Tuesday, March 4, 2014

5 minutes DIY: LEGO Shower Gel

A
ssalamualaikum and Hai again semua...harini saya xnak kacau awak semua ngelamun baca blog saya lama2...DIY ni cuma ambik masa 5 minit je pun..Tapi agak memberi impak pada anak2 saya dan juga saya sendirilah...

Pernah x ada masalah nak suruh anak mandi? Well, saya selalu ada masalah ini...sejak 2 menjak pandai tengok youtube ni memang la nak suruh buat apa pun susah...So, saya pun cari la inspirasi merata2 cemana nak buat anak saya minat nak mandi...ni tertakluk pada si abang je..yang adik xde masalah mandi...masalah xnak keluar lagi ada la....

So, saya terjumpa satu DIY yang menarik di PINTEREST ni dan sangat senang untuk dibuat. paling lama pun ambik masa 5 minit je...So, kita teruskan dengan bahan2nya ya...Macam main masak2 la pulak kan...


Shower Gel + LEGO (or mainan kecik2 yang muat muncung botol) + Botol kosong yang clear (Seelok2nya botol  pump)

Dah...itu aje bahan2nya...Nampak x background sama je ngan semalam punya entri...nampak? tu maknanya saya memang buat kerja ngadap bilik bebudak ni je 2 3 menjak ni...So, yang kena beli pada saya cuma shower gel tu la...rumah saya memang kena beli yang refill memandangkan budak2 ni selalu je buat pesta buih time2 mandi...so kalau pakai refill murah la sikit....Yang lain2 tu semua memang dah ada...dasar kan...botol kosong semua nak disimpan...Kategori jimat ke kedekut mak ko ni...kuikuikui...



Mula2 basuh lego dan botol tu kasi bersih...then masukkan LEGO tu dalam botol tersebut.
Setakat ni senang kan.....


Ok, part ni paling susah...susah gila ko....Tuangkan shower gel tu dalam botol berisi LEGO tersebut....
Susah wooo...Kalau tumpah kan dah rugi....sobs...Lupa nak bagitau...shower gel tu kena cari yang clear jugak la...kalau x, no point la letak LEGO dalam tu....Betul?


Ok...dah siap!
Bolehla panggil anak dan bapak budak mandi sekarang...kahkahkah
Walaupun simple DIY tapi memberi impak pada proses mandi anak2 saya..itu sudah cukup bagus...bukan setakat boleh letak LEGO je...batu2 permata...rose petal yang plastik tu...macam2 boleh...janji muat muncung botol tu la...Dan x semestinya letak shower gel...Shampoo, hand wash...sume pun boleh...
Be creative and you'll have fun too...X caya cubalah...


Sekian, TQ for reading
Wassalam


4 comments:

imie fatiema said...

ni mmg anak-anak ai sendiri buat.bukan setakat mainan,loyang kek sume berangkut masuk bathroom kehkeh..tapi bapak budak tak buat ya... =O

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

wah!menarik! :) seb baik la anak YM ni plg suka mandi..hihi..tapi toys mmg penuh la kat bathtub...adoii la

Lyaa Suriany said...

Sungguh kreatip hakakkk oi.
boleh jadi kan sumber insprasi ku la nanti.
hehehe

aswadz said...

mmg mudah nampak nyer DIY nih.