Thursday, April 17, 2014

5 Minutes DIY: Neon NoticeBoard

Assalamualaikum  and salam sejahtera...Harini nak tunjuk DIY yang ringkas je...Sebenarnya malu nak tunjuk sebab senang sangat....Tapi...tapi...Aaarghhh...tunjuk je la....sapa nak meroyan or nak meleleh air hidung sebab kesenangan DIY ni adalah dipersilakan...huhuhu



Ok...kali ni nak 'godeh' Noticeboard dari IKEA yang dah bertahun beli tapi x pakai ni...

Kenapa baru sekarang nak usik? sebab saya rasa bosan ngan diri saya lalu perlulah mencari kerja2 gila so bila x dapat kacau orang..makanya marilah kita kacau barang x bernyawa macam ni supaya senang kita nak buli dia...huhuhu



Bahan2nya:

Noticeboard
Masking tape (dalam gambar tu cloth tape / binding tape...pun bole gak)
Gunting
Spray paint (Inilah yang penyebab NEON tu - saya beli di Ace Hardware)


Dan...
Model x bertauliah..
Muka kena paksa senyum ngan Maminya...
Just imagine kalau Maminya yang tempek muka camtu....
Ngeri x? Hehe

Dalam gambar kat atas tu dah tunjuk sebelum dispray kan...
Just ikut suka nak buat bentuk apa dengan masking tape tu...pastu cover bahagian2 yang kita xnak kena cat...then SPRAY la sesedap rasa...pastikan kawasan terbuka dan dah berlapik k..



Tunggu kering jap..pastu boleh buka tape tu


Then wallah!!!


Gambar time siang


Dekat sikit...masih belum siap sepenuhnya opis En Dadi ni..




Ok dah...cukup2 la tu...Kang ada pulak yang sakit mata...Lalala

DIY 5 minit...Tengok saje2 ada 5 minit x?
...ngee

Untuk DIY tambahan pelengkap opis En Dadi ni di SINI

Sekian
TQ for viewing..
Wassalam










Tuesday, April 15, 2014

Clutter-Free Mission: DIY Magnetic Car and Magnetic Wall

Assalamualaikum  and salam sejahtera...Seperti biasa..mukadimah memang hancus...Sebab ai tau kerja guna tangan je...mulut dan minda xbole pikir selain DIY semata2..huhu...Harini ada 2 bonus sebab saya nak tunjuk 2 jenis DIY. Kenapa 2? Sebab DIY ni saling berkaitan jugak kiranya so senang la kita tunjuk 2 dua...So untuk tidak buat korang2 jadi terlebih ekcited..saya pecahkan DIY2 ni dan cerita 1 satu k..Then baru saya tunjukkan gabungannya...

Punca DIY ni adalah kerana serabut dengan mainan2 kekenit ni...
Bila dah banyak dan bertimbun..jadi x main..pastu kerja mintak beli baru je...

"What u don't see..U won't use"

In order nak bagi nampak itulah makanya harus wujud "penampakan" itu...kihkihkih


Nampak? Memang semua campak dalam kotak..tapi tetap x membuatkan mata saya rasa aman...
Dah ajar cara nak simpan pun masih rupa 

"mencampak..tercampak...dicampak..."

Buat maminya jiwa kacau je memikir macam mana nak kasi sepah itu 'cute' di mata...
So saya cuba nak amankan mata saya dengan cara ni:

DIY MAGNETIC CAR


Inilah bahan2nya...
{Magnetic band; Magnet pelbagai saiz;} - Semua ni beli di DAISO
Gam Epoxy; Blu tac (Sorry, xde dalam gambar)

Ok boleh mula...

Daripada dalam kotak mainan tu saya asingkan dan susun ikut saiz
(Senang nak agak berat dan tentukan banyak mana magnet nak bubuh)
*Bear in mind ya..magnet ni yang komersil punya..bukan industrial..so kekuatan magnet tu xla sekuat mana, so ada yang kena lekat lebih dari 1 biji


Then, mula lekatkan magnet2 tu dengan gam Epoxy...


Kemudian, ambil Magnetic band dan lekatkan di mana2 suka dengan menggunakan blu tac tersebut..
Macam saya...saya lekat di dinding...Agak2 eye level ngan kekenit ni berdiri..Senang budak2 ni nak capai dan letak balik sendiri


Rupa Magnetic band lepas lekat dengan blu tac tersebut. Ada 1 lagi alternatif..bole juga gantikan Magnetic Band ni dengan magnetic knife rack FINTORP @ GRUNDTAL..Tapi kena gerudilah..x jalan kalau lekat dengan blue tac tu...


