Monday, February 18, 2013

Memanjangkan hayat kasut

H

ello2 people...saje nak share sikit la pasal satu product ni....Last 2 weeks husband saya excident..Nasib baik dia langgar ustaz dari jawi...Tapi mmg salah ustaz tu la...'U' turn x kena tempat....Nasib baik jugak dia nak bayar gantirugi...sebabnya dia dah lewat nak pergi ke Masjid depan jalan tu. Kalau x, jenuh jugak la nak cover kerosakan motor dan medical semua tu...

Malangnya, masa husband saya jatuh tu, dia tercampak dan terseret jalan sampai habis jahanam baju seluar baru dia koyak....Pada saya itu x berapa matter la kan..Yang penting dia tu ok....Tapi pada En Dadi...mmg dia terkilan sangat2...Maklumla...ngah 'ciwi' semua serba baru...

Baju ngan seluar semua mmg x boleh diselamatkan dah...nak suruh saya perah otak pikir nak 'Refashion' baju dia memang x boleh pikir apa dah selain buang je..Kasut je la saya try usahakan jugak nak buat cemana...

Saya mula2 ingat nak cari la Spray Paint untuk leather punya...Malangnya angan2 je la...Malaysia xde benda2 macam tu....So, nak pakai Spray Paint biasa mmg risiko sangat takut2 kalau 'kejung' plak kasut tu nanti...Rasa macam nak ajak En Dadi pindah 'OBERSEE' je pulak kan dah memanjang je barang yang saya berkenan asik xde kat Malaysia ni...

Sebab sikit je scratch...so, rasa sayang pulak nak buang...Kalau saya x buat pape nanti En Dadi sure xkan pandang langsung kasut ni....Kesian En Kasut...
So masa jalan2 cari Spray Paint untuk DIY Spice Jar tu saya cari jugak la kat tempat kiwi kasut tu kot2 ada miracle ke...So, saya jumpa Kiwi Scuff Cover. Cuba nasib la kot2 boleh OKkan kasut tu balik....Risiko melabur hampir RM20 untuk sebiji kiwi nih....lalala


Lepas tu tenyeh2 je la macam biasa kat kasut tu...Nasib saya mmg terer kiwi kasut berbanding En Dadi...Maklumla...dulu muda2 suka sangat pakai boots...sampai cara army kiwi kasut pun saya belajar...Tapi ni simple tenyeh je macam kapur kasut tu...Bukan susah pun...

Dah siap kiwi...Berdebar pulak nak tunggu kering...

Tara! Ok je kan jadinya...dia xde la hilangkan terus kesan calar tu...tapi mmg dia cover 'Baik Punya'!
Kira misi berjaya lah nak menyelamatkan kasut ni...Walaupun saya x dapat paksa En Dadi me'Model'kan kasut ni...Kira ok la dapat tunjuk kat korang yang saya berjaya menyelamatkan kasut ni (Walaupun kena beli jugak kasut lain la...at least ada kasut lebih kan) Nasib jugak saya paksa En Dadi beli kasut kulit dan bukan kasut PVC. Walaupun murah2 punya kulit...still berkualiti lagi....Sapa2 yang minat nak cari Kiwi ni bolehla try cari kat kedai DIY yang untuk rumah punya...selalu shopping2 complex mesti ada...

Sekian, TQ for reading...





7 comments:

Cik Imie fatiema said...

haha dulu time study sy n member2 slalu apply ni kat kasut kitorang,tapi guna kiwi bulat kemek tu

aniswany said...

akak ni mmg kretip kannn...semua blh DIY :)
alhamdulilah husband akak tak jd apa2 :)

PinKy MoMMa said...

kerlazzz uols..byk betul idea kreatip :)

untung en dedinyer hehe

Nini D.. said...

aku tak boleh bayangkan kalo ko berjaya renovate balik seluar dgn baju yg koyak tu..
kompem ko boleh tukar keje jadi tailor lps nih.

Liza Razak said...

bagus betul idea ni..betul la daripada buang, baik cuba repair dulu kan.

Namee Roslan said...

thank u kak for the tips ! akan try ! hehe :D en dadi pakai tak kasut tu ?? :D

O'gosh Iskandar said...

pakai.....dia sayang kasut tu...konfom lagi dia suka sebab dah dapat diselamatkan....