Thursday, November 12, 2015

Diy Wall String Art / Key Holder

A
ssalamualaikum again dan salam sejahtera...Kali ni nak share tutorial mudah salah satu aksesori hiasan dalam usaha saya mendeko rumah...Maklumlah...saya bab2 deko rumah x pandai manapun...tapi saya cuba jugakla mana yang boleh Diy tu memang favourite sangat2..


Bahan2nya mudah je...:
1. Sekeping papan  ( Saya beli di Daiso)
2. Benang yang untuk mengait tu...ada 2 jenis ye..cari yang nipis
3. Paku kayu saiz kecil
4. Tukul 
5. Gunting
6. Cangkuk 2 jenis: Yang bulat penuh dan yang separuh
(Optional - Untuk menggantung kunci dan yang bulat untuk gantung ke dinding)
7. Cat / Spray Paint
8.Template tulisan / gambar yang dipilih



Ok...Mula2 catkan dulu papan tu



Then tandakan tempat nak letak cangkuk untuk kunci..
Agak2 la nak letak banyak mana dan jarak antara kunci tu


Then tampalkan template yang nak digunakan


Kemudian tunggu timing cantik kot2 rasa nak mengamuk kat sapa2 ke...bolehla dilepaskan pada papan ni dengan memaku di sekeliling template tersebut....kekeke



Bila dah siap lepaskan geram (menukul), tanggalkan template tersebut dari papan


Masa ni macam x berapa nampak sangat lagi kan...
Ok...sekarang bolehlah start ambik benang kait tu (x tau nama....wakaka) dan belit2 di sekeliling paku tu...make sure tau mana sempadan huruf / gambar2 tu..kang belit2 jadi gambar / huruf lain pulak.....


Dah siap membelit...saya pilih 3 warna benang konon nak menunjukkan kesan ombre....x habis2 daku dengan ombre ni kan....ngeee


Pada bahagian bawah papan, bolehlah dipasang cangkuk untuk jadi tempat meletakkan kunci


 Dan letakkan cangkuk bulat pada bahagian atas papan tersebut untuk digantung pada dinding nanti..then boleh ikat dengan tali or terus sangkut pada paku dinding


Siap sudah!!!





Ok..macam tu la kiranya tutorial kepam dari saya....seksa nau nak ngabihkan....maklumla....lama sangat x buat tutorial....huhuhu

Sekian dulu,
TQ for reading / viewing
Wassalam



5 comments:

cik hani said...

comey

Aty_Fared said...

gempak giler..!!!! siyes cantik..

Kartel Kandid said...

Yay! Entry baru!

chord gitar said...

sip

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)