Ok, sekarang bolehla mula proses melekatkan kereta2 / kenderaan yang dah dilekat dengan magnet tu


So that's it!!

Bila dah buat Magnetic Car  ni datang la pulak lagi 1 idea untuk menggunakan ruang dinding tempat meja aktiviti kekenit sekalian ni..Let's move on kepada DIY kedua iaitu:

DIY MAGNETIC WALL

Kenapa buat wall ni? Err..xde pape...saje nak buat rasa teruja budak2..tambah minat dan tambah WOW orang tengok..Astaghfirullahalazim...riak bunyinya...Xdela...saya kalau xde benda nak buat memang akan mula merapu macam ni..benda xyah DIY pun nak DIY...


Ok..xyah merapu panjang2...maka inilah bahan2nya...

Magnetic Paint ( ONLINE: Candy Paint Asia, Ebay - OFFLINE: Typo (ada online juga selain kedai))
Berus cat / span; Masking tape


Mula2 kenalah 'Tape'kan keliling tempat yang nak dicat tu..
1 pek magnetic paint dari Candy Paint Asia tu boleh cover 1sqm (plus minus dengan kn triple layer sekali)
So, untuk besar dinding saya ni..saya guna 2 pek..siap ada lebih lagi...but itu untuk projek kemudian..huhu


Mula2 ikut instruction, kenalah bersihkan dinding tu dengan kertas pasir dan lap segala mak nenek habuk pada dinding tu..


Sebelum mula cat - sila godeh2kan pek tu supaya magnet dalam cat tu sebati dengan cat..
Then dengan menggunakan span or berus...boleh mula cat dinding tu dengan cara macam touch up bedak kat muka..bukan sapu straight macam cat biasa tu...kena "dabbing motion" gitu..Masa ni ingat nak membuli En Dadi...sekali baru dab-dab 2 3 kali dan sempat men'snap' tgn dia in action, dia give up pulak dan mengeluh...

"How aaa...perempuan pakai bedak...? Penat kot.." 

Banyak je alasan tu kan..-_-


This is 1st layer..dah kering pun nampak bercapuk..Nak tunggu kering pun makan masa 24-48 hours every layer supaya cat tu betul2 kering...Maybe sebab partikel magnet dalam cat tu la kan...so kn tambah plg kurang 2 layer lagi baru cantik sikit...Tapi saya buat 3 layer + cat biasa 1 layer. sebab saya nak dia sebati ngan warna dinding yang lain...Orang cerewet memang macam ni..*sigh


So inilah contoh bila dah siap...


Kan dah kata 2 DIY ni berkaitan..dah boleh lekat sekali kereta mainan tu kan...Alphabet magnet yang plastik tu beli di Tesco..dan Alphabet kayu tu beli dengan Blogger Pinky Momma kat FB dia.


In case sapa2 wonder frame tu beli mana...sebenarnya x beli pun..itu cuma ilusi menggunakan cloth tape / binding tape berwarna kuning..tu je...sama dengan tape yang saya guna untuk projek Cityscape Wall bilik kekenit ni jugak..


Ok...penat dah kan tangan tu scroll..
So saya berhenti sini dulu la k..
TQ for viewing..
Wassalam










Tuesday, April 8, 2014

DIY Marquee Lights

Assalamualaikum  and Hi again.... Hari ni hari lemau...sebab dua otomen demam + selsema lagi...Jadi maminya pun turut lemau jugak sebab kurang tido...Tapi xpe..hidup perlu diteruskan..dan DIY tetappp hado...dun worry k...


Jom buat benda ni.....


Sebelum saya tunjuk step by step....
mari kita tgk bahan2 yang diperlukan...


Cardboard Alphabet Block (saya beli di Kaison) @ Alternatif:  DIY Initial Word Block
Lampu liplap (Jenis LED lagi cantik), masking tape/cellotape, pensil, pisau exacto, pembaris, spray paint
Satu lagi - 'Blu Tac' (xde dalam gambar)


Mula2 ambik Alphabet Cardboard tu dan tebuk dengan exacto knife sepanjang bahagian tepi huruf yang dipilih supaya dia terbukak macam kotak (ni kira bahagian belakang la ni..)


