Thursday, May 29, 2014

From drab to FAB: DIY Tissue Box

Assalamualaikum semua...Ingat hari ni nak bersuka ria konon malas nak hapdet blog...Tapi kesian pulak bila ramai pulak yang tanya saya macam mana saya transform kotak tisu saya masa saya update dalam group KSSA (Kami Suka Susun Atur) di FB tu...Malu sebenarnya nak cerita..sebab senang bangat sih! Tapi sebab dah ramai tanya...kesian pulak nak bagi tunggu lama2....Susah orang cepat kesian ni... Huhuhu..


Yang orang dok sibuk2 tanya tu adalah Kotak ni..


Kotak tisu je pun...jenama KK lagi...Tapi demi nak matchkan dengan persekitaran cubicle saya...so, kena gigih sikit je lagi...huhu..

Ok..mula2 tengok bahan2...


Wrapping paper / wallpaper...(apa2 la nak guna untuk wrap)
Gunting
Double-sided tape / gam 
(Saya x guna gam sebab x suka melekit2 tu..dan 1 lg..kalau guna tape lagi kemas..
xde gelembung2-pada saya la...)

Ramai yang konfuse sebab kertas pembalut tu kot...Saya sebenarnya buat sendiri...sebab nak design sendiri...bajet cam cun gilak la tu design sendiri...hahah...Caranya adalah:


Gunakan Microsoft word - Just masukkan Pattern..Lepas tu Adjust warna dan saiz yang kita nak...Lepas tu ulang je pattern tu...

Tips: Corak berulang yang simple selalu nampak mahal....Hahaha
*Ada nampak CHANEL tu guna corak beria2? Xkannn.....ngee

Ok..lepas tu print kan ikut saiz kertas yang korang suka...


Macam ni..

Then bukak kotak tisu tu supaya leper macam kat bawah ni


Dan letakkan gam ataupun Tape keliling kotak yang nak dibalut tu..


Dan lepas tu boleh tampal kertas tu macam biasa..

Jangan lupa tebuk lubang atas tempat keluar tisu tu ye...Adjustkan juga kertas2 yang terlebih sudah masa menampal tu..bagi exactly sama dengan kotak asal..Sebenarnya nak balut x payah bukak kotak pun boleh..cuma leceh sikit la..dan pada saya kurang sikit la kemasnya tu..




Ok..sekarang kita fokus bahagian hujung ni..Sebab apa? dah penat2 balut maknanya kena la recycle kotak ni kan..kang tisu dah habis xkan nak dibuang pulak kotak ni...berpeluh ahkak tutorial ni dik non oi!


Satu bahagian tu tampal ikut asal...Yang belah satu lagi tu toreh sikit macam ni supaya boleh selitkan hujung kotak tu..so bila nak refil tisu je..boleh bukak bahagian INI sahaja...



Macam ni...Kan dah kata..x pandai nak terangkan...so..buat2 la paham....isk...
Pada yang musykil mana datang jalur kuning banyak2 tu...saya tambah tape warna kuning sebenarnya...Baru la ngam ngan keseluruhan cubicle mak encek...kuikuikui


So dah siap...Nampak x kegigihan dan kesabaran membawa senyuman...Eh? bantai..janji kotak tisu mendapat sambutan ramai... En Dadi pun nak ni amacam? kihkihkih

BEFORE


SELEBET..!!

AFTER





NOT SO BAD..HIHI

Lepas tu bolehla senyum sorang2 tengok orang lalu lalang jeling2 jeles ngan transformasi meja ahkak....Mihmihmih

Sekian dulu..
TQ for reading
Wassalam
















13 comments:

Ibu Dilah said...

Alahai.. rajin nya... cantik pulak bila dah transform mcm tu.. kena ngan konsep kaler hitam putih kuning tu..

shima said...

kemasnya, kalau meja kak shima sehari je boleh bertahan..huhu

shima said...

kemasnya, kalau meja kak shima sehari je boleh bertahan..huhu

Nurizzah Majif said...

gigihnya kamu wahai O'gosh Iskandar..siap diy wraping paper tu..:) salute!

Ida Hussain said...


yellow & black, yellow & black.. ahha! black & yellow ;)

shehan ismail said...

ohsem. gigih! :P

O'gosh Iskandar said...

Hihi..Tq..TQ..jenuh gak jaga ni...sebab banyak sgt tangan dok belek..usik....pegang itu ini...stress mak dek non...Namun, akan ku gigihkan untuk menjaganya...xpe...rosak kita makeover lagi...weee

Tautan Hati NabilaHasyim said...

Ok, memang gigih!

saya pun baru buat pembalut cap sendiri. belum update kt blog lg, sbb xsiap lg semuanya.

Fizah said...

alamak dear...mengapa begitu kreatippp...suka sgt tgk...one nice idea yg blh cuba dipraktikkan...gud sharing!!! =)))

Julie Mangsor said...

Wow! I'm so impressed with your diy tissue box! Rajin giler... well done! It's sooooooo nice!

Aty_Fared said...

kagum gilerrrrrr...!!!!!

FIZA AZIZ said...

adoi!1..macam mana lah sy nk jadikan work space saya macam akak ni. Cantek lah!

O'gosh Iskandar said...

yakin boleh fiza..huhu