Tuesday, May 27, 2014

DIY Straw Lamp

Assalamualaikum semua...Ada yang menunggu post dari saya ke? Macam bagus2 je kan nak perasan...Huhu...Mintak maaf..hari ni mood nak menaip ke laut...sebab 1 hari suntuk dah asik menaip..so jadi agak malas nak cerita panjang...Cuma kali ni saya nak share macam mana saya buat lamp shade dari straw..Apa benda tu?

Well, basically nilah bendanya..bukan lampu dalam tu...'sarung' luarnya tu..



Kenapa buat lamp shade ni? Sebab saya ada 1 habit yang cepat bosan bila satu2 benda tu x unik dan biasa...dalam erti kata lain..cepat bosan dengan benda2 yang bosan....Tapi..masa mula2 masuk rumah ni...Memang dah ada letak lampu kat dinding...which  is saya sangat x gemar...Bukan x cantik (Previous orang yang dok sini punya lampu yang dia tinggalkan memang x cantik -HUDUH! Tapi kitorang dah tukar yang baru, cuma bila dah start gatal tangan deko 1 rumah..tiba2 dia nampak macam x match pulak dengan konsep)...Ada2 je kan...



Bahan2 macam biasa...semua senang2 lagi menjimatkan...Gambar bukannya edit, Tapi dah malam2 buta baru nak ingat benda yang dah siap tu lupa nak snap barang2 dia dulu sebelum buat...

So, sila gunakan:
Gunting / pisau
Straw (plastik tapi lebih baik yang kertas - beli di Typo / Ebay)
wayar (Yang orang selalu ikat bunga tu...yang lembut) 
Spray paint (optional)


Sila perhatikan betul2 gambar yang blur ni...Inilah 'mangsa' terbaru saya...



Ok..mula2 start dengan mengukur straw tu dan potong kepada 4 jenis ukuran sebanyak 4 pieces setiap ukuran (Ukuran A, B, C dan D)
(Kalau nak buat shape macam saya ni lah)


Ambik straw yang paling pendek ukurannya (A) (pastikan boleh muat pada kepala lampu) dan sambungkan menggunakan dawai


Macam ni


Kalau boleh...Kemas2kan la..jangan parkinson cam ai..habis senget benget



Then, ambik straw yang ukurannya paling panjang (D) dan sambung pada 'base' yang kita dah buat tadi


Adik manis...ada paham?


Then sambungkan straw yang ketiga panjang (C) pada hujung (D) tadi..dan cantumkan kesemua (C) tu pada hujung yang terbuka tu..Dan bolehla selitkan (B) tu di celah2 antara penyambung (D) dan (C) tadi supaya define shape dia...mesti korang pening ni...arghhh



Disebabkan hakak sangat baik hati hari ni...silalah study gambar di atas dan check betul2 kedudukannya kalau nak buat yang serupa..Ai is x pandai dah nak cerita panjang2..


Lepas siap..kena test dulu..kalau semua ok..then bole proceed samada nak biar or spray warna yang lebih sesuai...




Then pasang balik...




Haaaa..macam ni baru ai is tambah jatuh chenta!!!! Kikiki


Design lama ni x buang...
sebab jasamu tetap dikenang...
cumanya buat masa sekarang...awak rehat je la dulu ya En Lampu..
Dan aiolls pun dah merepek panjang2 konon malas taip katanya..ngeee

Sekian dulu, TQ for reading...
Wassalam


6 comments:

imie fatiema said...

tak macam Diy dah lampu tu,macam beli siap designnya..lawa,

NAS said...

Fuhh...suka sekali

Nurizzah Majif said...

ada je idea u ni..
haishh..rajin pulak tu..
salute la dear...

Liza Nova said...

nice!!! kreatif dan cantik!

awak minta gitar ye?

http://novaleeza.blogspot.com

Damski Fashion said...

Selamat petang... wah kak, semakin saya follow blog akak, makin marvellous rumah.. ; ) Kreatif gila, cuma nak tanya kalau pakai straw plastik ada kemungkinan dia cair tak.. ; ) Anyway looking forward to more of your creative ideas...

O'gosh Iskandar said...

mekasih semua...

Kalau pakai straw plastik cuba cari lampu yang x begitu panas...tak pun, cari spray paint yang x terbakar punya..ada...non flammable dia tulis...hope membantu