Tuesday, September 23, 2014

DIY Washable Finger Paint for Kids

Assalamualaikum semua...Kali ni nak share cara saya buat Finger paint untuk aktiviti anak2 kat rumah...Kepala pening sikit hari ni so x dapat nak sembang macam2...Jadi tengok gambar banyak2 je la ye dari baca bebelan saya...


Washable Finger Paint


Bahan2: Tepung: Air (Ratio 1:1), pewarna makanan, bekas untuk penyediaan dan bekas untuk simpan bila dah siap...Senang kan!


Ok..Mula2 campurkan tepung dengan air dengan kadar nisbah 1:1..maknanya kalau 1 cawan tepung, makanya 1 cawan air..


Kacau sampai licin adunan tu dan x berketul..
Ewahhh..macam main masak2 pulak...


Then bolehla masukkan adunan tu dalam bekas...


Titikkan pewarna ikut suka hati..kalau titik banyak...maka terang la warna cat tu nanti...


Kacau sampai sebati...dannnnn


SIAP!!! Cantik x cat kak Ton!! Hehe


Lepas tu bolehla sediakan bahan2 untuk aktiviti mengecat tu nanti...
Terpulang nak pakai alat2 apa k..saya guna apa yang ada kat rumah je...


Batang sayur pun aci je...

Then boleh start aktiviti...
Saya bagi budak2 main dalam bilik air je..senang nak bersihkan...
So kira aktiviti mandi la ni...






Ni baru namanya mandi x basah....Sensor sikit...maklumla time mandi katanya...






Best sangat sampai hari2 suruh buat cat ni...Boh dalam muffin tray pulak...


 

Silalah admire la hasil seni anak2 sebelum dibersihkan tu....
Then just spray je dengan air dah settle..Janji jangan biar kering sangat la...
Kang kena tambah kerja sental dinding toilet pulak hari2..kekeke...

Sebenarnya banyak je aktiviti boleh buat once dah ada finger paint ni...x caya boleh search kat Pinterest macam kat bawah ni...


Till Then, Thanks for reading
Wassalam



10 comments:

PinKy MoMMa said...

ya Allah rajin tahap apa pun tak tau nak cakap apa dah niiii huhuhu..iols pun tak gigih nk bg anak main cat2..kagum2

O'gosh Iskandar said...

ni la solution supaya diorang senang nak mandi...sekarang x suruh dah sibuk nak mandi....kekeke...dan juga jimat dari diorang dok meroyan kat Hamleys tu nak yang jenama Crayola..elokla aiolls buat yang murah ni je..huhu...

Fizah said...

perghhhh....terrrbaeeeekkkkk.....

alia farhan Said said...

bestnya kak...xsabar nk tunggu anak besar skit buat mcm ni....skrg kecik lg..br 1thun 6 bulan...huhu

juls julie said...

Perghhh...!!

TErbaek lah kakTonnnnnnn,..!!

heheheh

suri said...

Seriuosly o gosh...dr dulu nak buat tapi takut berkecah punya pasal, pendam je dulu... x terfikir nak bagi dorang main dlm bilik air... huhu... tq for the idea.....bathroom.... kekeke

O'gosh Iskandar said...

tu la kan..lama gak nak buat..tapi pemalas nak kemas...so bila terpikir diorang susah mandi...saya try macam ni...kira ok la tu kan..huhu

Yan Saflina said...

esok nak buat!Main ngan anak.. haha..

Sizzling Suzai said...

wahh lama xdtg KEMAIN LG DIY segmen die ni harr!! amboih kak bilik air pon jd btol2 sgt sgt sgt kagom ngan kerajinan diy akk..smoga trus rajin dan success iAllah :) hahhaha sy ade tag akk hahahhaha klu rajin buat lah x rajin xpayah buat hahahhahaha XD

danish aurora said...

cantik semoga kita dapat jadi kawan nanti singgah tau danishaurora.blogspot.com