Lepas tu potong sikit bentuk ala2 'V' pada bahagian bawah tempat yang ditebuk tu supaya nanti senang nak keluarkan wayar lebih..dan supaya kedudukan huruf tu nanti lebih stabil dan x terganggu bila kita dudukkan dia...Paham x ni?


Sebelum tandakan bahagian depan alphabet tu, jangan lupa kira dulu jumlah 
lampu liplap tu dan bahagikan sama rata berapa banyak untuk 1 huruf.
Then boleh ukur dan tanda dengan pensel...


Macam ni..tanda 'X' tu adalah tanda untuk ditebuk untuk masukkan lampu..


Tebuk bentuk 'X' dengan pisau then ambik pensel atau apa2 penebuk ikut besar kepala lampu...
supaya senang nak masukkan lampu tu nanti..




Dah siap tebuk jadi camni..Spray paint dulu then bolehla masukkan lampu liplap yang dah dibahagikan tu ikut belakang yang ditebuk tadi...just tebuk je ikut urutan..mula dari bawah pada tebukan 'V' tadi...dan akhirnya pun pada 'V' tu jugak..senang nak keluarkan nanti dan teruskan pada yang huruf yang berikutnya...Jangan lupa cellotapekan lampu2 tu supaya x 'meliar' sangat dan lekatkan balik bahagian belakang yang ditampal tu supaya x nampak wayar2 yang berselirat tu...

Sorry..part yang ni memang xde gambar sebab syok sangat buat sampai lupa nak ambik gambar...

Tapi xpe...kalau x paham jugak boleh tengok sini..



So jadi la macam ni...Cuma saya xde letak pembaris...saya gantikan 'Blue Tac' untuk lekatkan pada meja.
So senang bila2 saya nak ubah2 cara letak nanti...





Jeles ke? Kalau jeles sila buat k..
 Sekian dulu..Tq for reading.
 Wassalam

Monday, April 7, 2014

DIY Magnetic Spice Tins

Assalamualaikum semua...Kali ni DIY macam ulangtayang benda2 yang dah pernah buat sebelum ni je pun...cumanya penambah baikan la kot...Kita cuti lagi dari DIY untuk bilik anak2....Concentrate DIY untuk maminya pulak...Hehe


Lama dah teringin nak letak segala mak nenek rempah tu dalam bekas tin bulat yang orang selalu buat goodie time kawen tu...Sebelum ni kan boh dalam baby food jar kenit tu...Tapi macam bengong je sebelum ni tak terpikir nak pegi cari tin tu kat mana2..padahal ko online shopper yang tegar kiranya kan..Bole x terpikir...Tapi tu lah kan..kalau dah teringin sangat tu...Dan memandangkan ruang dapur saya makin rasa sempit dengan jar2 spices saya tu...barulah nak bertekad pegi cari sana sini...huhu

Ok macam biasa...tunjuk bahan2 yang diperlukan dulu:


Tin yang ada 'window' (Offline: Nilai - Ikea - Daiso) ; Online: www.house-of-favors.com )
magnet, gam epoxy, sticker, gunting

 Sebelum mula...Kumpulkan semua spices2 yang hado tu dan listkan. Then bolehla mula create label ikut suka...Ni contoh saya buat guna Microsoft Word je...Tulisan boleh download di http://www.dafont.com/..Tempat biasa saya men'download' tulisan2 devass...


Ni lah namanya bangsa hati xde ketetapan...dah create kot lain...print kot jadi bentuk lain....Biasa nih...Ni semua akibat terjebak ngan entri si Yana ni tentang cara2 nak guna Transparent sticker...Saya macam...eh? ada eh...OOO...kena cari sticker tu dan BUAT ni....Gituuuuww


Tu dia..bajet mat saleh sangat la kan...sampai pening En dadi nak masak..kehkehkeh...xpe..len kali stranded kat Melbourne cam aritu x pening dah nak g beli barang2 nak masak...dah pandai merempah dalam English..hehe...Pastu apalagi, gunting la...Tapi jangan lupa doublekan dulu sticker tu (kira macam laminate) kalau sticker tu ada kebarangkalian nak kena air selalu..Yang saya beli ni adalah sticker untuk Inkjet/Deskjet dari Lelong..


Kunyit 1 siap!!


