Tuesday, July 8, 2014

DIY Sampul Duit Raya

Assalamualaikum semua...It's DIY time again....Kali ni mesti mengujakan korang punya la...pfft...padahal idea kuno pun..ramai sangat dah post pasal DIY ni..huhu...Bulan posa ni kan...keje banyak namun nak juga contribute bersempena Ramadhan ni kan...So aiolls nak tunjukkan skill aiolls nak buat sampul duit raya from scratch ni...


But mind u ini adalah DIY post yang paling banyak gambar...Demi untuk memudahkan korang2 sekalian..Macam banyaaaaakkk la sangat kan...Huhu


Bahan-bahan:
Gunting,Gam, kertas
(Bole download di sini kalau berminat)



Template tu printkan atas kertas. Seelok2nya atas kertas yang tebal sikit la..Kertas A4 yang 80 gram punya ke or pakai jenama Double A baru cantik sikit...Huhu


Guntingkan


Kemudian lipatkan ke dalam bahagian yang bertanda GLUE tu..Saya guna 'Bone Folder' untuk score dan kasi lipatan tu kemas sikit.


Inilah benda alah 'Bone Folder' tu kalau nak tau..Gunanya untuk mark/tanda garisan pada kertas tanpa mengoyakkan kertas tu; contoh: kalau nak buat kotak dari artcard ke..kan keras..susah nak lipat cantik2..so di sinilah 'Bone Folder' ni membantu...Boleh jugak nak guna belakang pisau atau benda2 yang tumpul...Tapi since dulu saya ada ambik upah buat kotak gift..So ada la alasan untuk beli benda ni...


Nampak x kekemasan dan lurus je bila melipat tu..



Then gamkan pada bahagian yang bertanda GLUE tu..Siap!


Sampul yang saya buat ni boleh muat duit RM50..
Note RM100 x try lagi...








Ada 5 design semuanya...Sorry la gambar x berapa nak clear...Menggigil kan lapar...Kihkihkih...
Sambil2 buat ni tengah pikir gak..nak buat semua design ke..nak ambik ikut baju je...
Sampul pun nak tema gak kan..kekeke..
Yang pastinya baju raya saya sekeluarga memang dah ada yang matching ikut sampul ni...huhu

Sekian, TQ for reading
Wassalam

20 comments:

imie fatiema said...

salam ramadhan tuan rumah diy, ..baru sempat berkunjung..lawanya sampul raya.. isinya pun kena lawa la juga tu nanti..

O'gosh Iskandar said...

hihi...akan diusahakan

Fidah Sakdon said...

Ogoshhh!!!!! takde sampul gambor cartoon ke??

Ilyani said...

kreatif...thumbs up!!!

O'gosh Iskandar said...

Fidah: Ko nak kartun ke...nak kartun apa..huhu

Ilyani: TQ Ilyani...senang je pun

Sizzling Suzai said...

gtuh skli angpow pon diy ni perghhhh salute kak hehe happy fasting kak :)

O'gosh Iskandar said...

Gitu la..kalau taksub nak bertema sangat..hehe...Happy fasting Suzai..

Nur Azlina bt Azeman said...

KREATIF KAK...JIMAT X YAH BLI BNYAK2...HUHU

Azziah Nawawi said...

meriah baju raya klau gini sampulnya.. hehehe

Amal Salleh said...

fuiyoo rajin btol.. menarikla klu ikot tema bju :)

O'gosh Iskandar said...

hehehe..meriah ke..biasa la..warna warni aidilfitri katanya...

Fidah Sakdon said...

Cartoon Minion dengan Frozen!!! Kalau takde Upin & Ipin pun bleh lahhh....

O'gosh Iskandar said...

amboi fida..aku x pandai la nak design katun2 sgt...sorry..

Tautan Hati NabilaHasyim said...

Ogosh print laser ke?

kalau ink cair ni, klu kena air, boleh mengembang.

template kosong ada tak, huahua..
saya amek ye...
nak kecilkan size, n tukar design.
sampul DIY 2thn lepas dah hbs, thn ni kena buat baru lah..

ogosh rajin n kreatip!!!
TQ yank......

O'gosh Iskandar said...

hi nabila...email saya ye..saya bagi yang kosong..ogosh80@gmail.com

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

wahhh..seperti biasa...sgt rajin taw! :)

Fizah said...

perghhhh...tabik sprrrringgggg!!

KIV projek ni!!! :)

Fara Dilot said...

rajin gilosssss.... tapi btol.. ni tgh gelabah g shopping2 takde pon dapat sampul duit raya free.. so tgh gelabah nak g beli ke nak g potong2 sampul hadiah yang sedia ada..

O'gosh Iskandar said...

Sebab ramai mintak blank design...so saya dah tepek sekali...sila refer kat bahagian bahan2...TQ..

Fara Dilot: Sempat lagi kalau nak gelabah2 potong tu..saya dah gelabah2 benda lain pulak ni..huhu

ejie wahid said...

Hi!!.. sudi2lah kiranya melawat blog saya di ejiebridges.blogspot.com
Saya budak baru belajar..kalau salah..tolong tunjukkan.TQ!!