Monday, March 3, 2014

DIY Interchangeable Clock

A
ssalamualaikum semua...Semangat baru dah mai dah setelah dapat 2 3 feedback berkenaan kepulangan saya sebagai blogger...lalala....Pagi2 dah x sabar nak update gitu kan...Walaupun lama x berblog, tapi minat yang satu ni memang payah nak buang...X kira la nak kena buat apa pun..Tapi hari2 mesti akan mengelamun + berangan pikir apa lagi yang saya boleh buat sendiri untuk diri dan anak2...

Panjang pulak intro kan...Ok lah, Dalam 2 3 post selepas ni saya akan banyak fokuskan DIY untuk anak2 sebab jiwa saya tengah agak 'Ribena' so tiba2 idea yang masuk tu 'botingkek tingkek' pulak nak DIY sesuatu untuk kegunaan diorang. Projek DIY kali ni...

    DIY Interchangeable CLOCK = DIY Jam yang boleh Ditukar

Haaaa gitu...Melampau kan translation...DIY tu xnak pulak ditranslatenya..Apa? Tukar jam pun nak DIY...? Erm...kalau ikut translation tu memang agak mengelirukan la kot....So better fokus cara2 menDIYkan jam yang boleh ditukar sangat tu kan....


Ok, Basically ini je la barang2nya....Jam + gunting + blu tack + mainan (ikut pilihan masing2 - janji x berat sangat) dan juga aksesori (sticker, gambar - ikut citarasa masing2)

Kali ni saya cuba nak buat jam Superhero LEGO sebab tu saya pilih Mainan Lego Figurines yang sebenarnya bukan jenama LEGO pun..beli kat kedai biasa je...Sama je ngan Lego version cuma lagi murah!


Saya pilih Jam dari VATTNA dari Ikea ni sebab dia simple dan senang xde cover depan...so anytime anak2 saya boring dengan Lego tu..saya boleh tukar dengan mainan lain tanpa perlu nak buka tutup cover dan sebagainya...


Sebelum lekatkan 'Blue Tack' tu secukup rasa...pastikan mainan yang nak dilekat nanti xkan mengganggu jarum jam tu k...saya terpaksa potong sikit hujung jarum jam tu sebab panjang sangat dan memang letak mainan apa pun akan 'berlanggar'  dengan mainan tu nanti...so, nak senang potong sikit je. X mengganggu perjalanan jam pun...


Kemudian bolehlah ditepek mainan tu sesedap rasa pada 'Blue Tack' tu...Saya guna 'Blue Tack ni sebab senang nak manage...senang nak bersihkan...bila2 masa nak tukar mainan lain just bukak macam tu je...saya xnak ambik permanent solution..kalau saya gamkan or lekat dengan double tape dah kira bukan 'Interchangeable' lagi dah jam saya ni kan...Dan saya advice, jangan guna magnet untuk lekatkan mainan pada jam tu..takut 'weng' pulak jam tu nanti...kihkihkih


Ini saya saja tambah aksesori sikit supaya ada unsur' WOW' konon2nya...
So, Jadi la macam kat bawah ni...



Tadaaa!!

SUPERHERO CLOCK
Lepas tu boleh la dilekat di dinding bilik anak2...comel x Kak Ton buat....kehkeh

Actually boleh guna macam2 mainan...Ni antara contoh2 yang saya ada buat untuk bagi extra idea kat korang...Contohnya:

 STAR WARS 

ULTRAMAN

 RACING CAR

Basically yang saya tunjuk ni adalah untuk bilik Boys la ye...sebab anak2 saya 2 dua HERO...Kalau untuk GeGIRL mesti lagi macam2 boleh buat ye x...So..don't limit yourself...Start creating and you'll have fun just like me...

Till Then, Wassalam
TQ for Reading...


4 comments:

Aty_Fared said...

waaaahhh...idea menarik...!!! mesti anak i suka kalau i buat kat jam bilik die macam ni nanti..weeeeeeaa...

O'gosh Iskandar said...

Sila buat aty...ni dh smpi en dadi pun turut jeles ty jam tuk bilik kitorang xde ke..jenuh ai nak pk nak tempek apa ni...haha

imie fatiema said...

chomel tu.. tunggu deco bilik si dara dan si bujang nanti boleh apply, haha idea utk lil princess macam2 dah dlm kepala ni..tq ya..

O'gosh Iskandar said...

Happy to help cik imie...