Monday, April 7, 2014

DIY Magnetic Spice Tins

Assalamualaikum semua...Kali ni DIY macam ulangtayang benda2 yang dah pernah buat sebelum ni je pun...cumanya penambah baikan la kot...Kita cuti lagi dari DIY untuk bilik anak2....Concentrate DIY untuk maminya pulak...Hehe


Lama dah teringin nak letak segala mak nenek rempah tu dalam bekas tin bulat yang orang selalu buat goodie time kawen tu...Sebelum ni kan boh dalam baby food jar kenit tu...Tapi macam bengong je sebelum ni tak terpikir nak pegi cari tin tu kat mana2..padahal ko online shopper yang tegar kiranya kan..Bole x terpikir...Tapi tu lah kan..kalau dah teringin sangat tu...Dan memandangkan ruang dapur saya makin rasa sempit dengan jar2 spices saya tu...barulah nak bertekad pegi cari sana sini...huhu

Ok macam biasa...tunjuk bahan2 yang diperlukan dulu:


Tin yang ada 'window' (Offline: Nilai - Ikea - Daiso) ; Online: www.house-of-favors.com )
magnet, gam epoxy, sticker, gunting

 Sebelum mula...Kumpulkan semua spices2 yang hado tu dan listkan. Then bolehla mula create label ikut suka...Ni contoh saya buat guna Microsoft Word je...Tulisan boleh download di http://www.dafont.com/..Tempat biasa saya men'download' tulisan2 devass...


Ni lah namanya bangsa hati xde ketetapan...dah create kot lain...print kot jadi bentuk lain....Biasa nih...Ni semua akibat terjebak ngan entri si Yana ni tentang cara2 nak guna Transparent sticker...Saya macam...eh? ada eh...OOO...kena cari sticker tu dan BUAT ni....Gituuuuww


Tu dia..bajet mat saleh sangat la kan...sampai pening En dadi nak masak..kehkehkeh...xpe..len kali stranded kat Melbourne cam aritu x pening dah nak g beli barang2 nak masak...dah pandai merempah dalam English..hehe...Pastu apalagi, gunting la...Tapi jangan lupa doublekan dulu sticker tu (kira macam laminate) kalau sticker tu ada kebarangkalian nak kena air selalu..Yang saya beli ni adalah sticker untuk Inkjet/Deskjet dari Lelong..


Kunyit 1 siap!!


Masukkan rempah ratus yang kita ada dan guna dan kemudian tampal magnet pada bahagian belakang tin dan bolehla lekat kat mana2 tempat yang bole lekat magnet tu...



Siap...!!


Macam saya...Saya ambik inisiatif lekatkan pada side peti ais sebab ruang tu x guna pun rugi  je...
Boleh je nak beli magnetic board macam yang jual kat IKEA tu..tapi u know me...Selagi bole jimat..JIMAAATTT...x payah susah2 pikir nak drill board tu ke..or nak lekat tempat2 lain...x makan space banyak pun...see...

Alternatif

Ok..Tengok gambar pun aura memasak dah memanggil...Kuikuikui
Sekian dulu..Tq for reading
Wassalam











21 comments:

PinKy MoMMa said...

smartttt gilerrrr!!!!! serius kamu mmg kreatip! sukaaaa...

O'gosh Iskandar said...

Janji kemas je dear....huhu

Fizah said...

edisi kreatip lagi ni..hihi..igtkan mmg dah magnetic bekas tu...gud idea =)

Liza Azman said...

Tak rosak ke peti ais sebab magnet tu, dengar kata peti ais boleh rosak sebab magnet...kata orang lah...hehe...saya pun tak tahu betul ke tidak :D

O'gosh Iskandar said...

Hi Liza...saya dah letak lama dah ni..baru post entry ni sebab tunggu nak label...setakat ni ok je..tapi kalau peti ais saya start 'tingtong' nanti saya akan inform so that semua orang akan hati2...Tq for your concern...;)

imie fatiema said...

serius berkenan..kemas je. tq u..

O'gosh Iskandar said...

TQ Cik Imie dan Fizah..

tenku butang said...

wow.. kreatippp

jade said...

Salam, mana nk dptkn magne tu ya? Dah lama saya cari.. TQ

O'gosh Iskandar said...

Hi Jade....beli di DAISO...

Ibu Dilah said...

Hai awak.. salam perkenalan.. kreatif dan cantik sgt la wat cam tu.. bekas tu beli jugak ke?

Mieza Madie said...

Mana nak cari tin 2 ye kak?

Mieza Madie said...

Mana nak cari tin 2 ye kak?

shima said...

kreatif

O'gosh Iskandar said...

Hai ibu dilah...beli..saya beli separuh kat nilai..separuh kat online..link ada saya attach sekali kat senarai bahan2..nnt buat boleh tunjuk kat saya k...tq

O'gosh Iskandar said...

Ada akak senaraikan pada list bhn2 tu dik..adik check balik ye..tq

O'gosh Iskandar said...

Tq shima...

amira anas said...

Krearif sangat!!

intandayani said...

suka giler idea ni..

khairani fathi said...

Magnet tu beli kt mn yer

O'gosh Iskandar said...

Magnet beli di Daiso dear