Monday, December 8, 2014

DIY Geometric Lampshade

Assalamualaikum dan hai semua..Hari ni excited nak sambung story pasal projek menghias balkoni kenit saya. DIY kali ni di'inspired'kan oleh tutorial di OhOh Blog. Saya pun xde modify apa2 dan ikut saja tutorial asal...So lets check it out!


So inilah dia gambar yang membuatkan saya teruja nak cuba buat DIY ni...Memang senang, murah dan yang penting customizable...design dia pun memang sangat in untuk sayalah...


via Ohohblog




Bahan2 yang diperlukan cuma cardboard paper (saya guna blackboard and whiteboard sticker), gunting, pembaris (xde dalam gambar) dan tape berwarna (optional) atau spray paint untuk deko2 sikit belah dalam shade ni...

Cara2 nak buat bentuk heksagon macam dalam gambar ni saya ikut tutorial dan saya x dapat share kat sini sebab syarat saya nak post gambar dalam Oh Oh Blog saya cuma boleh share 1 gambar dan link back...Disebabkan saya baik..(ehem2)..So, saya xnakla langgar syarat owner blog tu sebab saya suka sangat blog tu..Korang kena la klik ke Oh Oh Blog untuk full tutorial nampaknya..Huhu

diy origami lamp shade / your little dubai


Tapi..tapi..tapi...sebab saya pun suka korang sangat2...saya share jugak gambar tutorial dari blog lain cara2 nak lipat lampshade tu...There you go dan harap membantu...


Then dengan menggunakan Hemma cord set ni dan sedikit tape kuning untuk extra zing...gantungkan lampshade yang dah siap tadi...Jangan lupa plak tambah lampu k...








Dah siap!!

Bolehlah diraikan dengan  mini BBQ sempena ada tempat lepak baru macam saya ni




Ataupun saje duduk2 dan lepak sambil mengira bintang dan lampu KLCC..kekeke




Sekian dulu
TQ for reading
Wassalam



Friday, December 5, 2014

DIY Surprise Eggs for Kids

Assalamualaikum semua..Hari ni nak share lagi pasal aktiviti saya bersama anak2...Kali ni still buat aktiviti masa mandi..sebab masa mandi je yang paling best nak buat aktiviti havoc2 sikit...Dan masa ni je yang senang nak 'rasuah' diorang supaya nak mandi dengan sukarela...Kekeke

Idea ni datang sebab anak2 saya sangat taksub sekarang ni dengan mainan Surprise Egg ni..Pergi mana2 pun kalau jumpa mainan yang dalam telur je sibuk nak beli..so saya rasa aktiviti kali ni memang akan membuatkan diorang lebih excited.


Bahan2 adalah benda biasa: Baking Soda, Air, Apa2 mainan kesukaan yang boleh dijadikan 'surprise' - saya pilih Dinosour sebab budak2 ni memang suka sangat benda2 berkaitan dinosour ni...




Nak buat dia senang je..Mula2 baking soda diadun dengan air sampai boleh dibentuk macam dalam gambar..Sorry..xde sukatan sebab saya pun main agak2 je...Tipsnya supaya air tu tambah sikit demi sedikit...bukan secara confident k...Dah macam rancangan memasak plak..adehhhh


Kemudian bolehla dimasukkan mainan ke dalam adunan tu sebelum dikepal...macam buat buah melaka tu...cuma besar sikit dan cuba buat bentuk macam telur supaya nampak real..kononnya la...huhu



Optional: Boleh tambah sikit pewarna makanan untuk kesan yang lebih Devassss


Dah siap bolehla dimasukkan dalam FREEZER untuk dibekukan dalam beberapa jam...
Then wallah - Inilah hasilnya...Siap untuk aktiviti seterusnya

Cara main dia ada 3 cara:

1. Menggunakan paleotologist tool kit mainan




Ketuk2 sampai berderai...agak memakan masa sikit la...Huhu..

2. Letak Cuka makan dalam spray bottle dan spray pada surprise eggs tu untuk revealkan dinosour atau mainan pilihan


1 je x best pasal ni...disebabkan telur tu dah high concentration baking sodanya...so bila dispray dengan cuka tu..akan ada bau yang kurang menyenangkan untuk anak2...



