Thursday, August 9, 2012

DIY: Simple Goodie Jar

A
ssalamualaikum kawan2....Mood berDIY datang lagi....projek DIY ni sebenarnya sebab saje nak sumbangkan sesuatu untuk Majlis Berbuka puasa rumah anak2 yatim hari ni....Botol2 kat rumah pun melambak...jadi kita kenalah kreatif sikit kan....x susah pun...Sesambil tu, bole jugakla nak menyumbangkan idea bila ada sesapa Google nanti....kehkehkeh...


Ok, memula kene la ada bekasnya kan....memandangkan sekarang ni aku banyak beli Baby food dalam Jar macam kat atas ni kan...so, mmg berlambak la kat rumah sebab semua aku x kasi En Dadi buang..Plan asal nak buat goodies tuk besday anak2 yang akan datang la kononnya....hehe....Xpe, tu bole kumpul lain...Sebenarnya, botol lain pun bole...mayonis, pasta..sume bole..janji kat mata korang botol2 tu sume lawa...haha....Tapi, nak mintak maaf awal2 la...sebab gambar semua dari phone...so, mmg blur kaw plus malas nak edit...nak jugak buat entri berinspirasi konon2...redah je la ye....

Sepatutnya mula2 tunjuk la sikit part basuh botol2 tu ye dak...tapi memandangkan aku bersihkan botol2 once makanan dalam tu dah licin, so mmg x terpikir nak amek gambar time rutin basuh pinggan tu


Pastu beli la reben ke..tali or tape yang fancy2 sikit pastu potong ikut ukur lilit botol tu ye mak jemah sekalian... 


Then, ni part senang yang amat....amek 'Sticker Paper" then print la pape tag yang korang nak..aku amek dr Google je then edit sikit....dahtu gunting ikut suka...aku ada gunting 'special' yang bole buat bentuk2 'Scallop'...so aku guna yang tu supaya bajet macam comel sikit...


Pandangan dekat kot2 ada sesapa yang berkenan nak beli gunting macam tu...banyak design2 lain selain 'Scallop'...bolehla cari kat MPH ke..Kinokuniya ke...or kedai2 buku berpatutan...X sampai 5 hengget pun...


Ha...ni skill tunjuk terer...terer menyepah sebab jenuh spray tudung botol tu supaya seragam dan tema sikit la...Aku guna Nippon Paint punya Spray Paint ye ...


Pastu...reben ke tali or tape yang nak decorate tu sila pandai2 lekat dan hias pada botol...
Macam aku ni mmg nak simple je...sebab untuk company....kene nampak corporate sikit..


Macam ni la rupanya bila dah siap isi barang...aku isi coklat je...


Pandangan kabur dari dekat....


Amcam? bole jual x...


Ecececeeeehhhh

Maka siap la satu benda nak isikan dalam Goodie bag...ikutkan macam2 aku nak buat..tapi x larat plus xde masa nak buat...So, jadi la dari takde apa...Plus bos dah sponsor jam sorang satu untuk Anak2 Yatim ni...ada juga la few other things yang kitorang boh dalam beg tu jugak...janji budak2 tu happy..

Sorry la...bz x bz pun nak jugak cerita pasal botol yang x seberapa ni...Moga2 menjadi panduan mana tau kalau ada B2B pun berkenan nak buat macam ni kan....pun bole apa....just be creative...Till next time kawan2...muahs



9 comments:

Lyaa Suriany said...

betul betul kreatif la kak
lya ni ada kekuatan ke idak lah nk buat diy tuk kawen nnti

Namee Roslan said...

eh lawanya kak !!! :D wahhh cantik/ budak2 yg dapat tu mesti suka !

man yusoef said...

fuyoo! memang kreatif habis ni..hehe..jimat pun yea

cik chinta said...

dlu kawin diy cani r. mmg sng (:

Nini D.. said...

ko mmg rajin!!!!!!

aTy _faRed~ said...

menariknyer idea..!! i tak de banyak botol..botol ikea banyak ar..tapi tu pon dah isi garam bagai...nanti2 anak dah start makan ley ar buat..:)

anamizu kaito said...

wahh bes la kak.. DIY je kan.. comel pon comel.. jimat pon jimat.. hehe

boni kacak said...

gile la.. memang kreatif..

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

wahhh...terer tuh!:-)