Friday, September 12, 2014

KL Untuk Anak2: Discoveria @ Avenue K

Assalamualaikum semua...Xnak sembang pasal DIY hari ni sebab saya ada benda yang lebih menarik selain DIY..Kikiki...Hari ni nak sharekan satu tempat baru yang sangat sesuai untuk keluarga di area KL ni....Discoveria @ Avenue K,Ampang yang terletak bertentangan dengan bangunan KLCC.

Mula2 tengok Abang Ben share gambar dalam FB dah rasa uishh...mesti mau pergi ni...Apatah lagi dekat je kan...So mula la racun pemikiran En Dadi supaya pergi survey 'kawasan' Discoveria ni memandangkan opis beliau dalam tu jugak....So, xnak cakap banyak...silakan tengok apa yang best sangat berkenaan Discoveria ni...Hehe...



Sebenarnya ini bukan Entrance..Ini adalah Exit. Tapi sebab menarik sangat ekor dinasour ni bergerak2...Makanya mari havoc2 kat sini dulu...And yes..Dinosour ni half je..xde kepala pun...





Belum pun masuk and not even beli tiket pun lagi dah macam2 aktiviti yang sangat interaktif ada depan Discoveria ni...Ada maize LEAD THE DINO, KNOW YOUR DINO, BUILD A DINO dan macam2 DINO lagi....Memang sibuklah kekenit ni try macam2...Pastu mulut riuh ajar kita mak bapak...Mami this and Dadi That...phewh....Layannnn


Ini adalah harga tiket...So boleh siap2 budget dah...since saya dah bagitau ni...


Ok...x sorang pun lepas untuk dapat masuk FREE..ngeee


If perasan, tiket budak2 lagi mahal dari tiket orang dewasa kan....Well, this is WHY..
The interactive games lebih kepada untuk kanak2 dan mak bapak cuma pantau dan bantu mana yang patut..
Excited tengok Arell pakai jaket ala2 Paleontologist...Well, Semua pun kena pakai...Tapi budak2 yang akan kena jadi leader...Suka la dia...



Mula2 masuk lepas pakai segala kelengkapan adalah harus menonton video untuk educate kita mengenai Zaman Dinosour...Tapi maknya biasalah...Kenapa perlu muncung tu muncul secara otometik? 
This is not me okay....

RFID-Quest



Masa masuk tadi petugas di situ dah bagi gear dan maps dan sticker semua..so inilah masanya untuk RFID DINO QUEST. Ala2 'Treasure Hunt' la..So Leader akan dibekalkan dengan 1 Dino Detector Wristband di mana  kita perlu cari 10 jenis Dinosour yang ala2 tersembunyi (Xdela sembunyi mana pun..cuma kita pun xtau nama kan..so melalui Wristband tu la kita dapat detect which is which Dino..Gituuu) dan tandakan dengan sticker pada maps bila dah jumpa. Just tap wristband pada skrin yang disediakan....And then cari sticker dengan nama yang sama dan tampal pada map. Nanti dah siap bole serah pada kaunter di Souvenir Shop dan bole dapat Certificate..Kira dah khatam la pasal dinosour bila dah settle maps ni...











Kawasan dalam exhibit ni memang dim2 gitu..konon zaman era dinosour la..Setakat ini ada 22 jenis dinosour yang berkualiti Muzium dan bergerak secara 'ANIMATRONIK' yang mana kita dapat menyaksikan dinosour tu bergerak2 dan roaring...So untuk2 budak2 dia rasa macam real la...Of Course the Star of the show is T-Rex..Aish..kalau ada lagi zaman sekarang ni maknanya aiolls x berani la nak keluar shopping nampaknya...Kikiki


Aktiviti2 lainnya:


Wall Climbing


Cuba2 lumba lari 10m dengan Dinosour terpantas iaitu Gallimimus

 


Belajar apa yang dinosour makan


Berapa banyak sekali T-Rex hadap time makan..
Ok..kitorang 4 orang pun x sampai 150kg...GULP!


Info's everywhere...


T-Rex snapshot..
Menggigil kaki nak naik..tinggi jugak la untuk Mak Jemah yang gayat ni...Huhu



Paintball - Tembak nyamuk zaman Dinosour...
Muka mamat yang jaga tu boring je tengok En Dadi menembak asik x kena...
Sabar bang ehh...Biasalah...Amatur katakan...sekarang pakai spray je..x main tembak2 nyamuk...tu yang kejung tangan tu..Kekeke




Excavation Pit
Yang ni paling best...Sebab ianya mendedahkan anak2 ke dunia Paleontologist. 
Kat sini konon2 belajar cara2 nak discover fossil dinosour.
Tapi biasalah..bagi can la En Dadi tu yang teruja berlebihan...


Ini antara salah satu Movie dalam 3D-Theatre Room..
Spec 3D ada 3 je..Jadi agak berebut...Biasalah tu kan...


More interactive area for kids..Haish...Best sangat bebudak sekarang ni kan.....


Souvenir shop and Cafe...
Bersedia untuk melubangkan poket mak bapak...
So, mak bapak bolehla plan pergi cepat2 sebab kalau x silap Exhibition ni untuk sementara je sampai Februari 2015..Kalau lambat..sempat baca post saya je la kan nanti....
Hehe

Untuk keterangan lanjut...

Boleh layari Website Discoveria

atau boleh hubungi 

Level 4, Discoveria @ Avenue K Shopping Mall
156, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur
Phone: +603 2181 7218
Opening Hours: 10 am - 10 pm
(Everyday including Public Holiday)

Sekian dulu, TQ for Reading,
Wassalam

15 comments:

PinKy MoMMa said...

baruuu tauuuu ahahahaha..kesian tau..ok nnt blh ajk papa dia bila papa balik nnt..thanx yunk..

iols sllu tertinggal ketapi >___<

O'gosh Iskandar said...

pergi cepat tau...siyes memang best..

Liza Razak said...

dah lama tak jenguk sini..skrg dah ada byk tpt best kat KL ni..nanti nk bwk anak saudara laa gi sana :)

O'gosh Iskandar said...

Hi Liza...pegila..Kalau Liza yang snap lagi la macho gambar2 kat sini..huhu

alia farhan Said said...

hewhew..bestnyaaa....
bkn anak ja yg eksaited...
mak2 pun jatuh eksaited da klau gini

O'gosh Iskandar said...

Itu sudah tentu....Tapi cover2 la sikit kan...kekeke

Ayu Jafri said...

wahhh...kat Avenue-K.Mesti terjah nieh..dak Yayan tu kalau nampak dinosour sure meroyan!hahaha

O'gosh Iskandar said...

pergi...jgn x pergi...

Marou Apple Hijau said...

jangan cakap anak yang seronok, parents pun boleh teruja nak main sekali

O'gosh Iskandar said...

kannnnn..

aswadz said...

menarik nih...

Ida Hussain said...

Thanks for sharing. Menarik :)

Liza Nova said...

Hai Ogosh.. i suka baca entry you ni berkenaan discoveria. I pun dah pergi.. i letak link blog u ni di blog ai

http://novaleeza.blogspot.com/2015/04/mengembara-ke-dunia-dinasour-di.html

Salam perkenalan

O'gosh Iskandar said...

tq liza...salam perkenalan...

mama ahza said...

Salam Ogosh, berapa hours spent for this ye? 1 hour cukup x..