Thursday, March 31, 2016

DIY Distressed Wood Signage

Assalamualaikum dan Hi again semua..DIY kali ni adalah diy yang paling direquest stakat ni....Ramai PM saya di FB sebab nak tau cara senang yang amat2 saya buat Signage ni...TQ sebab berminat...Maka dengan itu ahkak berbesar hati buat tutorial suka suki geli hati untuk awak2....;D

Bahan2 x sempat snap...sebab x budget nak buat tutorial....tengah2 jalan br terpikir kot2 orang ty nanti takut ahkak stuck nak jawab...then barula start snap2...but I guess kamu2 mampu guess apa yang nak diguna along the way penerangan saya nanti kan...Huhu


Mula carila kayu2 /papan buruk belakang rumah...kat kampung or mana2 yang nampak terbuang tu...Senang sangat cari ni sebab orang Malaysia kaya2...mmg suka bangat buang barang...Kekeke

Kemudian potong jadi saiz yang kita nak....Sambil2 tu..kalau kayu / papan tu x cukup hodoh...sila coreng2kan dia dengan menggunakan gergaji dan kertas pasir...

Then coat lapisan yang 1st tu ikut tulisan yang kita nak tonjolkan....Macam saya...saya buat kaler putih dengan menggunakan water colour Buncho tu je....

(Note: Kalau nak display kat Outdoor, sila gunakan pewarna / cat yang lebih rentan cuaca ye)


Ok...lepas tu buat / print template wordings mengikut FONT yang kita suka....dan tampal pada kepingan papan tu pakai gam biasa je...xyah susah payah pikir..sebab nak tampal tu temporary je pun...




Macam ni


Then, ambik cat/ pewarna (ikut warna kesukaan) dan gosokkan / dab2 ke permukaan kayu tadi menggunakan kain..Jangan pakai berus...sebab nanti akan jadi terlalu cantik dan kemas....so x jadi pulak tema distressed tu kan....




Sementara cat tu nak kering...ambik pisau ke or something yang runcing kat hujung untuk keluarkan template kertas wordings tadi...Kalau cat putih yang mula2 tu pun x kering lagi lagi cantik la effect dia...macam dalam gambar ni...Nampak tak bahagian yang mengelupas tu...yang macam tu la kita nak..Ada paham?


Kemudian...bagi cat tu betul kering


Bila dah kering, ambik kertas pasir dan gosokkan permukaan kayu yang dah kering tu..Bagi nampak extra buruk....Yang buruk2 je kita nak kali ni k...yang perasan lawa kita xnak...Huhuhu...



Bila dah siap bolehlah tampal pada kayu macam saya ni....
Atau ambik tali dan gantung di dinding





Gambar ulangtayang...Tapi itulah...nak tunjuk idea macam mana rupanya...sebab ni untuk birthday Azrell yang lepas tu...so kenala a bit colourful kan...Kalau x...boleh je buat kaler2 coastal ataupun tonjolkan kayu tu...lagi lawa rasanya.....


Sekian dulu
Moga bermanfaat pada awak2 semua ye

TQ for reading
Wassalam




3 comments:

LdyNisa said...

wah creativenyaaaaa

Juls Julie80 said...

memang terbaikkk... plan nak buat untuk depan pintu rumah apartment.. btw,

Selamat Hari Raya sis..!! :)

hailey said...

Hi, Great information! Would you please consider sharing my link to your readers? Please email me back at haileyxhailey gmail.com.

Thanks!
Hailey