Friday, May 16, 2014

Diy Teacher's Day Gift

Assalamualaikum semua...Mintak maaf la blog ni sunyi sepi selama 2 minggu...2 minggu ni kerja makan ubat je masing2 kat rumah...demam pun macam pas2 baton..kejap orang ni demam...jap lagi orang ni pulak...so saya x dapat nak fokus sangat..nak curi2 blogwalking boleh la guna hp..Pastu kena melayan orang sakit je kekdahnya...huhu

Sampai naik kepam dah projek DIY saya menunggu untuk dipublishkan...Macam bagus2 je kan...bajet ramai sgt la tu nak baca...kahkahkah

Ok..kali ni saya fokus DIY yang saya buat untuk Teacher's day Arell dulu..Panas lagi ni..baru semalam buat arini dah bole post sini dah...Aci la kot...kita post ikut keperluan semasa...gituuu

Simple je gift ni pun...dan yang penting murah serta functional...Mak ko kan memang bab2 nak suruh jimat kadang tu sampai mengundang jugak kemarahan En Dadi..dah sampai nampak berkira sangat pulak...kikiki...X sengaja noks..aiolls kadang2 teruja nak berjimat sampai terlupa jadi annoying gila...Perangai mak2 sangat...Oh ya! Sebelum kita mulakan, SELAMAT HARI IBU kepada mak, mami, mummy, ibu, omak, dan semua yang bersifat keibuan la senang...u know who u are...

Ada 2 gift sebenarnya...1 Flower Pen dan yang 1 lagi tu Goodie Jar

Ok...mula2 kita usha bahan2 dulu...Ni bahan2 untuk Flower Pen tapi yang xde dalam gambar adalah pen dan gam..kuikuikui..Bunga tu beli kat Popular...1 peket dapat buat 3 kuntum bunga..Kena pandai susun la...Jimat katanya...Benang dan kain petak hitam tu adalah kain Felt untuk cover belah bawah bunga nanti...Ala...Korang lagi terror bab2 bunga ni...ai is first time nak cuba membungakan diri....Kalau nak short cut lagi..x yah sibuk2 nak beli bunga dalam peet tu...pegi je cari bunga plastik tu pastu boleh terus final step menampal je...lagi senang....


Bunga tu ikut suka je cemana2 pun..But if you must know, saya susun macam biasa je ikut suka...dari besar ke kecik..then cantumkan tengah2 tu guna dawai, tampal or guna benang macam saya..Tapi tengah2 tu kena la 'sendal' ngan sesuatu sebab kalau x, macam something wrong je kan bunga xde tempat debunga...apa nama ntah..lama dah tinggal biologi ni...Sorry 'Cice Biologi'..huhu...




Dah sampai last kelopak tu tampal sikit ngan kain felt ; 1: supaya bunga tu x gerak2 kelopak dia...; 2: Supaya senang nanti nak buat kerja2 menampal...Ok next...


Ha...Dah nampak dah pen tu kan...Seelok2nya pen tu kena la beli pen yang ada penutup...Sebab nanti bunga yang dah syok buat tu akan ditampal di bahagian atas hujung pen..Kalau beli yang 'klik' punya..x tanggal..konfom penyek bunga tu...Kang ada yang meraung plak pen dah x berbunga....Kalau nak tanya pasal gam, seelok2nya guna gam yang 'Hot Glue Gun' tu...tapi saya guna apa ada je...Betul punya jimat ni kan....Sabo je la...



Redha la pegang macam ni sampai agak2 dah lekat sikit x goyang2 then boleh sambung untuk next pen...Dah siap tu bolehla susun dalam bekas kasi cun sikit...Tang ni xle nak ajar...Kalau orang pantang bunga ajar..alamat hancus la gubahan bunga korang...Part ni memang saya jem sikit...so pandai2 la ye...

Ok, seterusnya...DIY ni senang sangat...ramai dah terer buat gak iaitu Goodie Jar


Nilah bahan2nya...Saya selalu ada instinct yang betul bab2 simpan jar kaca ni..mesti ada je gunanya....Jimat lagi kat situ kan...Untuk ummphkan lagi jar tu..saya spray dengan kaler gold...Baru tambah ummphh kan...Pastu ikut suka nak reben kaler apa...dan sticker or label macam mana nak buat...saya macam biasa guna Microsoft words yang diinstallkan dengan font cun2 daripada Dafont...Cun kan..semua benda yang dah ada....xyah beli pun....



Xtau macam mana nak describe...cuma saya ikat reben keliling jar tu..then tambah tag..then tampal label kat penutup...That's it!


So jadilah Diy gift saya ni..simple dan mudah kan....sambil anak2 tido..saya laju2 boleh siapkan...siap msg principal kat school lagi tanya berapa cikgu ada dan specifically nama cikgu kelas Arell...Jar tu sampai last minute dok pikir apa nak letak...last2 sampai dah x sempat beli dah saya letak je cookie dalam tu...kira functional jugak la kan...satu untuk menulis...satu lagi untuk makan....
MISSION ACCOMPLISHED gituuu


Dan dengan hensemnya anak bujang ni bagi kat Teacher dia pagi tadi...X sangka pulak sampai menjerit2 teacher dia excited....Alhamdulillah...x grand pun..But it's the thought that counts kan....Huhu

Sekian,
TQ for reading
Wassalam



8 comments:

Lulu Caldina said...

kreatif.. mesti cikgu yang dapat tu akan lebih hargai :)

Lyaa Suriany said...

Nk jg cikgu arell jgk plisss.hehe

O'gosh Iskandar said...

alala...x jd cikgu pun bole je buatkan...huhu

O'gosh Iskandar said...

hopefully macam tu la kan...huhu

imie fatiema said...

chomel, kalau DIY biasanya kita akan lebih hargai..

cik hani said...

comelnya hadiah hari guru.

Alhamdulillah.. Dari kecik kita semaikan sikap sayangkan guru dna hargai guru. Insyaallah nanti anak-anak pulak berjaya..
Amiin

~SHiLA~ said...

cute!rajin tahap maksima mami arell ni.huhu

Rose Azadir said...

kreatifnyer....anyway Assalamualaikum, saya blogwalking kt sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...