Tuesday, April 15, 2014

Clutter-Free Mission: DIY Magnetic Car and Magnetic Wall

Assalamualaikum  and salam sejahtera...Seperti biasa..mukadimah memang hancus...Sebab ai tau kerja guna tangan je...mulut dan minda xbole pikir selain DIY semata2..huhu...Harini ada 2 bonus sebab saya nak tunjuk 2 jenis DIY. Kenapa 2? Sebab DIY ni saling berkaitan jugak kiranya so senang la kita tunjuk 2 dua...So untuk tidak buat korang2 jadi terlebih ekcited..saya pecahkan DIY2 ni dan cerita 1 satu k..Then baru saya tunjukkan gabungannya...

Punca DIY ni adalah kerana serabut dengan mainan2 kekenit ni...
Bila dah banyak dan bertimbun..jadi x main..pastu kerja mintak beli baru je...

"What u don't see..U won't use"

In order nak bagi nampak itulah makanya harus wujud "penampakan" itu...kihkihkih


Nampak? Memang semua campak dalam kotak..tapi tetap x membuatkan mata saya rasa aman...
Dah ajar cara nak simpan pun masih rupa 

"mencampak..tercampak...dicampak..."

Buat maminya jiwa kacau je memikir macam mana nak kasi sepah itu 'cute' di mata...
So saya cuba nak amankan mata saya dengan cara ni:

DIY MAGNETIC CAR


Inilah bahan2nya...
{Magnetic band; Magnet pelbagai saiz;} - Semua ni beli di DAISO
Gam Epoxy; Blu tac (Sorry, xde dalam gambar)

Ok boleh mula...

Daripada dalam kotak mainan tu saya asingkan dan susun ikut saiz
(Senang nak agak berat dan tentukan banyak mana magnet nak bubuh)
*Bear in mind ya..magnet ni yang komersil punya..bukan industrial..so kekuatan magnet tu xla sekuat mana, so ada yang kena lekat lebih dari 1 biji


Then, mula lekatkan magnet2 tu dengan gam Epoxy...


Kemudian, ambil Magnetic band dan lekatkan di mana2 suka dengan menggunakan blu tac tersebut..
Macam saya...saya lekat di dinding...Agak2 eye level ngan kekenit ni berdiri..Senang budak2 ni nak capai dan letak balik sendiri


Rupa Magnetic band lepas lekat dengan blu tac tersebut. Ada 1 lagi alternatif..bole juga gantikan Magnetic Band ni dengan magnetic knife rack FINTORP @ GRUNDTAL..Tapi kena gerudilah..x jalan kalau lekat dengan blue tac tu...


Ok, sekarang bolehla mula proses melekatkan kereta2 / kenderaan yang dah dilekat dengan magnet tu


So that's it!!

Bila dah buat Magnetic Car  ni datang la pulak lagi 1 idea untuk menggunakan ruang dinding tempat meja aktiviti kekenit sekalian ni..Let's move on kepada DIY kedua iaitu:

DIY MAGNETIC WALL

Kenapa buat wall ni? Err..xde pape...saje nak buat rasa teruja budak2..tambah minat dan tambah WOW orang tengok..Astaghfirullahalazim...riak bunyinya...Xdela...saya kalau xde benda nak buat memang akan mula merapu macam ni..benda xyah DIY pun nak DIY...


Ok..xyah merapu panjang2...maka inilah bahan2nya...

Magnetic Paint ( ONLINE: Candy Paint Asia, Ebay - OFFLINE: Typo (ada online juga selain kedai))
Berus cat / span; Masking tape


Mula2 kenalah 'Tape'kan keliling tempat yang nak dicat tu..
1 pek magnetic paint dari Candy Paint Asia tu boleh cover 1sqm (plus minus dengan kn triple layer sekali)
So, untuk besar dinding saya ni..saya guna 2 pek..siap ada lebih lagi...but itu untuk projek kemudian..huhu


Mula2 ikut instruction, kenalah bersihkan dinding tu dengan kertas pasir dan lap segala mak nenek habuk pada dinding tu..


