...huhuhu



Bahan2nya:

Noticeboard
Masking tape (dalam gambar tu cloth tape / binding tape...pun bole gak)
Gunting
Spray paint (Inilah yang penyebab NEON tu - saya beli di Ace Hardware)


Dan...
Model x bertauliah..
Muka kena paksa senyum ngan Maminya...
Just imagine kalau Maminya yang tempek muka camtu....
Ngeri x? Hehe

Dalam gambar kat atas tu dah tunjuk sebelum dispray kan...
Just ikut suka nak buat bentuk apa dengan masking tape tu...pastu cover bahagian2 yang kita xnak kena cat...then SPRAY la sesedap rasa...pastikan kawasan terbuka dan dah berlapik k..



Tunggu kering jap..pastu boleh buka tape tu


Then wallah!!!


Gambar time siang


Dekat sikit...masih belum siap sepenuhnya opis En Dadi ni..




Ok dah...cukup2 la tu...Kang ada pulak yang sakit mata...Lalala

DIY 5 minit...Tengok saje2 ada 5 minit x?
...ngee

Untuk DIY tambahan pelengkap opis En Dadi ni di SINI

Sekian
TQ for viewing..
Wassalam










Tuesday, April 15, 2014

Clutter-Free Mission: DIY Magnetic Car and Magnetic Wall

Assalamualaikum  and salam sejahtera...Seperti biasa..mukadimah memang hancus...Sebab ai tau kerja guna tangan je...mulut dan minda xbole pikir selain DIY semata2..huhu...Harini ada 2 bonus sebab saya nak tunjuk 2 jenis DIY. Kenapa 2? Sebab DIY ni saling berkaitan jugak kiranya so senang la kita tunjuk 2 dua...So untuk tidak buat korang2 jadi terlebih ekcited..saya pecahkan DIY2 ni dan cerita 1 satu k..Then baru saya tunjukkan gabungannya...

Punca DIY ni adalah kerana serabut dengan mainan2 kekenit ni...
Bila dah banyak dan bertimbun..jadi x main..pastu kerja mintak beli baru je...

"What u don't see..U won't use"

In order nak bagi nampak itulah makanya harus wujud "penampakan" itu...kihkihkih


Nampak? Memang semua campak dalam kotak..tapi tetap x membuatkan mata saya rasa aman...
Dah ajar cara nak simpan pun masih rupa 

"mencampak..tercampak...dicampak..."

Buat maminya jiwa kacau je memikir macam mana nak kasi sepah itu 'cute' di mata...
So saya cuba nak amankan mata saya dengan cara ni:

DIY MAGNETIC CAR


Inilah bahan2nya...
{Magnetic band; Magnet pelbagai saiz;} - Semua ni beli di DAISO
Gam Epoxy; Blu tac (Sorry, xde dalam gambar)

Ok boleh mula...

Daripada dalam kotak mainan tu saya asingkan dan susun ikut saiz
(Senang nak agak berat dan tentukan banyak mana magnet nak bubuh)
*Bear in mind ya..magnet ni yang komersil punya..bukan industrial..so kekuatan magnet tu xla sekuat mana, so ada yang kena lekat lebih dari 1 biji


Then, mula lekatkan magnet2 tu dengan gam Epoxy...


Kemudian, ambil Magnetic band dan lekatkan di mana2 suka dengan menggunakan blu tac tersebut..
Macam saya...saya lekat di dinding...Agak2 eye level ngan kekenit ni berdiri..Senang budak2 ni nak capai dan letak balik sendiri


Rupa Magnetic band lepas lekat dengan blu tac tersebut. Ada 1 lagi alternatif..bole juga gantikan Magnetic Band ni dengan magnetic knife rack FINTORP @ GRUNDTAL..Tapi kena gerudilah..x jalan kalau lekat dengan blue tac tu...


Ok, sekarang bolehla mula proses melekatkan kereta2 / kenderaan yang dah dilekat dengan magnet tu


So that's it!!

Bila dah buat Magnetic Car  ni datang la pulak lagi 1 idea untuk menggunakan ruang dinding tempat meja aktiviti kekenit sekalian ni..Let's move on kepada DIY kedua iaitu:

DIY MAGNETIC WALL

Kenapa buat wall ni? Err..xde pape...saje nak buat rasa teruja budak2..tambah minat dan tambah WOW orang tengok..Astaghfirullahalazim...riak bunyinya...Xdela...saya kalau xde benda nak buat memang akan mula merapu macam ni..benda xyah DIY pun nak DIY...