Tapi effect bubble dia memang best la budak2 tengok

3. Guna Spray Bidet


Spray Bidet yang dalam toilet tu..spray je...surprise egg ni senang je dia dissolve dalam air...lagi cepat effect surprise dia...huhu


Sebenarnya mainan yang saya guna banyak berulang2 dan lebih kurang sama je..tapi budak2 bukan perasan sangat kan..janji diorang minat dan ada timbul minat ingin tahu...Yang penting jimat boleh berulang2 buat..Nak basuh pun senang sangat...Huhu

Sekian dulu, TQ for reading
Wassalam












Wednesday, November 12, 2014

Latepost: En Dadi and Adean's 3rd Birthday

Assalamualaikum semua..Sorry hari ni xde cerita DIY sebab nak cerita sikit pasal Birthdays 2nd anak dengan En Dadi yang dah lama lepas tu..kira combine sekali la sebab dah lepas kan....Huhu

Birthday En Dadi sebenarnya bulan lepas...on 4th October..tapi sebab En Dadi yang selalu sangat xde masa sekarang ni...so postpone la celebration..dia pun x bajet saya nak celebrate...Macam last year la..buat surprise..Tu pun En Dadi x jangka jugak...ke tipu2 je buat2 surprise...haha...



Nasib ada yang nak tolong sponsor kek...so sangat menjadi la surprise sebab dia xtau ada kek...Saya kan dah jadi SAHM (Stay @ home mom) sekarang ni...So kalau saya yang beli kek memang kantoi la..Sebab dah lepas...Mood pun dah agak ke laut nak detailskan kejadian...Cuma masak sikit then panggil sedara dekat 2 3 org datang makan...itu je la...Huhu












Makanan x dapat nak tunjuk sebab Aiolls sangat bz memasak..xde masa nak ambik gambar...Plus laju je masing2 licinkan...boleh bagitahu je masak Ayam coke dengan beef wrap asparagus serta greek salad + fruit dessert + kuih seri muka + air oren...itu je la..pemalas betul..huhu


Ok ni kejadian birthday Adean...Bithday dia 3 Nov..Tapi celebrate 7 Nov..Disebabkan ada budak2...so kena buatkan Crown sorang 1...sebab takut nanti semua meroyan nak Crown...Nasib x gaduh...Kek pun simple cari dalam Pinterest dan order sejibik dengan Ayu Cake Boutique sebab kalau saya xde dkt sini...maka saya adalah di Pinterest sana..Kikiki...


Source: Pinterest
Plus Cube surprise inside the cake






Birthday pun tumpang rumah makcik since melawat Nenek yang sedang sakit..dan tu je masa dapat berkumpul ramai2..So sekali jalan je la senang...


Surprise..surprise...Tq kak Ayu sebab rajin melayan songehan saya...Nak macam tu..nak macam ni...Huhu



So...Alhamdulillah semuanya dapat meraikan setahun lagi umur dan diharapkan moga bertambah rezeki dan kesihatan hendaknya....Saya tahu tahun ni semua orang punya birthday simple sangat...saya memang xde masa nak pikir pun pasal birthday sangat...Huhu...nak birthday party havoc2 sila tunggu tahun depan bila saya dah bole manage time dengan baik..huhu..

Sekian dulu
TQ for reading
Wassalam






Tuesday, November 11, 2014

DIY Wall Stenciling - When a DIY gone bad

Assalamualaikum semua...mukadimah konon2 short and sweet...se'suwit' muka saya sekarang ni konon2 buat x reti nak kena update blog selalu..kihkih...Kali ni nak share sikit pasal kisah DIY FAILURE saya masa saya cuba nak buat stencil untuk dinding balkoni rumah tempoh hari..

Ingat selalu buat DIY ni x pernah fail ke...Selalu gak fail....Saje xnak tunjuk sebab saje nak nampak terer buat DIY padahal dah berguling disebaliknya....ngeee...Ok tipu.....xdela selalu sangat...Sebelum buat apa2 DIY biasanya saya akan browse berhari2...bahkan berbulan2 sebelum saya dapat dapat paham betul2 konsep yang nak di executekan tu...Bukan senang2 tiru je apa org buat pastu macam hebat gitu...banyak gak research..pastu pikirkan function lagi..kesesuaian...tempat nak beli barang2 kalau kena beli...dan sebagainya....

