Tuesday, March 22, 2016

DIY Minifigure Wall Display From Pringles Tube

Assalamualaikum dan hai semua..Sekali sekala meroyan kat sini bagi orang rindu lebih2 sikit....Kali ni nak share mengenai satu lagi projek DIY for my kids room. Projek ni lebih kepada reorganizing plus a lil' bit of decor punya theme la...So, xnak buang masa...marilah kita secara berjemaah buat k...

Bahan2 asasnya adalah seperti di bawah ye....


Pringles tube (Boleh substitute dengan tissue roll / pvc pipes - anything round mcm ni), gunting, pisau, gam, pensel


Ukur lebar mana kita suka...macam saya, saya buat lebih kurang 1.5cm lebar


Like so...



Ada 2 cara...boleh cantum semua dulu baru spray / cat atau spray dulu macam saya baru cantumkan....Huhu


Sebijik2 ahkak tunjuk ni....Kekeke


Kemudian....dengan menggunakan gam yang power rangers..cantumkan gegelung pringles yang dah dipotong dan dispray tu....sementara nak tunggu kering, kepit dulu dengan penyepit baju macam saya or apa2 la yg boleh function as penyepit...kecuali chopstick...Jenuh pulak kang nak pegang je sepanjang nak tunggu kering kan....hehehe

Terkonpius jap tengok tangan dalam gambar ni...apsal jap cerah..jap gelap kan....Well, gilir2 la buat ngan En Dadi....Jap dia yang ambik gambar...kejap lagi aiolls pulak....So sapa punya tangan yang nak kena tenyeh ngan Qu puteh..Qu puteh tu ye...kuikuikui



Ok sambung....sementara gam mengering tu ginilah cerita dia....



Ok dah siap tampal....Konon2 nak buat bentuk A la kan...semua orang dalam rumah ni nama mula dengan huruf A kan....yang x A tu jangan la perasan nak join the club pulak...lalala

Then, angkat slow2 dan tampalkan di dinding...saya sangkut guna paku comel je..so mmg carmouflage la...x nampak...Sorry x tunjuk....X cukup kakitangan nak ambikkan gambar proses menyangkut ni...dah dua2 mastermind sibuk pegang, ukur, tanda dan sangkut...dua orang pemerhati kenit lainnya cuma tolong jadi mandur je buat masa ni...xde bakat lg nak suruh ambik gambar...haha



Kumpulkan segala minifigures....Lego or not....Whatever....Janji comel...


Kekdah nak meletak minifure ini adalah dengan cara letak sahaja

ATAU

Nak lebih kukuh supaya x jatuh  bila ada RESAKSA datang dan rumah bergegar ke apa....Sila tempek sedikit Blue tac (Alah...mende yang kaler biru macam chewing gum bahagian stationery tuuuu - sila baca dengan muncung panjang ok!)

Maka...Inilah hasilnya....


Tiba2 bertukar jadi bentuk STAR sudah....Walaupun bintang x berapa straight khennn...



2 3 hari je tahan...sakit mata tengok bintang senget benget....Maka ahkak tukar lagi formation dia....Wakaka....Jangan marah dengan orang yang xde ketetapan hati ini....Hehe


Modify sikit kasi touch up warna..pastu cantum xde bertema sudah akhirnya....


And you know what...I love this even better....

Alhamdulillah....Habis jugak daku merepek
Well, senang kan....potong2 dan tampal je pun....Dan design yang last tu membolehkan saya menambah bila2 masa in case ada lagi penambahan minifigure...Gitu...

Till Then
TQ for reading
Wassalam


















9 comments:

Suri said...

nice!!!! suka2....

O'gosh Iskandar said...

tq Suri...

O'gosh Iskandar said...
This comment has been removed by the author.
mystitchycraft said...

kreatif! blh try buat ni.. sy buat pakai diy kayu jer. yg ni lg senang.. hehe tq

khadijah armawai said...

memang kreatif la sis O'gosh ni... dr awal follow blog semua DIY jer... terbaek la sis!

O'gosh Iskandar said...

owh..ye ke....cemana plak yg kayu...nnt paste link kat sini sy nak tgk boleh?

O'gosh Iskandar said...

Alhamdulillah tq sis....suka2 last2 jd keperluan dan kehendak...huhu

O'gosh Iskandar said...
This comment has been removed by the author.
alia farhan Said said...

Terbaik kak...mmg da bomb btul diy akk