Thursday, January 28, 2016

Diy TYPO Inspired Pennant Flag

Assalamualaikum dan hai semua..Kali ni nak share Diy Wall Art saya yang sangat mudah...dan juga murah....Inspirasi saya datangnya dari produk Typo...sebenarnya malas nak buat...Tapi disebabkan xde wordings yang saya suka so saya decide nak custom sendiri.....Lagi best..... ;D

Inilah dia pennant flag by TYPO


And di bawah adalah bahan2 yang memang dah ada untuk projek DIY kali ni..



[ Kain Felt (Saiz ikut suka), Typo Felt Notice Board Letter pack, Kayu 'Dowel', Tali (Saya guna Jute Rope) Pisau / Gunting, Gam]



Ok...Mula2 potong dulu kain Felt tu jadi bentuk Flag macam ni....Saya potong buta2 je...so xde ukuran....Nampak x senget2 tu...Namun ahkak xnak kisah pun.....kekeke


Then pilih dan susunkan huruf untuk perkataan yang diingini
(kalau xde huruf2 macam ni...boleh guna felt  gunting huruf2 tu...or huruf kayu/foam yang banyak dijual di stationary..Ikut suka...


Susun




Then tampal


Dah siap menampal huruf2 tu....sila jahit  or in my case yang malas ini...tampal kayu 'Dowel' di bahagian atas untuk memudahkan penggantungan....


Akhir sekali...silalah ikatkan tali di kiri dan kanan kayu dowel tu...


Bolehla digantung bersama2 dengan wall art yang lain.....
Saya buat biasa2 je....Korang buat mesti lebih baik dari saya.....


Sekian dulu
TQ for reading
Wassalam





Friday, January 22, 2016

Projek LEGO Goodies

Assalamualaikum dan hai semua..Kali ni nak share another projek DIY yang dah lama saya buat...biasalah....lama sangat x update kan...post pun benda2 dah basi..kikiki...Yang melampaunya kebasian post kali ini adalah kerana betul2 dah setahun baru nak update pasal kejadian DIY ni....Anyway, the good thing about this is bila lama sikit DIY baru post baru saya ada tambahan testimoni samada projek yang saya DIY tu berguna atau x...ececehhhhh (cover line)...


Projek LEGO ni saya buat masa birthday Arell tahun lepas....Untuk celebrate kat sekolah dia....Nak cerita panjang lebar  pasal pembuatan Goodies ni memang dah malas...cuma nak cerita sikit...Kot2 ada yang tengah nak buat tema Lego tu boleh inspired by this...


Ni beg lego..Buat yang kecik je...sebab budget...kahkahkah...Beli kertas artcard saiz A4 dan foam sheet lebih2 tu kutip la buat beg ni..dalam kutip2 tu kn buat 35 pcs jugak....Masa ni memang xde pattern...main pakai try...garis dan gunting sesuka hati..pastu lipat kasi jadi bentuk kotak jugak...Nasib jadi....phew..!







Isi dalamnya sedaya upaya buat kasi rupa macam lego....Jangan tanya pasal tutorial...Memang kali ni ahkak malas sangat nak payung.....Kalau nak jugak terpaksala order dengan ahkak...Wakaka

Then there's the cake banner....walaupun kek tu beli...Namun x salahkan kita nampakkan dia mcm custom....;D





Tengok...dalam kata xnak payung tu...tunjuk jugak a few steps macam mana ahkak buat cake banner ni...Pakai kain felt je...Yang 'perca2' pun ok dah...sebab kenot je nak buatnya....so mmg x guna banyak...xde ukur2...sesuka hati je gunting kasi jadi....Asalkan banner x melebih2 ngalahkan kek sudah....Yang penting berjimat...Pastu cari la Lego Minifigure 2 3 'orang' dan tempek je atas kek sekali...Perghhh...Konfirm nampak macho kek yang diBELI tu...


Semua sudah siap..jadinya Bergumbira la anak2 dengan sambutan x seberapa tu...yang meriah2 saya buat lain...Ingat x tema Dinosaur yang saya post dulu...Kalau x ingat...silalah rujuk kat SINI





Yo-o je tempek gambar ni...Teacher yang bagi...so aiolls tempek je la sekali buat kenangan....Well, birthday dia dah dekat...Sapa x sabar nak tau apa tema kali ni sila angkat tangan....Mihmihmih....
Nantikan ye....