Sebelum mula cat - sila godeh2kan pek tu supaya magnet dalam cat tu sebati dengan cat..
Then dengan menggunakan span or berus...boleh mula cat dinding tu dengan cara macam touch up bedak kat muka..bukan sapu straight macam cat biasa tu...kena "dabbing motion" gitu..Masa ni ingat nak membuli En Dadi...sekali baru dab-dab 2 3 kali dan sempat men'snap' tgn dia in action, dia give up pulak dan mengeluh...

"How aaa...perempuan pakai bedak...? Penat kot.." 

Banyak je alasan tu kan..-_-


This is 1st layer..dah kering pun nampak bercapuk..Nak tunggu kering pun makan masa 24-48 hours every layer supaya cat tu betul2 kering...Maybe sebab partikel magnet dalam cat tu la kan...so kn tambah plg kurang 2 layer lagi baru cantik sikit...Tapi saya buat 3 layer + cat biasa 1 layer. sebab saya nak dia sebati ngan warna dinding yang lain...Orang cerewet memang macam ni..*sigh


So inilah contoh bila dah siap...


Kan dah kata 2 DIY ni berkaitan..dah boleh lekat sekali kereta mainan tu kan...Alphabet magnet yang plastik tu beli di Tesco..dan Alphabet kayu tu beli dengan Blogger Pinky Momma kat FB dia.


In case sapa2 wonder frame tu beli mana...sebenarnya x beli pun..itu cuma ilusi menggunakan cloth tape / binding tape berwarna kuning..tu je...sama dengan tape yang saya guna untuk projek Cityscape Wall bilik kekenit ni jugak..


Ok...penat dah kan tangan tu scroll..
So saya berhenti sini dulu la k..
TQ for viewing..
Wassalam










21 comments:

PinKy MoMMa said...

dasyattttttt...rajin pula tu huhuhu..aduhai ku tak gigih camni yayang oiii...

O'gosh Iskandar said...

xla rajin mana pun..buat part by part..ada masa sambung..kalau nak siap sekali 1 shot mmg x jadi ler...huhu

sarah said...

wowww..heheh..mcm best..tq share idea..

O'gosh Iskandar said...

sila2...banyak benda boleh organize pakai magnet ni..huhu

Aku Penghibur said...

cantik dan kreatif.. kalau buat sendiri lagi puas hati

Anonymous said...

Brape ye harge magnetic cat 2? Huhuhu..

cplud miera said...

hebat n great idea! salam kenal n follow cni :)

O'gosh Iskandar said...

Anonymus: Magnetic Paint harga Rm78 kalau x silap..sila contact Candy Paint Asia pada link. Kalau kat Typo RM 30 tapi saya x ingat berapa ml..

Cplud Miera: Tq follow...nanti boleh share idea k..

Sally Yatiey said...

Wah..
Kreatifnyaaa ;)

~SHiLA~ said...

asal kreatif sgt ni.byk idea!tingin nk buat tp M.haha

O'gosh Iskandar said...

Ala shila...macam ni la kalau dh teringin..tp xde bajet..pastu nak jugak..so alternatif..buat sendiri..bole camtu..? Haha

O'gosh Iskandar said...

Mekasih AP..

O'gosh Iskandar said...

Ala..cilok2 idea sana sini...

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

mmg sgt rajin okay?teringin nak buat DIY,tapi jari jemari ni keras sungguh..hahaha

O'gosh Iskandar said...

Teringin2 tu..lama2 nanti mesti ada terjebak jugak...huhu

Cik Itah@RRP said...

salam. waaa..nice ^^

atie lazis said...

Saya peminat awak dr group KSSA,

Ya allah, rajinnye..saya ada berangan nak buat sudut play area untuk anak-anak..verangan jela..nak buat nye belum rajin..huhu..good job & nice idea.tq n keep sharing ya. :)

Anonymous said...

kalau letak fridge magnet yang berat2 ckit boleh x?jatuh x nanti?

O'gosh Iskandar said...

Hi...Kalau berat sangat memang jatuh jugak...unless guna magnet jenis neodymium..itu mmg khas untuk cat tu...

Sheila Mutalib said...

Waa.. best jumpe blog awak. Mcm2 idea kreatif diy. Gigih ni nak p cari magnetic paint. Thanx share idea!

O'gosh Iskandar said...

TQ Sheila....rajin2la datang lagi...