Ok..xyah merapu panjang2...maka inilah bahan2nya...

Magnetic Paint ( ONLINE: Candy Paint Asia, Ebay - OFFLINE: Typo (ada online juga selain kedai))
Berus cat / span; Masking tape


Mula2 kenalah 'Tape'kan keliling tempat yang nak dicat tu..
1 pek magnetic paint dari Candy Paint Asia tu boleh cover 1sqm (plus minus dengan kn triple layer sekali)
So, untuk besar dinding saya ni..saya guna 2 pek..siap ada lebih lagi...but itu untuk projek kemudian..huhu


Mula2 ikut instruction, kenalah bersihkan dinding tu dengan kertas pasir dan lap segala mak nenek habuk pada dinding tu..


Sebelum mula cat - sila godeh2kan pek tu supaya magnet dalam cat tu sebati dengan cat..
Then dengan menggunakan span or berus...boleh mula cat dinding tu dengan cara macam touch up bedak kat muka..bukan sapu straight macam cat biasa tu...kena "dabbing motion" gitu..Masa ni ingat nak membuli En Dadi...sekali baru dab-dab 2 3 kali dan sempat men'snap' tgn dia in action, dia give up pulak dan mengeluh...

"How aaa...perempuan pakai bedak...? Penat kot.." 

Banyak je alasan tu kan..-_-


This is 1st layer..dah kering pun nampak bercapuk..Nak tunggu kering pun makan masa 24-48 hours every layer supaya cat tu betul2 kering...Maybe sebab partikel magnet dalam cat tu la kan...so kn tambah plg kurang 2 layer lagi baru cantik sikit...Tapi saya buat 3 layer + cat biasa 1 layer. sebab saya nak dia sebati ngan warna dinding yang lain...Orang cerewet memang macam ni..*sigh


So inilah contoh bila dah siap...


Kan dah kata 2 DIY ni berkaitan..dah boleh lekat sekali kereta mainan tu kan...Alphabet magnet yang plastik tu beli di Tesco..dan Alphabet kayu tu beli dengan Blogger Pinky Momma kat FB dia.


In case sapa2 wonder frame tu beli mana...sebenarnya x beli pun..itu cuma ilusi menggunakan cloth tape / binding tape berwarna kuning..tu je...sama dengan tape yang saya guna untuk projek Cityscape Wall bilik kekenit ni jugak..


Ok...penat dah kan tangan tu scroll..
So saya berhenti sini dulu la k..
TQ for viewing..
Wassalam










Tuesday, April 8, 2014

DIY Marquee Lights

Assalamualaikum  and Hi again.... Hari ni hari lemau...sebab dua otomen demam + selsema lagi...Jadi maminya pun turut lemau jugak sebab kurang tido...Tapi xpe..hidup perlu diteruskan..dan DIY tetappp hado...dun worry k...


Jom buat benda ni.....


Sebelum saya tunjuk step by step....
mari kita tgk bahan2 yang diperlukan...


Cardboard Alphabet Block (saya beli di Kaison) @ Alternatif:  DIY Initial Word Block
Lampu liplap (Jenis LED lagi cantik), masking tape/cellotape, pensil, pisau exacto, pembaris, spray paint
Satu lagi - 'Blu Tac' (xde dalam gambar)


Mula2 ambik Alphabet Cardboard tu dan tebuk dengan exacto knife sepanjang bahagian tepi huruf yang dipilih supaya dia terbukak macam kotak (ni kira bahagian belakang la ni..)


Lepas tu potong sikit bentuk ala2 'V' pada bahagian bawah tempat yang ditebuk tu supaya nanti senang nak keluarkan wayar lebih..dan supaya kedudukan huruf tu nanti lebih stabil dan x terganggu bila kita dudukkan dia...Paham x ni?


Sebelum tandakan bahagian depan alphabet tu, jangan lupa kira dulu jumlah 
lampu liplap tu dan bahagikan sama rata berapa banyak untuk 1 huruf.
Then boleh ukur dan tanda dengan pensel...


Macam ni..tanda 'X' tu adalah tanda untuk ditebuk untuk masukkan lampu..


