Tuesday, April 8, 2014

DIY Marquee Lights

Assalamualaikum  and Hi again.... Hari ni hari lemau...sebab dua otomen demam + selsema lagi...Jadi maminya pun turut lemau jugak sebab kurang tido...Tapi xpe..hidup perlu diteruskan..dan DIY tetappp hado...dun worry k...


Jom buat benda ni.....


Sebelum saya tunjuk step by step....
mari kita tgk bahan2 yang diperlukan...


Cardboard Alphabet Block (saya beli di Kaison) @ Alternatif:  DIY Initial Word Block
Lampu liplap (Jenis LED lagi cantik), masking tape/cellotape, pensil, pisau exacto, pembaris, spray paint
Satu lagi - 'Blu Tac' (xde dalam gambar)


Mula2 ambik Alphabet Cardboard tu dan tebuk dengan exacto knife sepanjang bahagian tepi huruf yang dipilih supaya dia terbukak macam kotak (ni kira bahagian belakang la ni..)


Lepas tu potong sikit bentuk ala2 'V' pada bahagian bawah tempat yang ditebuk tu supaya nanti senang nak keluarkan wayar lebih..dan supaya kedudukan huruf tu nanti lebih stabil dan x terganggu bila kita dudukkan dia...Paham x ni?


Sebelum tandakan bahagian depan alphabet tu, jangan lupa kira dulu jumlah 
lampu liplap tu dan bahagikan sama rata berapa banyak untuk 1 huruf.
Then boleh ukur dan tanda dengan pensel...


Macam ni..tanda 'X' tu adalah tanda untuk ditebuk untuk masukkan lampu..


Tebuk bentuk 'X' dengan pisau then ambik pensel atau apa2 penebuk ikut besar kepala lampu...
supaya senang nak masukkan lampu tu nanti..




Dah siap tebuk jadi camni..Spray paint dulu then bolehla masukkan lampu liplap yang dah dibahagikan tu ikut belakang yang ditebuk tadi...just tebuk je ikut urutan..mula dari bawah pada tebukan 'V' tadi...dan akhirnya pun pada 'V' tu jugak..senang nak keluarkan nanti dan teruskan pada yang huruf yang berikutnya...Jangan lupa cellotapekan lampu2 tu supaya x 'meliar' sangat dan lekatkan balik bahagian belakang yang ditampal tu supaya x nampak wayar2 yang berselirat tu...

Sorry..part yang ni memang xde gambar sebab syok sangat buat sampai lupa nak ambik gambar...

Tapi xpe...kalau x paham jugak boleh tengok sini..



So jadi la macam ni...Cuma saya xde letak pembaris...saya gantikan 'Blue Tac' untuk lekatkan pada meja.
So senang bila2 saya nak ubah2 cara letak nanti...





Jeles ke? Kalau jeles sila buat k..
 Sekian dulu..Tq for reading.
 Wassalam

18 comments:

NS said...

perghh!! hebat.. kreatif.. dan yang paling penting.. rajinnyeee.. T____T

imie fatiema said...

adeii mmg jeles..lawa giler

O'gosh Iskandar said...

huhu...bole..sabar sikit je...sambil2 tgk tv pun bole buat...

Sha Malek said...

oke fine, sha jeles T__T..
so kreatif :)

Lyaa Suriany said...

jeles. tp nak akak yg buat kan
hahahaha

suka la cermin akkkk
ikea ke kak?

O'gosh Iskandar said...

Huhu..bole2...haah lyaa...ikea je..lama dh tu...dr zaman bujang lg tu

O'gosh Iskandar said...

Alala...sha pun bole je buat..serius..

El Janna said...

e.. cantiknya.. jeles sgt ni.. ajar la..

O'gosh Iskandar said...

err...ni akak ajar la ni El Janna oi..huhu

Fizah said...

tak blh deny lg kekreatipan awak ni..hehe

btw mmg nak carik huruf2 blok tu..tq bg idea..kaison mu tunggu aku dtg ;p

Diyana Hani said...

Kreatif bangat sis...hani datang sini

O'gosh Iskandar said...

Tq dik...

Liza Razak said...

yang ni paling kreatif !!..tapi tu laa..bila part nak buat sendiri DIY ni punyalah malas saya ni..hehe

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

wahhhh!!sangat rajin okay??hehehe

Cik Itah@RRP said...

salam. kreatif sungguh!

shehan ismail said...

menarik nye punnnnnnnnn

sis nadia said...

Thumbs up!!

Nak minta tolong pass ke'kreatif'an you tu sket boleh?Heeee.. :P

http://intaib.blogspot.com

FIZA AZIZ said...

Kreatifnye akak!! suke sangat. tak pndailah nk buat sendiri...