Inilah rupa yang ingin saya capai untuk sesi DIY kali ni...Saya buat ni kat dinding balkoni sebab saya x nampak lagi orang buat...so saya nak mengekalkan kegilaan saya dan pada masa yang sama saya nak menghabiskan suku tin cat lebihan mengecat pintu dapur saya supaya kurang 1 barang tuk saya pikirkan lepas ni..win-win kiranya...huahuahua


Tapi x semudah membaca rupanya...susah sebab leceh dan kena banyak sabar....x caya, sila baca selanjutnya...


Stencil yang saya buat senang je...just print font guna Microsoft words kesukaan lepas tu potong ikut bentuk...part ni...Pass with flying colours gitu...

Cubaan PERTAMA


Well...sebenarnya x terpikir plak nak cuba...terus buat dengan confident la kononnya sebab terlalu yakin benda ni straight forward je pun....So tanpa apa2 prasangka buruk...saya tampal semua font bahagian dalam yang dah dipotong tu ke dinding...What was i thinking? Pastu rajin pulak pergi trace balik dengan pensel 1 persatu...kononnya nak fill up je la pastu..nak cat belah dalamnya....sebenarnya x salah...Tapi baru 1 huruf saya dah tension sebab sakit tangan dan tengkuk...plus comot sememeh ntah hapa2...plus panas Ya Rabbi...Padan muka sendiri!! Pastu sendiri pikir dah aniaya diri sendiri...Sebab ngeri pikir brapa hari nak settle kalau gini..Dahla kena memanjat lagi..Walaupun cuma tingkat 5..Agak ngeri jugak pikir nasib kalau2 terkehel jatuh ke bawah..X boleh..x boleh....So terus stop selepas 1 huruf...Sila abaikan dinding yang super cun itu...akan diclearkan kemudian selepas DIY...Ececeh...


FAIL without compromy

Cubaan KEDUA


Kali ni dengan yakinnya konon kaedah ni pulak MESTI berjaya...Ambik huruf stencil yang belah dalamnya tu dan pergi tekap balik pada kertas suratkhabar...sebab xnak membazir ink la kononnya pergi print lain sebab kata dah tadi kan...Terlalu yakin sampai the minute saya potong huruf2 tu saya buang bahagian luar tu...Pandai sangat..Harus la padan muka sekali lagi sebab kena buat kerja 2 kali...Isk..Isk..Isk..


 Benda paling  x best bila pakai kertas suratkhabar...Stencil tu jadi lembik amat...susah nak adjust letak kat dinding...lepas tu masa cat tu elok plak baik punya berus sampai dia sememeh bocor cat masuk celah bawah stencil....Adoi.....Masa ni dah tahap tension dah....rasa nak cover ngan cat putih balik dan duduk diam2...Jangan pikir lagi pasal benda ni.....Kononnya la kannn....

 Cubaan KETIGA


Finally...Kalau tulis finally maksudnya samada menjadi atau dah give up la kan...haha...So, finally saya print balik pakai kertas a4 dan stencil balik tuk kali ke berapa ntah....rasa nak muntah dah masa ni..keyakinan dah level ZERO dah pun...Tapi sebab risau nanti malam x boleh tido sebab terkenang2kan 2 kejadian DIY FAILURE kat atas ni..so kena la jugak sanggup berjemur dan cuba lagi...Kali ni dah x gopoh nak buang apa2...stencil kat dinding pun 1 persatu...dan saya gunakan teknik mengeCOP menggunakan span..bukannya 'stroke' guna brush...(sorry x tunjuk - maklumlah...dah kata gopoh kan...langsung x ingat nak snap part mengecat tu) Yang penting part x gopoh tu...bila sabar dan x give up...maka akhirnya sekarang dah boleh cerita kat sini sambil senyum sorang2 pikir adegan rasa nak nangis..nak terjun..nak baling cat di cubaan PERTAMA dan KEDUA tu...Walaupun ada jugak kesalahan untuk Cubaan KETIGA ni iaitu perkataan RELAX tu huruf A tu tersalah adjust tinggi..but saya biarkan dan cuma tambah kaki je....biarla dia nak font besar sorang2...Hehehe





Bertepatan sangat rasanya quotes tu sampai saya sanggup mencuba sampai 3 kali...Ni baru 1st part DIY untuk Balkoni rumah...Banyak lagi nak buat ni..sebab kitorang suka lepak2 kat sini..Sajela nak bagi comel sikit balkoni ni...so nantikan je la DIY yang seterusnya ye...Dan please doakan saya x merapu macam ni lagi...Huhu

Sekian dulu
TQ for reading
Wassalam