Monday, March 17, 2014

DIY Cityscape wall deco

Assalamualaikum and Hi.... xtaula kebangangan apakah yang Google cuba lakukan ni...segala isi perut entri ni tiba2 hilang...nasib saya perasan...so sapa2 yang membaca entri ni saya mintak maaf kalau terbaca entri kosong semata2...Nasib niat nak share ilmu...so..nak xnak kena berceloteh sikit kasi orang tambah paham...huhu



Ok...ini adalah Cityscape yang sedang dalam pembikinan...Sila abaikan segala mak nenek barang2 yang bersepah itu...

Saya buat ni senang je...Bahan2nya adalah:

Gunting
 Cloth Tape/ binding tape (apa2 tape pun bole sebenarnya...cuma jangan selotape or double sided tape sudahlah...-bukan nampak pun nanti...) ; dan
Template (bukan nak tekap dinding...just untuk panduan)Sila ambil di SINI
Pensil / kapur (whatever sebagai penanda - saya x guna pun...*bajet terer)
Single Puncher (yang macam konduktor tiket bas pakai tu - optional)


Untuk dinding saya ni...saya guna 3 gelung binding tape warna hitam dan 1 binding tape warna kuning...(yang kuning tu x habis pun)


Kemudian...berpandukan template tu just ikut je outline dia dan cuba tampal seSAMA mungkin...- x sama pun sapa tau ye dak...Ni saya punya template yang saya cuba tiru...xde ukuran specific or besar mana nak buat ke or nak bangunan tinggi mana...saya bantai agak2...bole tiru sini kalau nak k..




See...x sama pun saya buat...lepas dah 1 dua bangunan...pastu bajet terer dah...xmo ikut gambar..main bantai tampal sesedap rasa...rasa nak tinggi...tampal tape tu panjang sikit...play with your imagination fellas!


dan setelah 3 tape hitam, 1 tape kuning serta 2 jam berikutnya...


Inilah hasilnya...







Ok...xnak mengundang tunjuk gambar banyak2....huhu
Tryla buat....

Till then, 
TQ for reading
Wassalam

10 comments:

PinKy MoMMa said...

lalinkkk kenapalah rajin sangattt niiiii..aduhai ku tak rajin mcm uols okeh..dah la rajin..teliti dan sabar pulak tu nk buat mendalah ni huhuhu

kagum2..

Namee Roslan said...

waaa sangat awesome kak !! hehe.akak patut highlight kan DIY ni dalam blog akak !! suka suka ! cantik !

O'gosh Iskandar said...

Huhu...part nak highlight tu la x pandai..lgpun macam x memberi tutorial sgt je pun..anyway...nnt akak cuba k..tq

O'gosh Iskandar said...

X rajin pun PM..Tapi demi minat dan jimat..harus la redha melenguhkan lengan menampal...usaha tangga kejayaan kan..huhu

aswadz said...

wah, best2. ni kalo aku yg buat, mesti x berapa nak menjadi.

~SHiLA~ said...

canteknyeee.rase mcm nk suruh dtg tlg buat kt umah.haha

Lyaa Suriany said...

future son pn kena hias sndiri jugak lah ni. kemas je akk buat. tgn lya ken bedung dlu la. asyik senget je kalau nak tampal tampal camni

Fara Dilot said...

Nak tiru nak tiru.. sgt nak tiru

O'gosh Iskandar said...

sila2 Fara Dilot...nanti share bila dah post k...aiolls tunggu....

Ibu Dilah said...

Teliti nya awak wat benda ni.. cantik dan kemas lak tu.. kalo sy baru pegang gunting ngan solotape tu anak2 dah kaco... mmg payah la nak wat benda ni sume.. hehe