Wednesday, April 18, 2012

Tak mau dok diam...

Ini cerita time weekend....Aku ni punya perangai, kalau weekend x pegi mana2...akan ada je la benda2 yang buat aku saje nak cari pasal...Al-maklum, nak mengelakkan dari tido petang la katakan...macam2 aku jahanamkan buat...En Dadi pun pening apasal aku x bole dok diam...

Sebelum tu, sorry la lama x hapdate....keje melambung banyak....x termasuk anak2 demam-sakit mata-bapak demam jugak sekali - aku kene tukar jadi 'SUPERMAK' jaga semua orang sakit....Tu yang xde masa nak hapdate...

Last2 weekend aku dapat idea nak menjahanamkan lagi satu benda dalam rumah aku....kadang2 En Dadi sampai perati je aku sebab aku style lalu lalang depan dia x cakap apa...dia dari nak membuta pun terus celik heran....

Mana xnya..bila dia tanya, mesti jawapan aku: adelaaaa....Kalu aku pun tension...hehe

So, kesnya macam ni...En Dadi beli kasut baru....ala x hebat mana pun...orang ala2 Indie macam dia biasa la suka style2  kasut kanvas....so, kali ni dia beli VANS...Punya la teruja dapat kasut baru..kasut lama dia sudah lupa....Maka dengan malangnya kasut tu jadi pameran je kat rak kasut....

Bila aku tanya....'ciwi' la kan...kunun kasut lama tu x sesuai ngan baju dia pakai....podah! Padahal, ingat aku xtau dia asik nak pakai kasut baru je kekdahnya..So, mata aku pun naik semak....Padahl, kasut tu x kacau aku pun...Al-maklum, kasut tu memang dah buruk jugak la...dari sebelum kawen...sampai dah anak dua dok usung kasut tu je....Tu beli kasut baru tu pun puas aku 'racun'...Namun, bila aku nak buang kasut lama dia tu x la dia nak kasi....

Oooo...x kasi ye....dengan x mintak izin...kepala otak aku pun ligat nak cari solution supaya kasut tu dipakai....So, last2 weekend....operasi bermula....

"Mami nak buat apa tu.....tu kasut tu nak bawak g mana...?"
"Jangan gatal2 nak buang ye.."

"Ada la....jangan la sebok...."
(Hehe...sapa punya kasut yang aku x kasi sebuk ni...)


Ni kasut 'buruk' dia tu....lupa plak nak tunjuk sebelum basuh....ngan sebelum aku start kaler 'lidah' dia tu...
*tip penting: basuh/cuci tang getah dia guna ubat gigi dan berus kecik macam berus gigi lama...jangan sekali2 rendam/basuh guna clorox konon bole bajet putih melepak...xdenya getah dia tu nak memutih.......nanti getah yang putih tu akan jadi kuning adala....


Kalau perati bebetul, getah line merah/biru dia tu dah sampai tanggal separuh..tu pun degil xnak buang...Kasut ni evergreen katanya..memang la...memula kawen tu sampai jenuh aku sental segala 'OVERgreen' dia tu....evergreen la sangat...

Senang je nak kaler kasut ni.....kaler je sesedap rasa...sebab bila dia kering, dia automatik jadi rata....pastu amek wet tissue / cotton bud...lap je besi2 tempat tali kasut ngan getah2 dia tu..(kalau terkena la..)


Ni fabric-dye yang aku guna....murah je...RM 5.90...Kaler aku saje pilih terang2 sket..Biar dari jauh kalu ada keta laju ble tahan pakai kasut je...kuikuikui..aku ni gila sikit kalau pegi kedai stationeries yang ada menda2 art & craft ni...walaupun x berseni...Tapi xtau la apasal teruja lain macam kalu jumpa barang2 macam ni..kira macam jumpa beg LV la kalau pada perempuan lain...En Dadi dah masak sangat perangai aku.....Instead, dia lagi la suka...asalkan aku x heret dia masuk COACH, BURBERRY or GUESS kat pavi tu dahla...nak beli seploh cat pun dia x heran....Mana nak heran...aku lupa nak 'pau' dia...memang la dia x heran...



Anak aku belum masuk skool lagi berus lukisan dah banyak....


Sementara tunggu kering....


Da kering..TADAAA!

Tinggal nak pasang tali kasut je...Aku nak tunggu En Dadi pakai sebab nak tunjukla hasil air tangan aku merepair kasut dia...tapi dia xnak pakai plak....Sebab dia tau nanti dia jadi MODEL FREE tuk entri blog aku....X berterima kasih betul....Penat je aku berpikiran kritis makeover kasut dia...

Anyway, dah jimat dah...ada la peruntukan lebih tuk aku memandangkan kasut dia aku dah 'renew'... bagus x idea aku...pasni kene attack kasut2 dia yang lain plak.....maybe VANS baru dia tu kene tuka warna jugak kot...hehe..Dah, tu je...

P/s: En Dadi: sila jangan lupa belanjawan kasut saya ujung bulan ni ye.....lalala..


10 comments:

PinKy MoMMa said...

wahhhhhhhh kagum la dengan uols..sumpah kreatif and rajin tahap gaban ni!

aih ku respek lar...memang nampak cantik mata memandang okeh ;)

sila minta en dadi kamu upah hahahaha

O'gosh said...

hehehe...maseh...maseh...mintak upah kasut 2 pasang ujung bulan ni...kehkehkeh..

mamasuri said...

kreatif dan inovatif..
caya lah...
sy ni lebihsuka tido dr wat keje..hehehe

Nini D.. said...

bagusss!!
sungguh kreatif..innovatf..produktif...
nasibh la laki aku versi tak gila beli kasut tapi gila beli batang pancing..lps ni biar aku plak cat sumer batang pancing dia..barula kalerfullll gitu!

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

kalau kina x terPIKIR pun nak wat mcm tue. kalau kina lah kan..CAMPAK je kat tong sampah. habis citer.

disebabkan awk rajin dan kretif. selamat kasut en hadi tue kan. lepas ni mesti en hadi berTAMBAH sayangggg!!


semoga awk dapat ler kasut baru!!

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

silap lak tulis nama en suami awk...pebetulan. en dadi....

hehehehe....sori tuan umah.

imie fatiema © said...

serius lawa yuo.suke kaler biru tu.

Boni JLL3 said...

wah..hahaha..sangat2 berseni..nanti boleh tak nak hantar kasut kat ogosh??

O'gosh said...

ntah apa2 sangat la seninya tu BONI oi...ni ada kaler banyak extra..lai la..lai la...

fyna said...

hahaha kreatif..terus jd baru