Thursday, December 10, 2015

DIY Paper Stamping

A
ssalamualaikum dan salam sejahtera semua...Kali ni nak share idea DIY yang ala2 kedekut dan pemalas sikit....Kenapa kata kedekut...sebab ada yang ber'bunyi' kata DIY2 saya ni cuma 'cheapskate' dan murahan.....Well, it's ok...terpulang....Memang tujuan saya nak berjimat di samping nak custom sesuatu mengikut kehendak saya...so DIY is the best thing to do untuk memenuhi keperluan saya....Dan malas pula sebab DIY kali ni memang simple dan cepat...Jadi macam kalau post ni ada pulak yang akan kata saya buat post malas pulak nanti....Gituuuuu

Idea ni datang sebab satu insiden bila saya order Rubber stamp masa wedding BIL saya tempoh hari dan servis yang diberikan sangat teruk....lambat...dan xde budi bahasa...Maybe sebab 'sebijik' je dengan harga RM40 so orang melayu yang dah rasa kaya amat ni rasa x begitu penting nak bagi servis terbaik pada pelanggan yang membeli barang murah mcm saya....Harap je femes dan banyak recommendation kedai on9 ni...Huh...

So hikmah di sebalik kejadian....selepas itu apa2 projek saya akan cuba cari idea sendiri dulu....Kalau 'peghak' sangat hasilnya..then baru saya cari alternatif nak membeli.....Tapi Alhamdulillah...selalunya jadi je ikut apa yang saya nak....kuikuikui....

Ok....Kang merepek banyak2 bukan ada yang nak baca pun....Marilah kita Istiqomah dalam membaca DIY tutorial saya yang super malas ini.....Bermula dengan bahan2nya k:

Pewarna Air (Saya guna Buncho)
Foam Sheet (Boleh dibeli di kedai2 stationery/Popular - gunting ikut template yang disukai or jadi macam saya 'gamble' je potong agak2 jadi bentuk bas)
Berus kecil
Kayu blok
Double tape

*Belum pape dah nampak malas kan....gambar bahan2 pun xde...ngee

Caranya senang je....Foam sheet yang dah dipotong menjadi bentuk Bas (or whatever) macam saya tadi tolongla p lekat kat kayu blok menggunakan double tape-sebab macam saya...kayu blok ni pinjam anak punya mainan je....jadi nanti nak kena pulang balik....so kalau pakai double tape....senang nak bersihkan....Pakai yang biasa je tau...bukan yang foam punya double tape tu....Then the rest....I think u guys can see for yourself macam mana nak guna....sebab aiollss malas betul nak cerita....aduhai....tiba2 pulak penyakit 'M' ni menyerang......;D




*Tips - sekali letak cat tu...boleh 2 kali je stamping kalau nak kesan dia cantik...dan x payah bancuh pewarna dengan air...just straight from the bottle je pun...


Jangan lupa bagi kredit pembantu2 'minion' aiolls ni....


Done and done!!



Lepas tu boleh guna kertas yang dah di'stamping' tu untuk projek membalut hadiah ke...


or macam saya buat bekas isi junkfood masa birthday party haritu....


 

Sekian dulu
TQ for reading
Wassalam





7 comments:

wani ezryl * said...

assalamualaikum. first time singgah sini. awk adalah super kreatif! bagus juga idea untuk buat gift wrapper. jimat pun jimat. xD

O'gosh Iskandar said...

Waalaikumussalam wani ezryl...u are always welcome here....sila datang lagi....

Nurizzah Majif Biz said...

adoi lah ogosh why u r so creative n rajin to the max ni hehehe...hish..hish..meh tiup sket smgt rajin meh..jeles ni...

acu yuhan said...

kreatifnye.. done folo, folo me back ;)

O'gosh Iskandar said...

Alhamdulillah....rajin itu anugerah...kreatif itu rezeki...huhu...ok.tiup la ni...Fuhhh...fuhh....fuhh...

Juls Julie80 said...

Assalam Sis..

biasa yang banyak "bunyik" tu x buat ape2 pun..tau ckp jer..kita punye malas ke..kretip jer..kita jugak yg buat..tak suruh orang pun...kan..? heheh

umieshahidah anuar said...

thanks bg idea... nk follow buat jgk la