Monday, April 28, 2014

DIY LEGO Switchplate

Assalamualaikum semua...Kali ni berbalik kepada DIY untuk bilik anak2 saya yang x habis tu...Macam besar sangat je bilik diorang kan..x sudah2 DIY nya...Biasala ..kalau maknya dah kerasukan tu..maka rajin la nak buat itu ini...kalau x, ambik kain main lap2 je la sambil membebel  x sudah...wakakaka

Selalu orang tanya saya mana dapat idea nak ber DIY itu ini...Well, sebenarnya dari merata tempat...dan idea timbul bila datangnya keperluan...So cedok sana sikit...cedok sini sikit...Pastu berdasarkan bahan2 yang mampu ditemui di Malaysia ni...maka jadi la DIY yang x seberapa tu...So saya mintak jangan la sarcastic sangat nak cakap saya ni TIRU bulat2 idea2 yang dah ada kat internet ni...Susah juga nak pikir dan cari barang2 tu...Bukan senang2 cedok dan buat...Cuma saya nak senangkan kawan2 kat sini tu yang saya selalu share info mana nak cari bahan2 tu..So maybe dah nampak senang pada korang...Saya pun bukan Genius sangat..so still lagi kena belajar dan kena tengok idea orang lain sama...Isk...kan dah terEMO plak dah..huhu

Okla...Kali ni saya terinspire dengan gambar ni sebab Saya ada masalah Switchplate a.k.a plat suis (ini yang Google Translate bagitau). Maklumla...Switchplate saya semua dah buruk dan nak menukar semua sekali lebih baik saya cari alternatif macam ni...Sebenarnya En Dadi ada suruh saya tonyoh dengan 'thinner' cat tu supaya switchplate tu bersih balik..tapi memandangkan mak suka ngelat dan 'M' besar sudah mari..maka lebih baiklah kita pesongkan sikit idea membersih tu kepada mendeko...gituuu

Sumber dari Google

Sumber dari Google

So cute kan? Sebab ni untuk bilik anak2 so saya tunjuk macam mana saya settlekan switchplate dalam bilik depa ni...

Memandangkan Lego set budak2 cuma baru ada 5 6 set je...Jadi saya x bolehla nak sesedap rasa ambik parts tu dan tampal kat plate ni kan...As usual, saya kan cepat bosan...So saya mencari sesuatu yang lebih sementara dan lebih mudah nak di DIY kan..

Banyak pulak berceloteh kan...ok..Jom Mula...

Bahan2nya:


Blu Tac (Finally ada gambar!), Sticker dengan gambar / corak pilihan, gunting, minifigure LEGO, gunting dan juga Switchplate buruk..Kalau nak 'hack' yang baru pun boleh jugak..kuikuikui

Basically just ukur Switchplate tu dan buat kotak berdasarkan ukuran..Lepas tu masuk je mana2 gambar/ corak yang berkenan..Kemudian Print macam biasa...Macam saya...saya guna Transparent sticker macam masa buat label Spice Tins ni..Dan saya print guna Photo finish supaya sticker ni tahan lebih lama dan x payah laminate or double sticker dah...Kena air pun boleh senyum je..


Boleh ambil sini kalau2 rasa berminat nak buat yang design yang sama jugak



Ok...lepas dah print dan potong tu..Jangan lupa ukur tebuk segala mak nenek lubang supaya cantik je masa lekat nanti...Part ni memang kena sabar sikit la..Tapi kalau guna Exacto knife macam dalam gambar tu senang je...Bagi saya, saya tetap nak suis tu pun ada kesinambungan gambar tu supaya ada feel background tu x tiba2 hilang je kat tengah2...


Nampak kegigihan tu x? Haha


Lepas tu dengan mudahnya tempek ajela 'Blu-Tac' tu pada lego figurine dan tampal kat switchplate tu...Then sila jerit pada mana2 arjuna di rumah suruh tolong pasangkan balik switchplate tu ke dinding...
Senang kan....

jadilah macam ni lepas tambah aksesori sikit...sikiiiiit je pun...
Guna secebis benang / tali then tampalkan dengan 'tack-it' warna putih pulak..



Nak buat 'spider web' macam lambat je lagi..so konon2 gaya En Spidey 'terbang' dari 1 bangunan ke satu bangunan la tu...kuikuikui..
Sila abaikan skru yang berkarat itu...

Ok..itu je 
Masalah saya dah settle....
Xyah lenguh2 'keti' dah scrub kesan degil...

Sekian, TQ for reading
Wassalam



















Sekian
TQ for viewing..
Wassalam

16 comments:

~SHiLA~ said...

mesti anak² enjoy dpt mak kreatif yg amet!

cik hani said...

Nice idea

mystitchycraft said...

comel nyer..kt rmh sy byk lego anak & husband..blh le ambik idea buat ni..hehe

Aty_Fared said...

waaaaahhh...idea hebat lagi bernas... !!1 suka laaa....tapi takut anak i asyik nak soh dukung die nak main pulak dah..aiyaaakk..

Damski Fashion said...

Creativenya, you design bilik anak you.... ; ). I punya projek pun dan setahun tergendala.. I punya study room I ada draw mural tapi pasal projector rosak, jadi... ;p

Liza Razak said...

kagum laa sis ni..rajin betul buat DIY ni :)

Fahreen Fredo said...

Suka gila gila ah!! Awak memang kreatip sangat sangat!! I minat gila kerja2 tangan u hahaha

NAS said...

Suka sangat :)

El Janna said...

ala rajinnya..^^

imie fatiema said...

comel gilerrr

Ibu Dilah said...

cantikkkk!!! rajin betul la u ni...

Anis Ariff said...

Your ideas are wonderful. And you're commited. I love reading your blog. Are you on Pinterest? You should share your work there too. All the best, super mom.

Fizah said...

kagumlaa dgn idea2 awak ni dear...kreatip!! =)

O'gosh Iskandar said...

yeap...I got a board for this in pinterest...seach for augustina early ...anyway, tq for reading...

O'gosh Iskandar said...

tq dear...kita share sama2....saya pun belajar lagi...

O'gosh Iskandar said...

amboi....tq sebab minat...nanti cuba tau