Tuesday, November 12, 2013

DIY Initial Word Block

A
ssalamualaikum semua...Lama dah rasa x post pasal DIY kan...Rindu pulak..disebabkan kerinduan itu maka saya gagahkan juga buat 1 DIY simple tapi maybe boleh jadi 1 penjimatan hebat buat orang2 yang suka kraf/wedding/photobooth cam saya ni kan....Banyak jenis 'Word Block ni sebenarnya...Kegunaan pun macam2...Font pun  banyak jenis jugak...Tinggal nak siap duit 'macam2' je kalau malas nak cuba buat..Hehe...
Our Metalvetica Letters make a statement. Big time! Spell words or just a single letter will stand out, we also offer the "& " in this range perfect for linking two initials together- ie G & T !  Metalvetica letters In sans serif font are chunky blocks of metal,with a rough finish   Each letter is made from hollow steel,lightweight and wall mountable or free standing.  Letters available -&nbs...
Jenis Metal
Source: Pinterest

i love this for a guestbook - could spell out a word like "love" or our initials! or the date

Jenis Kayu (Yang ni paling popular!)
Source: Pinterest

Lama dah saya berangan sangat2 nak dapatkan 'Word Block' ni..Selalu dalam wedding or setting table orang selalu guna benda ni..puas saya cari merata...sampai ke Ebay pun ada...Tapi dah namanya kedekut memandangkan x selalu guna + mahal. Tambahan bila ada 'Ting' kat kepala konon nak cuba buat sendiri dulu mana tau jadi ke...So saya pun try...Senang je benda ni...B2b mesti suka sangat benda ni kan...dah..dah..xyah beli...Meh ahkak ajar buat sendiri je..

Bahan2 yang diperlukan: PC/Laptop/Whatever yang ada software 'Office' -xpun, apa2 software yang setara @ lebih dari 'Paint' pun boleh; Kadboard @ Artcard (Janji keras sikit dari kertas biasa); Printer; Gunting; Gam; apa2 hiasan - x kisah la labuci ke..cat ke...kertas warna ke..terpulang nak hias cemana..DAN yang paling penting, SABAR. Benda ni senang je sebenarnya..Cuma nak kena sabar sikitlah...

Ok, mula2 sila ke SINI dan Download + Install tulisan "Punched Out". Iklan sikit...Banyak tulisan cantik2 kat site ni..kalau rajin browse boleh dapat banyak sangat tulisan cantik2...Yang lebih best...Free pulak tu...Wehuuuu

Lepas Download dan dah Install dalam Pc or whatsoever, bolehlah start create..Macam saya tunjuk ni adalah dalam Word ok..Senang sikit nak ajar sebab almost semua orang pakai word kan..


Font: Punched Out
Size: 850 
Word: Sukahati nak letak apa


Selepas print 



Selesai gunting + Gam 
*Note: Saiz 'block' ni bergantung pada saiz kertas..
A3 dah tentu akan nampak lebih besar dari A4 ye x...

So, basically itu je la...X susah kan...yang susah tu sebab nak kena hati2 gunting dan tampal tu je..Bila dah siap memang saya sangat berpuas hati...sebab jimat dah RM45-RM60. Satu huruf ni kalau dekat Typo adalah Rm15..Kalau ada promo - Beli 3 dapat Rm30..Tapi jarang la berlaku...Nak murah lagi p KAISON..Rm 6.90 Se'blok'...Namun Xkan kalau namanya empatbelas huruf ko nak p beli empatbelas jugak khennn..Hehe..Yang ni? Boleh print brapa banyak huruf ikut suka..janji rajin je..And...boleh customised lagi..Memang la yang Typo tu kayu..lagi nampak cantik..Cumanya, sayang nak 'usik' /  deco lebih2. 

Hasilnya macam ginilah...huhu



Ni pulak sebab mak ko sungguh2 nak tunjuk hasil DIY ni...



Tapi x sampai 5 minit...PUNAH!





Walaupun En Dadi dah pesan...X lama tu...
Tapi sebab saya degil...
Dan ingatkan sebab diorang dah biasa tengok saya buat DIY so diorang x usik la..
Silap rupanya...Isk...Nasib...Nasib..


Well, itu ajelah DIY saya kali ni
TQ for reading..






6 comments:

imie fatiema said...

entry last tu ade tengok kat gambo mmg nak tanya tang word block tu, guna software autocad pun boleh rasanya

PinKy MoMMa said...

yunk..uols tak jadi tarzan ke masa tu hahaha..diaorang kagum tgk mummy dia buat cantik sgt..tu yg geram tu hehehe

O'gosh Iskandar said...

Cik Imie, boleh guna software apa2 pun..ikut keselesaan..sebab once dah download font tu...dah bole guna di mana2 software patutnya...

Pinky Momma, Nasib x menTARZAN..Maklumla..dah memang agak dia nak buat camtu...Nasib baik jugak benda tu memang tuk deco birthday party dia aritu tapi x dapat pasang sebab siling tinggi sangat..tu yang menggedik dalam rumah je tu....huhu

aniswany lazim said...

kenapa kretip sgt!! anis ni tunjuk lah tuto cmna pn,anis susah nak paham..ekekee..tapi seriusly mmg cantik!

Sizzling Suzai said...

kakkk dr dlu dok kagon ngan tahap krajinan ahkak huhu suke part yg mak die nk tunjuk hasil krja tgn tu ngan ncground colourful tu simple n dah nice sgt nk jd photobooth weddg kn :)) thx 4 sharing wpon kesan degil tlh pon lesap! hahahha sabo je la seb beik xd nk gune yer...

Liza Razak said...

wahhh..menarik idea ni..yang penting boleh jimat...rindu lama tak jenguk blog sis :)