Wednesday, May 21, 2014

From Drab to FAB: DIY refurnishing with tape

Assalamualaikum semua...Harini x berapa nak berDIY sangat la...cuma nak share sikit idea macam mana nak 'selamatkan' perabut lama di rumah dengan cara yang paling mudah...



Sorry...terpaksa ulang tayang gambar ni...Tolong fokus pada rak kasut tu ye...Kalau rasa macam "Eh..lupa la cemana si Ogosh ni buat lampu tu"; boleh klik2 SINI....Rumah saya yang comel ni nak letak pape perlulah ada function dia...Hajat di hati nak letak meja konsol..Tapi kalau letak meja konsol...alamat kami semua kena pakai selipar la pergi mana2...sebab dah 2 kali dah kasut En Dadi yang mahal2 kena curi...walaupun kawasan rumah ni ada guard..Tapi sapa boleh control kalau orang dalam2 kawasan yang ambik ye x...X, saya x tuduh sapa2...cumanya terkilan la jugak...orang lain bole sepah2 je kasut kat luar rumah...ni saya boh dalam rak pulak yang dia rajin nak songlap..So...sementara saya pikirkan mana nak letak kasut2 tu...pakai je la rak kasut RM80  yang berusia 9 tahun ni dulu...Kan ke saya ni suka benda2 yang menjimatkan..huhu

Disebabkan rumah saya juga xde ruang yang besar untuk saya catkan balik rak ni...dan juga masa sangat x friendly dengan kami...so, saya ambik keputusan nak cuba dulu kaedah menggunakan 'tape' ni and see how...

So macam biasa, bahan2nya


Taraa...senang kan...
*pisau exacto (beli di daiso), gunting dan juga tape jenis plastik -saya punya warna putih 
(beli di Ace Hardware)

Disebabkan saya ni memang sangat x berseni...so saya cuba design yang senang dan simple je...Nak bunga2 xle..sebab tangan memang kaku... Itulah sebabnya banyak2 request DIY..saya xle layan DIY yang berunsurkan kesenian..Nak2 suruh lukis2 bagai...bukan x cuba..konon xnak menghampakan orang..tapi memang x jadi...So toksah la berangan nak suruh den melukih bagai...Ni pun berapa kali bukak tampal nak buat... Caranya just guna imaginasi...Gunting tape tu dan tampal...


Mula2 camni je la...Masih xde idea...But I just go with the flow

Ni dah halfway...sebelah pintu...so carry on je la sambung sebelah lagi...
Malu sebenarnya nak tunjuk...Tapi kalau x tunjuk kang ramai x terinspire plak..kahkahkah



So dah siap...macam tu la rupanya...nak lap pun senang jugak..sebab tape tu gam dia jenis yang bersih..bukan melekit2 bagai...At this moment...This really works for me la...Janji dia ada 'marry' sikit sama design 1 rumah..kihkihkih

Nampak x transformasi dia..? Apa...ingat Malaysia je ke ada agenda Transformasi?...

So sapa2 kalau ada rak/meja konsol nak buang tu silalah dermakan pada saya...
Kita cuba usahakan..kot2 ai bole berniaga perabot pulak lepas tu...hahaha...

Sekian, TQ for reading
Wassalam






8 comments:

Ida Hussain said...

Suka :) Nak cuba buat. Soalan. Tape tu awak gunting. Jadi pisau tu tak perlu kan?

O'gosh Iskandar said...

erk..lupa nak bgtau ye...guna jugak..untuk ejas tempekan yang x sekata or senget2..sikit2 je la..kalau nak senang ukur kasi sama rata...memandangkan aiolls ni pemalas dan main belasah je...so xde teknik ukuran di situ....huhuhu

Noor Aini said...

not bad.. i like it..(^_^)

Fizah said...

u sentiasa come out dgn idea yg luar biasa kreatip..tq for sharing dear..kena extra gigih juga ni :)))

Nad MamaZN said...

menarik..! xpernah terpikir :)

Rzillah Ari said...

wahh!! sangat stylo and paling penting murah!! nak try lah nnti

jemput singgah http://rzillah.blogspot.com

Nurizzah Majif said...

rajin betul lah u ni dear.
sama pulak tu each potongan yang u tampal tu..:) good job..bile lah i ni nak rajin.hehe

hana humaira said...

canteqnyaaaa, sy tgh survey rak kasut, yg simple Dan mnjimatkn ruang....hihi...jemputlah lawat blog sy www.hanasihat@gmail.com