Tebuk bentuk 'X' dengan pisau then ambik pensel atau apa2 penebuk ikut besar kepala lampu...
supaya senang nak masukkan lampu tu nanti..




Dah siap tebuk jadi camni..Spray paint dulu then bolehla masukkan lampu liplap yang dah dibahagikan tu ikut belakang yang ditebuk tadi...just tebuk je ikut urutan..mula dari bawah pada tebukan 'V' tadi...dan akhirnya pun pada 'V' tu jugak..senang nak keluarkan nanti dan teruskan pada yang huruf yang berikutnya...Jangan lupa cellotapekan lampu2 tu supaya x 'meliar' sangat dan lekatkan balik bahagian belakang yang ditampal tu supaya x nampak wayar2 yang berselirat tu...

Sorry..part yang ni memang xde gambar sebab syok sangat buat sampai lupa nak ambik gambar...

Tapi xpe...kalau x paham jugak boleh tengok sini..



So jadi la macam ni...Cuma saya xde letak pembaris...saya gantikan 'Blue Tac' untuk lekatkan pada meja.
So senang bila2 saya nak ubah2 cara letak nanti...





Jeles ke? Kalau jeles sila buat k..
 Sekian dulu..Tq for reading.
 Wassalam

Monday, April 7, 2014

DIY Magnetic Spice Tins

Assalamualaikum semua...Kali ni DIY macam ulangtayang benda2 yang dah pernah buat sebelum ni je pun...cumanya penambah baikan la kot...Kita cuti lagi dari DIY untuk bilik anak2....Concentrate DIY untuk maminya pulak...Hehe


Lama dah teringin nak letak segala mak nenek rempah tu dalam bekas tin bulat yang orang selalu buat goodie time kawen tu...Sebelum ni kan boh dalam baby food jar kenit tu...Tapi macam bengong je sebelum ni tak terpikir nak pegi cari tin tu kat mana2..padahal ko online shopper yang tegar kiranya kan..Bole x terpikir...Tapi tu lah kan..kalau dah teringin sangat tu...Dan memandangkan ruang dapur saya makin rasa sempit dengan jar2 spices saya tu...barulah nak bertekad pegi cari sana sini...huhu

Ok macam biasa...tunjuk bahan2 yang diperlukan dulu:


Tin yang ada 'window' (Offline: Nilai - Ikea - Daiso) ; Online: www.house-of-favors.com )
magnet, gam epoxy, sticker, gunting

 Sebelum mula...Kumpulkan semua spices2 yang hado tu dan listkan. Then bolehla mula create label ikut suka...Ni contoh saya buat guna Microsoft Word je...Tulisan boleh download di http://www.dafont.com/..Tempat biasa saya men'download' tulisan2 devass...


Ni lah namanya bangsa hati xde ketetapan...dah create kot lain...print kot jadi bentuk lain....Biasa nih...Ni semua akibat terjebak ngan entri si Yana ni tentang cara2 nak guna Transparent sticker...Saya macam...eh? ada eh...OOO...kena cari sticker tu dan BUAT ni....Gituuuuww


Tu dia..bajet mat saleh sangat la kan...sampai pening En dadi nak masak..kehkehkeh...xpe..len kali stranded kat Melbourne cam aritu x pening dah nak g beli barang2 nak masak...dah pandai merempah dalam English..hehe...Pastu apalagi, gunting la...Tapi jangan lupa doublekan dulu sticker tu (kira macam laminate) kalau sticker tu ada kebarangkalian nak kena air selalu..Yang saya beli ni adalah sticker untuk Inkjet/Deskjet dari Lelong..


Kunyit 1 siap!!


Masukkan rempah ratus yang kita ada dan guna dan kemudian tampal magnet pada bahagian belakang tin dan bolehla lekat kat mana2 tempat yang bole lekat magnet tu...



Siap...!!


Macam saya...Saya ambik inisiatif lekatkan pada side peti ais sebab ruang tu x guna pun rugi  je...
Boleh je nak beli magnetic board macam yang jual kat IKEA tu..tapi u know me...Selagi bole jimat..JIMAAATTT...x payah susah2 pikir nak drill board tu ke..or nak lekat tempat2 lain...x makan space banyak pun...see...

Alternatif

Ok..Tengok gambar pun aura memasak dah memanggil...Kuikuikui
Sekian dulu..Tq for reading
Wassalam