Tuesday, March 11, 2014

Clutter Free Mission - DIY Toys Jar

A
ssalamualaikum and Hai again semua...Cuaca panas..tapi hati masing2 mendung disebabkan berita menggemparkan mengenai pesawat MH370 yang masih belum ditemui...saya nak cerita lebih2 pun x berapa arif...lagipun..banyak sangat spekulasi sampai naik nyampah nak baca/tengok/dengar...walaupun saya bukan keluarga penumpang2 yang terlibat..tapi saya rasa ramai yang berperasaan macam saya...Sayu dan sentiasa mendoakan keselamatan mereka semua. So let us panjatkan banyak2 doa untuk mereka dan keluarga mereka walau apa pun spekulasinya k...#Pray4MH370

Kali ni saya nak cerita sikit pasal cara saya menangani serabut mainan yang bersepah2 dalam bilik anak2..Cliche sangat kan...Saya tau...selalu kalau nak berMisi Bebas Semak (Clutter Free Mission) ni semua orang dah pandai dah...Tapi ni saya nak share sikit la apa yang saya buat untuk menangani semak yang disebabkan mainan2 yang kecik2 tu..yang bila berterabur tu akan menyebabkan semak mata dan sekaligus semak juga di hati tuan2 dan puan2 sekalian..


Ni la contoh semak yang sedang melanda...isk
Tu baru 1 part je tu saya tunjuk tu...

Ok, back to our mission..Bila nak tangani semak ni selalunya mak2 yang meroyan...sebab...bukan sekali kemas..kena beribu..berjuta kali kemas pun still nampak macam x settle2 kan...bapak2 apa heran...paling2 geleng kepala xpun tolong sama main kasi tambah semak...Eh? Errr, so pendekatan saya, saya gunakan jar macam ni...


Haa...cam best ke x tu...kalau berminat nak tau sila teruskan membaca...

Mula2 macam biasa kita sediakan bahan2 yang perlu:


Jar kosong, gam (optional), mainan (yang boleh muat bekas yang digunakan)

Simple kan? Seperti yang semua sedia maklum...saya kan memang pengumpul tegar jar macam ni...yang ni jar yang saya kumpul dari Sos Spaghetti Prego. Terserlah di situ selalu ambik jalan mudah memasak kan..Haha..Anyway, caranya senang sangat...




Mula2 masukkan mainan ke dalam jar tersebut...then ambik satu daripada mainan tu dan gamkan pada penutup jar. Tujuannya supaya anak2 tau nak masukkan mainan tu dalam jar mana satu...Kalau anak2 dah pandai membaca..boleh juga lekatkan label xpun lekatkan gambar mainan tu pun boleh...Ini cara saya sebab saya suka macam ni. So, terpulang...


So dah siap...Kalau nak teruskan dengan spray paint tutup botol tu supaya warna jadi seragam pun boleh...Untuk saya macam ni je dulu sampai saya jumpa spray paint yang saya berkenan...Sila abaikan montot Ferrari yang menyibuk itu....Kuikuikui

Satu misi dahpun tercapai...Lega..sekarang anak2 pun dah pandai ambik dan pandai simpan balik mana tempat dia ambik tu...Bapak2 pun bole la tolong kemas lepas ni...So, it's a worthy process for me. 
Jangan lupa mencuba ok..
Tagline ala rancangan memasak jap....

Sekian, TQ for reading
Wassalam

#Pray4MH370













6 comments:

imie fatiema said...

terbaeklah..nak piki ni abis duit beli jar comel kihkih..camim nak pinjam keta ferrari boleh

O'gosh Iskandar said...

Haha..bole2..

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

wah2...kreatifnye.. :) boleh cuba...

Lyaa Suriany said...

perghhh dua bekas besarrr.
memang masak laaah.

nasib laaa ada akak ku yg kreatip..kena blaja p beli prego jugak laaah.hehe. so anak dh bsr nnti dah ada jar tu byk2.hehehe.
idea mu sentiasa curlass kak!..

celet tangan sikit.hehe

Lizzie Yasmin said...

Aku letak butang dalam bekas lagu tue.

suri said...

hai dear... saya suka sangat idea ni...