Monday, June 30, 2014

DIY Magnetic Key Holder

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan semua...Hari ni hari ke2 umat Islam berpuasa...Thought of not DIYing anything this month..Tapi macam x boleh je...Lagi pulak nak raya khenzz..opkos lagi rasa terdesak nak settlekan 'lubang' area yang terbiar lagi...Huhu..so xpela..hidup macam biasa..walaupun berganda2 kerja dan aktiviti yang perlu dilakukan...Sebulan je pun...Bukan selalu ye tak...

DIY kali ni dipengaruhi oleh Post sis Nurizzah Majif yang dah di'featured' dalam segmen Guest Blogger dulu...Mak encek pun dah tergoda nak buat sebab En dadi selalu campak2 je kunci beliau, syiling..rokok...dalam bowl ikea yang saya saje letak..jadi nampak x kemas pulak kan...Apalagi..idea Iza tu memang mendatangkan 'TING' untuk saya...So xnak menceceh panjang2, here it is...Bahan2 untuk Magnetic Key Holder ni:



Chalkboard sticker/ spray paint, Alphabet plastic/wooden, Gam Epoxy, Gunting, Gel Double sided tape / paku, Magnet dan Tray / frame (Guna apa yang ada je..)



Sebab nak cepat dan malas..So, just tembak dengan Spray Paint je senang


Plastic Letter ni rembat sikit SuperHEROes punya..Dan saje nak bagi seragam - saya spray dengan Gold Metallic paint


Bila cat dah kering..Bolehla mula tampal2 dulu belakang tray ni dengan double sided tape..
Skip kaedah ni kalau guna paku or lekat dengan cara lain..





Then boleh lekatkan magnet2 pulak dengan menggunakan Gam Epoxy


Same goes to the letters - gamkan


Untuk orang yang mata xde piawaian macam saya ni..sila tanda supaya bila dah lekat nanti x senget benget




Lepas tu kalau ada penyekit OCD macam saya ni...sila tulis sikit supaya *ehem En Dadi tau mana nak kena letak sekian kunci..bukan main lekat sesuka hati je...Tulisan buruk xpe..Janji paham..Huhu

So itulah DIY untuk hari ni...

Sekian, TQ for reading
Wassalam


11 comments:

yana Jasni said...

hehhe.. rajinnya...

Ibu Dilah said...

Wahh.. u banyak betul idea2 diy kan..rajin betul.. hehe.. my hubby pun suka letak kunci bersepah2.. nak cari tempat kunci asyik terlupa jer.. hehe

O'gosh Iskandar said...

cuba2 je...kalau x buat diy kadang tu macam lost..huhu..tu kadang hubby pun pening tgk...

cik hani said...

sangat berguna untuk orang yang jenis main campak jer key..hehehe

Nurizzah Majif said...

U, ni ohsem sgt ni!!!! jelesss!!! uhuk.uhuk.uhuk.

Azziah Nawawi said...

nice ohh!!!!
bule tiru.. hehehe

Julie Mangsor said...

Nice sangat! Rajinnya you....

O'gosh Iskandar said...

Xde ohsem mana pun.....biasa2 je...huhu...silakanlah nak tiru and tq for the lovely comment

Cik Kyra said...

Kreatif giler... tak terfikir pulak selama ni.. huhu..

Jom follow kite.. hee..

Ching Makes Things! said...

Love this!

O'gosh Iskandar said...

you're here...well thank you Ching!