Masukkan rempah ratus yang kita ada dan guna dan kemudian tampal magnet pada bahagian belakang tin dan bolehla lekat kat mana2 tempat yang bole lekat magnet tu...



Siap...!!


Macam saya...Saya ambik inisiatif lekatkan pada side peti ais sebab ruang tu x guna pun rugi  je...
Boleh je nak beli magnetic board macam yang jual kat IKEA tu..tapi u know me...Selagi bole jimat..JIMAAATTT...x payah susah2 pikir nak drill board tu ke..or nak lekat tempat2 lain...x makan space banyak pun...see...

Alternatif

Ok..Tengok gambar pun aura memasak dah memanggil...Kuikuikui
Sekian dulu..Tq for reading
Wassalam











Thursday, April 3, 2014

Ramblings: The fifth year of togetherness

Assalamualaikum semua...No..no...hari ni xde DIY...Hari ni nak berceloteh je...Harap2 x panjang la ye..Nanti bukan ada sapa nak baca pun...Haha..Well, today is our 5th Anniversary sebagai suami isteri...Syukur Alhamdulillah  akhirnya sampai jugak 5 tahun saya menjadi isteri En Dadi. The longest relationship I ever have in my whole life (Err...dengan lelaki la maksudnya..)

Bunyi 5 tahun tu macam 'ELEH' sangat kan..Tapi nak menyampaikan 5 tahun tu....PHEWWWWW...x senang rupanya....Dari sebelum kahwin dah macam2 dugaan...ingatkan dah kawen dah 'selamat' dah... rupa2nya tu baru basic je yang sebelum kawen tu....Banyak lagi rintangan yang teramat2 besar dan susah payah yang perlu dilalui...Tapi Alhamdulillah...Segala tangis..ketawa...sedih..gembira tu...berbaloi...

Kenapa berbaloi? Sebab Allah dah kurniakan banyak sangat rezeki yang x terhingga sampaikan saya rasa x cukup lagi terima kasih saya pada yang Maha Esa dengan kurniaNya...Kalau sebelum kawen ni saya panas baran...keras kepala....En dadi pulak..tau ngan gitar je..Lepas kawen kami jadi saling melengkapi...Maybe x sempurna pada orang lain..But we complement each other...Kalau saya marah...En Dadi sabar..Kalau dia stress...Saya ok...So...xde apa lagi nak dikeluhkan....Kecuali keazaman kami untuk membesarkan anak2 dengan sebaik mungkin supaya diorang tau kami ni sebagai mak bapak dah berusaha yang terbaik untuk mereka..





X semua masa2 kami selama 5 tahun ni bahagia sepenuhnya...x sepanjang masa saya happy dengan perangai En Dadi dan anak2...Tapi kekurangan mereka tu lebih kepada mengisi ruang hati saya bila mana En Dadi berjanji nak bagi saya rasa ada FAMILY, dia sebaik mungkin cuba tunaikan walaupun kadang2 memakan diri dia sendiri...Dia berjanji nak bagi saya rasa ada rumah sendiri...Kami sama2 usaha untuk adakan jugak rumah...walaupun semuanya sederhana..x mewah...saya sampai x rasa pun saya perlu rumah banglo..kereta besar berderet untuk buat saya rasa bahagia...Yes...we had our moments of ups and downs..tapi setakat ni Alhamdulillah kami berdua mampu lagi nak settlekan sendiri...Cuma Allah yang lebih mengetahui....


Err....gambar senonoh semua dah tayang..tinggal yang x senonoh je belum..
maklumlaaa...jarang selfie berduet ni..hihi

Oklah...saya pun xnak berceloteh panjang lebar sebab bukan bukan kebiasaan saya nak celoteh panjang2...Tapi yang pastinya saya amat2 bersyukur dengan kehadiran En Dadi dan 2 otomen ni...

"Ya Allah, kekalkanlah JODOH ini hingga ke Jannah & peliharakanlah rumah tangga kami agar sentiasa aman & damai serta dijauhi daripada segala cubaan/dugaan yang merosakkan ikatan kami. Amin"

Sekian, tq for reading...
Wassalam...










Wednesday, April 2, 2014

WW: DIY Photo Votive (Versi tanpa kata2 Korang pikir la sendiri....Haha!)




 1


2


3


4


|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/
\/




( ͡° ͜ʖ ͡°)