Till then,
TQ for reading
Wassalam

Thursday, December 10, 2015

DIY Paper Stamping

A
ssalamualaikum dan salam sejahtera semua...Kali ni nak share idea DIY yang ala2 kedekut dan pemalas sikit....Kenapa kata kedekut...sebab ada yang ber'bunyi' kata DIY2 saya ni cuma 'cheapskate' dan murahan.....Well, it's ok...terpulang....Memang tujuan saya nak berjimat di samping nak custom sesuatu mengikut kehendak saya...so DIY is the best thing to do untuk memenuhi keperluan saya....Dan malas pula sebab DIY kali ni memang simple dan cepat...Jadi macam kalau post ni ada pulak yang akan kata saya buat post malas pulak nanti....Gituuuuu

Idea ni datang sebab satu insiden bila saya order Rubber stamp masa wedding BIL saya tempoh hari dan servis yang diberikan sangat teruk....lambat...dan xde budi bahasa...Maybe sebab 'sebijik' je dengan harga RM40 so orang melayu yang dah rasa kaya amat ni rasa x begitu penting nak bagi servis terbaik pada pelanggan yang membeli barang murah mcm saya....Harap je femes dan banyak recommendation kedai on9 ni...Huh...

So hikmah di sebalik kejadian....selepas itu apa2 projek saya akan cuba cari idea sendiri dulu....Kalau 'peghak' sangat hasilnya..then baru saya cari alternatif nak membeli.....Tapi Alhamdulillah...selalunya jadi je ikut apa yang saya nak....kuikuikui....

Ok....Kang merepek banyak2 bukan ada yang nak baca pun....Marilah kita Istiqomah dalam membaca DIY tutorial saya yang super malas ini.....Bermula dengan bahan2nya k:

Pewarna Air (Saya guna Buncho)
Foam Sheet (Boleh dibeli di kedai2 stationery/Popular - gunting ikut template yang disukai or jadi macam saya 'gamble' je potong agak2 jadi bentuk bas)
Berus kecil
Kayu blok
Double tape

*Belum pape dah nampak malas kan....gambar bahan2 pun xde...ngee

Caranya senang je....Foam sheet yang dah dipotong menjadi bentuk Bas (or whatever) macam saya tadi tolongla p lekat kat kayu blok menggunakan double tape-sebab macam saya...kayu blok ni pinjam anak punya mainan je....jadi nanti nak kena pulang balik....so kalau pakai double tape....senang nak bersihkan....Pakai yang biasa je tau...bukan yang foam punya double tape tu....Then the rest....I think u guys can see for yourself macam mana nak guna....sebab aiollss malas betul nak cerita....aduhai....tiba2 pulak penyakit 'M' ni menyerang......;D




*Tips - sekali letak cat tu...boleh 2 kali je stamping kalau nak kesan dia cantik...dan x payah bancuh pewarna dengan air...just straight from the bottle je pun...


Jangan lupa bagi kredit pembantu2 'minion' aiolls ni....


Done and done!!



Lepas tu boleh guna kertas yang dah di'stamping' tu untuk projek membalut hadiah ke...


or macam saya buat bekas isi junkfood masa birthday party haritu....


 

Sekian dulu
TQ for reading
Wassalam





Thursday, November 12, 2015

Diy Wall String Art / Key Holder

A
ssalamualaikum again dan salam sejahtera...Kali ni nak share tutorial mudah salah satu aksesori hiasan dalam usaha saya mendeko rumah...Maklumlah...saya bab2 deko rumah x pandai manapun...tapi saya cuba jugakla mana yang boleh Diy tu memang favourite sangat2..


Bahan2nya mudah je...:
1. Sekeping papan  ( Saya beli di Daiso)
2. Benang yang untuk mengait tu...ada 2 jenis ye..cari yang nipis
3. Paku kayu saiz kecil
4. Tukul 
5. Gunting
6. Cangkuk 2 jenis: Yang bulat penuh dan yang separuh
(Optional - Untuk menggantung kunci dan yang bulat untuk gantung ke dinding)
7. Cat / Spray Paint
8.Template tulisan / gambar yang dipilih



Ok...Mula2 catkan dulu papan tu



Then tandakan tempat nak letak cangkuk untuk kunci..
Agak2 la nak letak banyak mana dan jarak antara kunci tu


Then tampalkan template yang nak digunakan


Kemudian tunggu timing cantik kot2 rasa nak mengamuk kat sapa2 ke...bolehla dilepaskan pada papan ni dengan memaku di sekeliling template tersebut....kekeke



Bila dah siap lepaskan geram (menukul), tanggalkan template tersebut dari papan


Masa ni macam x berapa nampak sangat lagi kan...
Ok...sekarang bolehlah start ambik benang kait tu (x tau nama....wakaka) dan belit2 di sekeliling paku tu...make sure tau mana sempadan huruf / gambar2 tu..kang belit2 jadi gambar / huruf lain pulak.....


