Friday, November 1, 2013

Adean 2nd Birthday

A
ssalamualaikum semua...Esok adalah birthday Boy kesayangan saya yang ke2..so saje la nak cerita2 sikit berkenaan dia...Jarang jugak kan saya kongsi pasal anak2..Bukan apa..saya x pandai nak bercerita macam sesetengah orang...Tapi memandangkan esok special day dia +  Deepavali lagi..sajalah saya nak share sikit pasal budak ni...

2nd pregnancy ni saya x rancang pun..Well, 1st pregnancy pun saya x rancang jugak...saya just go with the flow...kalau ada..adalah..kalau xde...xpe jugak...Redha rezeki yang Allah bagi...So, masa mula2 saya rasa lain macam tu saya terus sibuk buat test UPT sendiri kat rumah...masa tu anniversary yang ke 2 tahun...Memang macam gelabah jugak sebab x aspect..dah tengok 2 line tu terus g klinik then doc cakap dah sebulan lebih dah...So, terima je lah...Nak kata happy sangat pun x...x happy pun x...Cuma x aspect nak ada baby lagi memandangkan pada kitorang Arell tu kecik sangat lagi...Takut jugak kalau2 dia x puas nak bermanja...Dahla sebelum ada Adean dia memang sangat manja dengan saya...So agak terasa jugak la bila sekarang dah kurang sikit sebab adik dia je dok melekat dengan saya..Dulu tido pun nak kena saya yang tepuk montot gitu...uhuhu

So, bulan demi bulan berlalu...keluarla si Adean ni...Nama --------> saya yang pilih.. Xtau nape saya minat ngan nama AYDEAN tu...Jangan tanya ok... Masa En Dadi tanya nak pergi daftar nama apa saya terus sebut Aydean Ardiansyah...Padahal dalam list name saya xde pun nama tu..Nama girl je banyak walaupun dah buat scanning 3d/4d semua...dah tahu boy..tapi prepare gak nama girl kot2 miracle ke kan...Tup2 memang keluar hero jugak...So Aydeanlah nama dia...Saya pulak style suka panggil anak2 guna nama..bukan abang/adik or abang long/adik ke..So okayla nama tu simple dan senang sebut...


Sejak baby, Adean (Nama nickname) punya suara memang power..Keluar2 dah nyaring gila...Phew..Mak ko elok nak terankan habis uri2 semua kena tutup telinga jap...Ececeh.. Padahal kemain excited nak tengok muka dia...Masa tu tengok semua ok..Alhamdulillah...Xpela suara 'Amy Search' pun...Janji semua ok...So, bermulalah episod hari2 x cukup tido dah....Tido jap melalak....tido jap melalak....Tapi mata pejam...Dah riba..dokong..kendong semua x jalan....Last2 tadah telinga je la sampai dia berhenti sendiri..Sampaikan si Arell pun dah start pandai tutup telinga dah pulak x tahan dengar dia melalak...Masa ni barula terasa macam 1st time beranak...Memang xtau macam mana nak handle langsung....Menyusu apatah lagi...susu badan laju sikit ngamuk...susu botol xnak pulak...Mak ko jenuh pam sampai nangis pikir apa lagi nak buat....Memang challenging gila budak sorang ni...


As I was saying...Adean memang kuat melalak...Kuat merajuk pun ye jugak..pernah En Dadi sakat buat2 tarik puting dia...dia punya melalak sampai xle tengok muka En Dadi seminggu...Asal tengok je melalak..Phew..Padahal baru beberapa bulan je umur dia masa ni....Jenuh bertopeng pulak la bila nak dekat.. Tapi dalam pada segala yang 'kuat2' tu dia seorang yang ceria...cepat sengih..cepat gelak..Dialah..


