Monday, May 19, 2014

DIY Homemade Play Doh

Assalamualaikum semua...Erm...apa nak panggil DIY ni ye...Ni kira tulis entri dulu baru pikir tajuk..kuikuikui..DIY yang saya nak tunjukkan adalah untuk anak2 yang suka sangat main play doh...
Sumber: Google

Kenapa kena DIY benda alah ni? Sapa ada anak2 yang gila main playdoh ni tau la kenapa...sebab harga dia..macam x berbaloi nak beli selalu..dahla play doh ni cepat je keras kalau terbiar tanpa ditutup..dan juga dengan segala agenda yang campur macam2 kaler tu memang kena cari alternatif macam mana nak berjimat....Cuma kena rajin sikit je..huhu

Dah beratus resepi saya usha dan cuba..tapi 1 resepi ni yang saya jumpa di Parenting.com (Jangan tanya mana linknya sebab saya dah lupa..) yang barang2nya sangat mudah dan murah nak cari di Malaysia ni dan yang ini paling tahan lama setakat ni..Pendek kata a must try DO la ni...kikiki

Ok..bahan2nya dulu - dah macam main masak2 la pulak kan:
*Untuk lebih kurang 3 bekas play doh)

1 Cawan Tepung
1/4 cawan Garam
3 sudu besar Cuka / Jus Lemon (Cuka menghasilkan bau yang agak kuat, tapi tahan lebih lama berbanding Jus Lemon)
2 sudu besar minyak (saya guna Olive Oil)
1 cawan air
Pewarna makanan


Nak buatnya senang je...masukkan semua bahan kecuali pewarna makanan (supaya nanti boleh bahagikan dan buat 2 3 warna) ke dalam pan..kacau di bawah api perlahan..sampai bahan2 tu mula menggumpal dan membentuk macam doh then boleh tutup api..


Selok2nya gaulkan bahan2 kering dulu then baru tambah bahan2 basah..



Kacau sampai bergumpal macam ni..then boleh tutup api dan biarkan suam sikit 


Ini cara sayalah...saya letak setitik pewarna di setiap bekas then bahagi2kan doh tu...saya double resepi tu so saya dapat lebih kurang 7 warna play doh


Dah suam...(x boleh sejuk) boleh mula ramas/gentel/uli or whatever doh yang dah dibahagi tu ikut warna kesukaan..masa ni kalau pakai glove laaaagi baik...kot x kang memamg cun gila tangan...ni tunjuk bare sebab nak ambik gambar gituuu


Saya guna setitik je pewarna makanan untuk setiap doh..kalau nak ceria lagi bole tambah pewarna tu...
Yang hujung (putih) tu terlebih sudah so ahkak tambah glitter dust sikit ...konon macho budak lelaki main bling2...last2 x nampak bling pun dalam gambar..pftt..Simpan dalam bekas tertutup..atau boleh terus main..


Ok..bentang tikar or lapik whatsoever..then bole join menguli dengan anak2...Opps...sorang je..yang sorang lagi tido x sedarkan diri masa ni..



Request maminya buat eskrem....nampak x 'bling2' kat eskrem tu..hihi


Rupa2nya nak bagi dinaso dia makan..cit!



Ok..yang ni xmo komen...ni kira tahap pembulian kecil2an Arell pada maminya...
X pasal keluar semua peralatan kraf semata2 nak main...haishh..

Senang kan..Jimat pun jimat..abisla petang ni xde cekodok dah sebab tepung abis buat play doh...ngee
Xpela..invest sikit sebab play doh version ni memang dijamin lebih tahan lama...lebih lembut..dan yang pastinya lebih murah..Cuma bau tu kalau guna cuka memang kuat sikit la bau cuka tu...boleh ganti dengan lemon dan tambah sikit esen vanilla macam saya selalu buat...rasa nak makan gitu...aummm

Till then, sekian dulu
TQ for reading
Wassalam






11 comments:

mystitchycraft said...

Anak saya suke minta tepung kt sy nk buat playdoh mcm dlm sains comot tu.. lps ni blh le buat kt dia guna resepi ni...hehe..resepi ek?? Tq..

O'gosh Iskandar said...

bolehla dikatakan resepi...sebab melibatkan api dan periuk belanga..hukhukhuk...nanti cuba k...konfom x beli dh pasni...

Fizah said...

sy buat gak hr tu..kaler hijau je ada...layannnn...hihihi

imie fatiema said...

mmg tengah plan nak buat tak sempat
lagi..ala ala preparing rainbow kek ya.. shomel sotong you

Aty_Fared said...

mekaseh sangat2... saya kene buat ni..sebab.. anak suka nau masuk mulut..jadi terpakse sekat aktiviti.. kalau buat sendiri lagi selamat insyaa Allah.. :)

alia farhan Said said...

wah..bestnya..br nk plan konon2 nk beli playdoh bila anak dah bsar skit nnt...tp nnt takyah la nk beli playdoh dah..try yg akak pnya ni..edible plak tu kan...harmless for kids

Cik Nana said...

Macam bes je! Harus buat. Sy baru nak beli kan anak sy play doh. Boleh buat ni utk tambah2 kaler. Tengkiu utk info .

dzadza said...

carpet tu beli kat mn ye?

O'gosh Iskandar said...

Hi Dear...Tikar kanak2 ni ke..jumpa kat giant rm 10 satu...Good luck finding it!

NORSHUHADA KAREEM said...

sis guna tepung apa ya? nak cuba buat jugak

O'gosh Iskandar said...

Tepung biasa je sis...murah..jimat..huhu