Dah siap membelit...saya pilih 3 warna benang konon nak menunjukkan kesan ombre....x habis2 daku dengan ombre ni kan....ngeee


Pada bahagian bawah papan, bolehlah dipasang cangkuk untuk jadi tempat meletakkan kunci


 Dan letakkan cangkuk bulat pada bahagian atas papan tersebut untuk digantung pada dinding nanti..then boleh ikat dengan tali or terus sangkut pada paku dinding


Siap sudah!!!





Ok..macam tu la kiranya tutorial kepam dari saya....seksa nau nak ngabihkan....maklumla....lama sangat x buat tutorial....huhuhu

Sekian dulu,
TQ for reading / viewing
Wassalam



Monday, November 9, 2015

Aydean is 4 and He's Wheeling on The Bus

A
ssalamualaikum dan salam sejahtera semua...Kali ni nak cerita sikit berkenaan sambutan harijadi anak ke-2 saya...Aydean. Kali ni kami pilih tema "Wheels on the Bus" sebab Aydean ni memang suka sangat dengan bas...Sampai 1 hari naik tension pulak dengar lagu "Wheels On the Bus" tu....Huhu...

Challenge jugak tema ni walaupun macam simple...sebab masa nak buat preparation tu macam ter'jem' pulak urat saraf otak ni nak pikir....Tapi akhirnya Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar...








Idea untuk Candy Table tu basically nak mewujudkan Bandar yang dipenuhi bas...Omputih kata "Bus Town" gitu....Sbb sambil2 nak display candy saya yang x seberapa (x seberapa sebab xnak bagi kanak2 terlebih gula dan dengan ini mak bapak xkan tension setiap kali datang birthday party kami..) plus nak bagi budak2 seronok sebab boleh main dengan bas2 yang ada atas meja tu....so adala wujud kesan santai di situ....I mean mana lagi peluang nak dapat buat bandar yang ada KLCC dan EIFFEL TOWER sekali dalam 1 tempat (Atas meja) kan....ecehhhh

Budak2 yang datang memang seronok sangatla sebab boleh main2 kat meja tu...siap ada yang tapau bas tu bawak balik....haha....Nasibla bas saya diperbuat daripada artcard...Lain2 preparation macam biasa...banyak recycle barang2 yang dah ada kat rumah..tuka2 sikit kasi matching ngan tema...kira puas hatila dapat buat detailing untuk majlis ni...bukan untuk menunjuk2..tapi semua ni untuk kepuasan diri saya sendiri...dan saje bagi anak happy....


Simple centrepiece setiap guess table


Lirik lagu pun boleh jadi hiasan...kan..kan..kan...


Oleh sebab sekarang ni musim hujan...dan saya takut kawan2 yang datang tersangkut pulak nanti susah nak balik....so saya sediakan sikit kudap2an sambil2 nak menunggu lepak bagai...Simple things macam ni memang laju je habis....



Simple deco for utensils...



Alhamdulillah...dapat masak makanan sendiri...so jimat banyak di situ....walaupun penat sikit....Tapi puas hati sebab tau kita masak tu Insyaallah terjamin....




Ni lah rupa keseluruhan dewan...




Photobooth...simply made by Post-it Note...Senang amat! Yang lain...recycle..Hehe






Kek pulak macam biasa dari  IG: @ayucakeboutique...
X habis kagum lagi dengan kek ni...matching sangat2 dengan apa yang saya bayangkan dalam kepala saya.....
Cake Topper saya buat sendiri...




Goodie bag buatan sendiri.....
*Patting my own shoulder








Pandai pulak memasing pilih 'gu' sendiri nampaknya....isk...


Yang lain adalah sesi bergambar...Kalau rajin silalah skroll lagi dan lagi....














Anyway, Terima kasih sangat2 pada yang sudi hadir memeriahkan majlis ni....Lain kali Insyaallah jangan serik untuk datang lagi....
Err...yang bawah ni saje gedik2 mami Aydean nak paksa 1 rumah pose untuk birthday dia.....
Xde kena mengena dengan Birthday party haritu....Wakaka...




Sekian
TQ for reading
Wassalam