Friday, February 15, 2013

DIY Spice Jar

A

ssalamualaikum semua...dah abis cuti dah kan...ke ada kacukan Cina yang extend cuti ni? Cuti kali ni x pergi mana2 memandangkan En Dadi baru baik lepas excident motor. So, eloklah rest banyak sambil jalan2 di kawasan sekitar je...hehe

 So, sambil2 rehat2 kat rumah tu, tgn mula la gatal2 sbb kepala dh semak sbb da rasa bersepah sgt segala rempah masakan kat rumah...Tiba2 'TING' keluar -mentol lampu- nak buat DIY ni...tak 'TING' sgt la kan sbb dh lama bersepah idea ni dalam internet....cuma lambat ngan cepat buat je...So, disebabkan byk gamba yg sy malas edit... Kena la sy kurangkan menceceh...iskk! Takpe2...saya bagi full version dari mula sampai habis cara2 menDIYkan spice jar ni k...

Mula2...Jom layan pesta buih dengan botol2 sekalian...
silalah sental segala daki pelekat dekat botol tu bersih2 ye anak2...
Then, keringkanla sekering2nya...Oh ye..yang penutup merah tu previous project DIY Simple Goodie Jar dulu...Ingat x?
Ni Spray Paint yang saya guna untuk step selanjutnya..
Saya pilih kaler Oxford Blue - Satin dari Krylon
Spray la secukup rasa...Sila abaikan tangan En Dadi yang  setia menjadi pembantu saya tu..hiii

Lepas tu silakan mengumpul semua rempah ratus yang ada...

Sebelum tu sediakan tools yang nak diguna siap2....jangan masa tengah2 buat tu lupa itu la..inilah...sebab kerja ni bersepah...sat lagi berterabur merata nanti semua rempah ratus tu. Kerja sila cermat ok!
Ni cara saya masukkan rempah yang dalam bentuk serbuk guna kon kertas supaya x berterabur..
Maklumlah..tangan selalu parkinson time2 nak buat kerja macam ni..
Dah siap boleh la tutup...nak biar macam ni pun boleh...kalau nak tambah 'bling' sikit pun boleh...
Macam saya ni kan bukan pandai sangat nama2 barang dapur ni..
Sambil2 tu bolehla hafal nama2 tu kot2 seploh taun lagi dapat masuk Masterchef..Hehe

So, saya buat simple sticker je untuk atas penutup botol tu..
Just google - "Printable Spice Label" dah macam2 keluar...
Saya tulis Melayu je la senang nanti kalau mak datang rumah xla konpius sangat..
Ni baru betul2 siap!
Ok la...x banyak pun bahan2 masakan saya...baru ada 32 botol je...hehe
Kata xnak menceceh..tapi setiap caption nak melorat kan...kira2 nak bagi betul2 paham la tu...Amacam? Ok x? senang je...saya tengok kat Ikea jual jar comel2 tu RM6.50/4 pcs. dan kalau botol sebijik macam saya ni kat Daiso ngan Pavilion RM5.00/1 pcs. Bayangkan betapa jimat dah saya dapat bila bersabar mengumpul botol2 ni..Konon nak kumpul untuk kenduri kawen SIL taun depan..tapi anak saya dah x makan dah makanan botol tu...so, nasib la dapat idea buat benda lain...Itu je la cecehan saya untuk hari ni...TQ for reading..

13 comments:

PinKy MoMMa said...

banyak betul mommy ni punyer rempah ratussss...cantik lagi kemas hehe..

nnt la tunggu ai rajin balik..ai ikut caramu yg cantik mata memandang..skrg ni sila tunjuk tunjuk lauk kedai jer ekekeke

aswadz said...

rajin ye wat DIY nih. kalo aku ni, usah harap la. beli aje botol baru. hehehe...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mooniqueen said...

ala kreatifnya.... nak tempah boleh?sebab nak buat sendiri memang malas la..:)

O'gosh Iskandar said...

huhu...x lawa mana pun...tapi kalau pikir nak jimat dan kemas...rajin je la...

Anonymous said...

I'm truly enjoying the design and layout of your website. It's
a very easу on the eyeѕ which makes it much mогe plеasant for me to come here and vіsit more often.
Did you hiгe out a deѕigneг to crеate уour theme?
Fantаѕtіc wοrk!

Feel free to vіѕit mу ѕіte .
.. how to become a game tester
My site: become a game tester

Anonymous said...

Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have
any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

Have a look at my web page - fruities
Also see my webpage > fruit machines for sale

Anonymous said...

Wow that wаs odd. I just wгotе an rеаlly long commеnt but aftеr I
clicked submit my commеnt diԁn't show up. Grrrr... well I'm not wгitіng аll that ovеr again.

Anyhow, juѕt wаnted to say fantastic blog!

Also visіt my website; How to get bigger boobs naturally

Anonymous said...

I love what you guys are usually up too. Τhis κind of clever work аnd coverage!

Keeρ up the wonderful works guyѕ I've included you guys to our blogroll.

Here is my site :: easy wood projects

Anonymous said...

Hi! I'm at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!

Stop by my webpage :: increase boobs naturally

Anonymous said...

Hi! Someone in my Facebοok gгоup shared this
ѕite wіth us so I cаme to takе
a look. I'm definitely loving the information. I'm book-maгking and will
bе twеetіng this to my fоllοwers!
Eхceptiοnal blog and bгilliant dеѕіgn.


Feel free to visit my web-site; Father's Day Gift Baskets

Anonymous said...

Hello there! Woulԁ you minԁ іf І share your
blog wіth mу zynga group? Therе's a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

Feel free to surf to my web page grow breasts

Anonymous said...

Wοw that was stгange. I just ωrοte an really lоng commеnt but
aftеr I сlіckeԁ submіt my
comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that oѵеr agaіn.

Anywaу, just ωanted to say superb blog!

My blog :: grow breasts