Thursday, July 18, 2013

Segumpal kulit Popia koyak

A

ssalamualaikum semua..Di pagi yang hening ni saya nak share satu peristiwa yang berlaku semalam..Let's cut short and straight to the point--------time berlaku waktu saya singgah nak beli kuih di Pasar Ramadhan berdekatan rumah....Tengah saya beratur nak beli popia kat satu gerai ni datang seorang lelaki...dia dok dukung budak perempuan...kecik lagi dalam lingkungan sebaya Arell kot...2-3 tahun macam tu...Maybe anak dia lah tu...

Yang menarik perhatian saya masa tu, orang semua ngah sibuk2 beratur tunggu turn...dia bole berdiri kat tepi gerai tu dengan pakaian yang agak x proper la kot...maksud saya x proper tu bukan 'bogel' ke hapa...maksud saya macam orang susah nampaknya...so, saya xde la rasa nak marah ke or bengang bila dia macam potong stim queue saya...

Saya dengar dia cakap: " Kak, kulit popia yang koyak ni boleh jual kat saya x...?" - waktu tu saya memang perasan yang kakak (kakak? maybe adik untuk ai..) tu tengah kumpul kulit popia yang terkoyak dalam 1 plastik...dan saya juga perasan lelaki tu pegang dalam 40 sen je...


Hati saya tersentuh...memang tiba2 sebak sangat...orang sedap2 je berbuka beli makanan macam2...dia ada 40 sen..nak makan kulit popia yang koyak pulak tu...saya tertunduk...kesat air mata yang bergenang...Tekad dah masa tu nak belikan dia popia tu sama..

"Erm...bagi popia basah 2 ringgit...popia goreng 2 ringgit...bagi kat dia.."

Belum sempat akak tu buat pun...dia dah menolak....sambil pandang saya, perlahan dia bersuara...

"Eh, xpe...xpe...anak saya yang nak makan ni...dia bukan boleh makan pedas lagi..."

"Oh..kalau macam tu...buat x pedas la...Xpe saya bayar...bagi kat anak tu.."-Tapi tangan saya p hulur 10 ringgit pada dia, mudah2 mudahan dia nak terima...

"Eh..xpe2..yang ni je (kulit popia koyak) cukup..terima kasih banyak2." Sambil geleng2 kepala tanda xmau duit saya dan offer untuk belikan dia popia tu..


Dia terus ambik segumpal kulit popia koyak dalam plastik tu dan laju je berlalu pergi diperhatikan saya dan akak popia....saya memang waktu tu rasa sebak yang teramat...dalam hati tuhan je tau...dan berjujuran air mata agaknya....Dia tau dia susah...Tapi sikit pun xnak menyusahkan or meminta2 dengan orang..Apatah lagi nak ambik kesempatan untuk 'pau' saya belikan dia makanan...padahal saya rasa kalau dia tengok je pun confirm saya nak belikan...

Memang cepat betul dia pergi...Maybe xnak diasak saya lagi...Sesampai ke kereta..Sambil bergenang air mata saya ceritakan pada En Dadi...Apalagi, En dadi pun pusing jugak cari sambil mulut tanya mana..mana...Kalau boleh, dia pun nak bagi sesuatu pada lelaki tu...kalau xnak ambik duit pun...at least ambiklah makanan kan...Ni makan segumpal kulit popia je..koyak pulak tu...Tapi x nampak dah kelibat dia lepas tu...

Hopefully, hari ni adalah makanan yang lebih baik untuk dia dan keluarganya...Dan moga2 rezekinya makin baik menjelang Syawal ni...Aminn

Sekian, TQ for reading...








9 comments:

penyisir rambut said...

Allah3x...sebak pulak rase nye...kita ni makan,,sampai dah buncet2 perot...smoga hidupnya dirahmati Allah swt...

aniswany lazim said...

akak...anis ni yg pakcik tu tolak duit aritu pn still terkenang2...seriusly tiap2 mlm menanges ingt dkt pakcik tu T__T
slalu doa dia dimurahkan rezeki..

hmmm sedihhh..

Namee Roslan said...

sedihnya kak.:( yang kita ni beli siap lebih2 lagi xlarat makan. beli ikut nafsu.sedih nya rasa. :/ emmm. mudahan Allah mudahkan pakcik tadi tu. :/

Lelaki said...

insyaallah.

boni kacak said...

sebab tu kita jangan mengeluh dengan kesusahan yang kita alami sekarang ni kerana di luar sana ada yang lebih susah daripada kita.. :(

emy pokden said...

huhuhu...stp kali berbuka..stp kali sy ngan husben dok cakap2..apa agaknyer orang yang susah berbuka..sedap ke?ada ke makanan?huhhuhu

rzillah ari said...

anis..sedih..sy nangis bace entry awk.nk repost kt blog sy boleh? miga pakcik tu murah rzeki ya allah..

Liza Razak said...

rasa nak menangis baca cerita sis ni..kalau saya kat tempat sis memang menangis kejap2 itu jugak. kalau tak dapat tolong dia..kita doakan dia murah rezeki dan hidup senang dunia akhirat

Uncle Lee said...

Saya mengambil peluang ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada semua rakan saya di Malaysia dan di mana jua anda bearada. Selamat sejahtera kepada anda sekeluarga.
Semadikan satu lagu dalam hati mu dan semoga sentiasa ceria.
Teman mu dari Canada.
Lee.