As for Arell pulak...mula2 macam excited la dapat adik...cium la..cuit la...tenung la...Lepas tu bila si Adean ni asik dapat perhatian orang dia jadi sentap agaknya...Terus dah kasar2 je bila dekat dengan Adean..Mak ko apalagi...dah macam raksaksa dah asik nak kena 'fire' Ultraman kenit ni supaya x kacau si adik...Kadang2 kesian bila asik kena 'fire' je..Tapi kesian jugak kat si Adean..Masa2 ni kan x mampu nak 'defend' diri dia lagi..Agak lama jugak la kot macam tu..Kena waspada je..Nak2 bila Adean dah start berminat ngan mainan2 si Arell..Walaupun dia dah x main, dia tetap x bagi adik dia main...Adean pun mulalah...Selang 3 saat melalak...Memang letih saat2 ni..Tapi apapun...sekarang dah ok dah...Dah boleh share2 mainan.....Dah boleh main sama2....Ada jugak kadang2 pe'el kedekut tu sampai...Tapi 2 dua pun ada perangai kan...So, kena pandai la nak tackle..Biasanya En Dadi lagi pandai handle..Kalau saya, bantai terus nak 'high-pitch' je...Lama2 learn sendirilah cemana nak handle...



As for tidur ngan makan, Memang si Adean lagi senang dan lasak...Sekarang nak bagi dia makan apa pun senang...Sekali suap xmau...kali ke2 mesti dia nganga dah...Cumanya masalah sebab dia nak makan kene bubur atau berkuah...Nasi kering2 lauk telur or kicap macam abang dia memang x jalan...Tapi pedas sikit tu makan pulak..Ikut ai le tu..Harap En dadi memang MILD je la makanan korang....xde adventure langsung...Hehe..

Sebenarnya saya tetapkan jugak menu diorang...x semestinya makan nasi je kan..Rotate la spaghetti....mee....meehoon ke..Saya xnak diorang terlalu memilih sebab saya dah rasa dengan Arell...Sampai sekarang dia kalau nak makan yang itu..Itu je lah...Kalau dengan orang lain..saya bekalkan apa pun dia makan..Bila dengan saya je dia macam2...Dah terbabas cerita pasal Arell je pulak dah...Lagi 1, Adean ni tido memang sangat lasak...kepung la bantal tinggi2 macam benteng pun..mesti nak tergolek jugak...So, sekarang decide xmau pakai katil dulu...tunggu besar sikit..x larat nak sakit jantung dengar bunyi 'nangka busuk' jatuh malam2...Lalalala






As for nowadays, perangai2 'Divo' tu masih ada...Tapi dialah pak lawak dalam family kecik kami ni..Ada je aksi2 ataupun kata lucu buat orang geram je nak gigit dia...Yeap..dua2 memang still x boleh tinggal puting dan bantal busuk..Macam2 kekdah dah try..Semua berjaya diorang harungi demi puting dan bantal busuk tercinta...So, xpe..buat masa ni Mami redho je...Nanti dah besar x dengar kata ai anta LINK blog ni kat girlfriend2 lu orang...Biar jatuh saham...Keji x mak ko...Huahuahua...

Sebelum stop membebel ni...Mami nak wish Happy Birthday to Adean..Moga terus jadi anak yang baik, kelakar, comel dan sebagainya..Dan x lupa moga jadi anak yang beriman, taat dan soleh pada agama, bangsa dan negara okeh..Dah..itu ajelah kot..ai is x pandai nak skema2 cakap kat anak ni..Selalu buat muka spastik xpun muka raksaksa je yang diorang nak layan mak diorang ni bercakap...Anak2 ngan mak sama  je sengal kan..Lalala..

Sekian, TQ for reading..








3 comments:

Namee Roslan said...

comelnya dia !! mesti akak rasa cepatnya masa berlalu kan ! :D hehe.mula2 tgk dia baby lg..pastu ksang dah besar boleh jalan ! hehe. tak sangka Arell pun buli adik dia..mungkin sbb nak perhatian jugak kot. alololo...sian nya. hehe. nanti esok besar tu jd geng lah tu ! :D

akak, saya mintak maaf sgt.sbb rasa x dapat pergi majlis birthday anak akak. sbb esok majlis akikah anak kakak saya baru lahir.Esok jugak. T_T. tu yang serba salah saya. tp kalau sy sempat..sy drop by ok kak !

selamat hari jadi Adean !! :D semoga membesar sihat and berbakti pada agama, bangsa n negara ! :D

Nida Husna said...

comel je dua orang tu tido hihi. selamat hari lahir adean

Aty_Fared said...

Selsmat hari ulangtahun kelahiran adean...suara mcm amy search eh..hehehe...gelak baca.. :)