Tuesday, November 11, 2014

DIY Wall Stenciling - When a DIY gone bad

Assalamualaikum semua...mukadimah konon2 short and sweet...se'suwit' muka saya sekarang ni konon2 buat x reti nak kena update blog selalu..kihkih...Kali ni nak share sikit pasal kisah DIY FAILURE saya masa saya cuba nak buat stencil untuk dinding balkoni rumah tempoh hari..

Ingat selalu buat DIY ni x pernah fail ke...Selalu gak fail....Saje xnak tunjuk sebab saje nak nampak terer buat DIY padahal dah berguling disebaliknya....ngeee...Ok tipu.....xdela selalu sangat...Sebelum buat apa2 DIY biasanya saya akan browse berhari2...bahkan berbulan2 sebelum saya dapat dapat paham betul2 konsep yang nak di executekan tu...Bukan senang2 tiru je apa org buat pastu macam hebat gitu...banyak gak research..pastu pikirkan function lagi..kesesuaian...tempat nak beli barang2 kalau kena beli...dan sebagainya....

Inilah rupa yang ingin saya capai untuk sesi DIY kali ni...Saya buat ni kat dinding balkoni sebab saya x nampak lagi orang buat...so saya nak mengekalkan kegilaan saya dan pada masa yang sama saya nak menghabiskan suku tin cat lebihan mengecat pintu dapur saya supaya kurang 1 barang tuk saya pikirkan lepas ni..win-win kiranya...huahuahua


Tapi x semudah membaca rupanya...susah sebab leceh dan kena banyak sabar....x caya, sila baca selanjutnya...


Stencil yang saya buat senang je...just print font guna Microsoft words kesukaan lepas tu potong ikut bentuk...part ni...Pass with flying colours gitu...

Cubaan PERTAMA


Well...sebenarnya x terpikir plak nak cuba...terus buat dengan confident la kononnya sebab terlalu yakin benda ni straight forward je pun....So tanpa apa2 prasangka buruk...saya tampal semua font bahagian dalam yang dah dipotong tu ke dinding...What was i thinking? Pastu rajin pulak pergi trace balik dengan pensel 1 persatu...kononnya nak fill up je la pastu..nak cat belah dalamnya....sebenarnya x salah...Tapi baru 1 huruf saya dah tension sebab sakit tangan dan tengkuk...plus comot sememeh ntah hapa2...plus panas Ya Rabbi...Padan muka sendiri!! Pastu sendiri pikir dah aniaya diri sendiri...Sebab ngeri pikir brapa hari nak settle kalau gini..Dahla kena memanjat lagi..Walaupun cuma tingkat 5..Agak ngeri jugak pikir nasib kalau2 terkehel jatuh ke bawah..X boleh..x boleh....So terus stop selepas 1 huruf...Sila abaikan dinding yang super cun itu...akan diclearkan kemudian selepas DIY...Ececeh...


FAIL without compromy

Cubaan KEDUA


Kali ni dengan yakinnya konon kaedah ni pulak MESTI berjaya...Ambik huruf stencil yang belah dalamnya tu dan pergi tekap balik pada kertas suratkhabar...sebab xnak membazir ink la kononnya pergi print lain sebab kata dah tadi kan...Terlalu yakin sampai the minute saya potong huruf2 tu saya buang bahagian luar tu...Pandai sangat..Harus la padan muka sekali lagi sebab kena buat kerja 2 kali...Isk..Isk..Isk..


 Benda paling  x best bila pakai kertas suratkhabar...Stencil tu jadi lembik amat...susah nak adjust letak kat dinding...lepas tu masa cat tu elok plak baik punya berus sampai dia sememeh bocor cat masuk celah bawah stencil....Adoi.....Masa ni dah tahap tension dah....rasa nak cover ngan cat putih balik dan duduk diam2...Jangan pikir lagi pasal benda ni.....Kononnya la kannn....

 Cubaan KETIGA


Finally...Kalau tulis finally maksudnya samada menjadi atau dah give up la kan...haha...So, finally saya print balik pakai kertas a4 dan stencil balik tuk kali ke berapa ntah....rasa nak muntah dah masa ni..keyakinan dah level ZERO dah pun...Tapi sebab risau nanti malam x boleh tido sebab terkenang2kan 2 kejadian DIY FAILURE kat atas ni..so kena la jugak sanggup berjemur dan cuba lagi...Kali ni dah x gopoh nak buang apa2...stencil kat dinding pun 1 persatu...dan saya gunakan teknik mengeCOP menggunakan span..bukannya 'stroke' guna brush...(sorry x tunjuk - maklumlah...dah kata gopoh kan...langsung x ingat nak snap part mengecat tu) Yang penting part x gopoh tu...bila sabar dan x give up...maka akhirnya sekarang dah boleh cerita kat sini sambil senyum sorang2 pikir adegan rasa nak nangis..nak terjun..nak baling cat di cubaan PERTAMA dan KEDUA tu...Walaupun ada jugak kesalahan untuk Cubaan KETIGA ni iaitu perkataan RELAX tu huruf A tu tersalah adjust tinggi..but saya biarkan dan cuma tambah kaki je....biarla dia nak font besar sorang2...Hehehe





Bertepatan sangat rasanya quotes tu sampai saya sanggup mencuba sampai 3 kali...Ni baru 1st part DIY untuk Balkoni rumah...Banyak lagi nak buat ni..sebab kitorang suka lepak2 kat sini..Sajela nak bagi comel sikit balkoni ni...so nantikan je la DIY yang seterusnya ye...Dan please doakan saya x merapu macam ni lagi...Huhu

Sekian dulu
TQ for reading
Wassalam


6 comments:

washura10 said...

hihihi..ni org kata blajar dr kesilapan..pasni dah tau dh,InsyaAllah xde dh mistake pertama n kedua tu..tp apepun,hasilnye memuaskan!

O'gosh Iskandar said...

huhu...tu la kan..konon boleh shortcut..last2 long cut..Alhamdulillah..nasib menjadi.jgk..huhu

Nurizzah Majif said...

sesungguhnya anda amatlah sbr di dalam proses DIY2 ni. hiks. good job.

Ayu Jafri said...

rajinnya lahaii sis...hihi.gud job!sabar tu indah kan?hehe

EZAN IDMA said...

saya pon suka jugak diy diy ni. tengok kat google cantik2 pastu feeling feeling terror buat terus jadi. skali buat hampeh hampe terus sebab tak jadi hahaha. btw cantikkk akak buat

O'gosh Iskandar said...

tq dik...nak tercabut gak kaki tangan sume pasal ni je...