Monday, September 8, 2014

5 Minutes DIY: Tulle Pom2

Assalamualaikum semua...Lama rasanya x beria2 menaip kat sini....rindu oi! Kali ni saje nak share cara saya buat 'Tulle Pom2' yang sangat senang dan hasilnya pulak sangatla hensem...hehehe


Straight to the point pada bahan2nya k..


Items Needed:
Magazine/Buku, Gunting, Dawai / reben / benang, Kain Tulle / Kain net (Boleh beli di kedai2 pengantin dan kedai kain biasa...saya beli di Spotlight)



Mula2 potong memanjang kain tulle tersebut. Panjang dan lebar kain yang dipotong tu mempengaruhi besar/kecilnya pom2 tu nanti..So, no specific measurement..Saya main bedal je potong...tapi kalau bole biarlah lebih kurang sama je potongan tu untuk sebiji pom2..


Kemudian gulung pada majalah atau buku..Ikut suka...


Kalau nak bunga pom2 tu kembang cantik..so kena la balut kain net/tulle tu banyak sikit...


Then bila rasa dah cukup..pegang kain net/tulle tu macam ni dan keluarkan dari majalah / buku




Ikat ketat2 dengan dawai / reben/ benang supaya x tercabut..


Then guntingkan kedua2 belah hujung kain 



Kemudian...bolehla kembang2kan dia macam kalau buat pom2 guna kertas tisu tu...


Siap!!

*Tips nak bunga yang nampak gebu dan cantik...guna banyak kain untuk masa wrap pada magazine dan juga..cari kain tulle yang lembut supaya nampak effect gebu cotton candy gitu...








Buat banyak2 then bole guna untuk hias bilik..untuk birthday party...dan juga untuk wedding...mesti tambah comel...Senang kan....


Till Then, Sekian dulu..
TQ for reading..
Wassalam




4 comments:

Nurizzah Majif said...

alo...lama sgt tak post aih. rindu bangat ni.hihi. hope sihat aje. i tak pernah buat pom2 tu guna kain thule/net..selalu buat guna kertas creep / tisu..hihi. nnt nak cuba la. tahan lama sket kan..:)

O'gosh Iskandar said...

yup..lagi senang sebab xde la senang sangat nak koyak...sila2...huhu

nurul iman said...

ooo menarik juga ni

nurul iman said...

ooo menarik juga ni