Friday, April 13, 2012

Bila si kenit susah makan...

Aku rasa bukan aku je ada masalah ni kot....kalau nak surf nak cari tips cemana nak bagi anak2 makan, macam2 masalah aku jumpa....aku pun dah banyak benda dah cuba bikin kat Dak Boy a.k.a si Arell ni...
Bagi mami2 yang bekerja macam aku memang moment ni la yang jadi challenge utama sekali...

Dah la kene pikir panjang2 cemana nak bagi depa makan.... last2 kalau x tong sampah, nescaya perut aku atau En Dadi la jadi tempat 'pembuangan' makanan tu....Memang kadang2 give up...Tapi demi anak, ko pejamkan je la mata tu tengok makanan yang terbazir tu kan....

Sekarang ni aku tengah mendalami seni membuat bento....Tau x BENTO? Cam gini la rupa bento tu..




Jap...ni bukan yang aku buat...
Kalau LAWA macam ni...
Memang bole buat bisnes la aku...
Ni semua pinjam pakcik GOOGLE punya ya...

Ala, xde la bento bebeno nya pun aku buat..ala2 je la...janji ada rupa bento kan...konon nak tarik minat dari segi RUPA makanan tu dulu..then baru rasanya...Sebab bukan nak cakap besar la...Tapi setakat makanan budak2 yang x pedas dan x complicated ni...xde la sampai rasa terlebih masin ke atau tersangat pedas macam tu..nak sediakan makanan budak2 yang pentingnya nutrisi kan...

Jadi..berminggu jugak la misi aku pegi cari perkakas2 BENTO ni....x susah pun sebenarnya....kat kedai 2 hengget..5 hengget....10 hengget..2.99..semua pun dah ada...nak mahal, g la beli kat Isetan..lagi konfom ada....As for me, aku banyak dapat 'supply' dari DAISO...mmg masuk sini boleh terbabas la iman...nak beli lain, lain yang terbeli...dah semua barang 5 hengget sapa suruh...penah aku main pakat syok sendiri amek je...kene sampai 200..ntah hape2 je pun aku beli....huh...nasib pakai duit sendiri..so, kene diam2 je la...(Kang kene bebel pulak...hehe)


Ni 1st try aku...
Bapak huduh...x kisahla nak..
Janji habis...
Ni just nasi ngan daging goreng kicap je ye...
X impress pun..

Burger buat sendiri 'patty' dia..
Siap buat bentuk BEAR nak kasi makan...

Mula2 cam.."Eh..apakah...?"
"Mainan ke ni.."
Nasib abis...

Ni nak try bagi Nutella....
xde la hiasannya...
Sebab En Dadi yang buat...

Memula rasa inti je...

En Dadi sogok ngan Nutella sesudu nak kasi makan punya pasal..

BERJAYA!

Comot memang wajib punya...

Bagi la bentuk apa sekalipun...
Hanya STAR , CAR ngan CHOO-CHOO
je dia layan....

Memperhati dari jauh....
Dengan muka harapan....
"Nape x bagi ai sekali weh.."

Susah...memang susah nak bagi makan...nak2 yang bekerja....nak pikir nak masak apa satu hal....satu hal nak hias2 bagai...Aku pulak x berapa harap ngan babysitter bagi makan....bukan apa...nanti kalau harapkan dia bagi makan...Cemana aku nak monitor nutrition dia...apa yang dia makan..apa yang x..so, kerah la mata bangun pagi2....

Penat memang penat...Tapi, nak buat cemana...sebagai mak2, kena work-hard sikit la...Baru tau betapa susahnya dulu mak2 kita nak bagi makan..ko senang2 je nak pilih2 kan...xnak makan tu..xnak makan ni....sekarang sendiri mau ingat la....hehe


15 comments:

imie fatiema © said...

wah cam best je Bento ni,kena study jugak ni kasi anak minat makan.mmg sabo je sometimes bebudak ni bosan nak makan

nancy anisa said...

wahh,bagusnyaa akak..rajin giler..usaha utk anak2..kagum dgn akak..
btw,jom join lucky draw sy..hadiah yg best2..

O'gosh said...

aha..kat sidebar tepi ni ada satu blog memang gila babus punya rajin nak bagi anak dia makan...kita yang besau gedabak tengok pun bole geram...

Nini D.. said...

syukur sgt cikmat takde masalah bab makan nih dari dulu..

~SHiLA~ said...

wah rajinnye la buat cmtu.rabit tu giler comey.hehe

aritu magazine Rase ade 100 resipi utk bdk².mcm² ade.sy beli,tp smpi sudah xbebuat² lg.hehe

PinKy MoMMa said...

kalau la ku yang buat bento tu..mau nangis nak makan huhu...comel sgt smpai tersayang nak telan ;p

mr.dinie said...

hahah..budak kecik mesti nk makanan yg nmpak menarik je..XD

Namee Roslan said...

comelnya. kalau saya pn makan sampai habis !! hehe :) budak2 ni nak nampak cantik je makanan tu. hehe. comel ! kalau tak, takmau makan !

madammondoq said...

cute jugak daging burger u buat tu!! good try...

Liza Razak said...

gila mencabar nk buat bento ni...nk kena berseni2 pulak tuh..

Boni JLL3 said...

apa tu bento?? fes time dengar ni

Nisa said...

Part nasi tu, akak masak bagi lembut ke so that it fits inside the bento template tu?

Dah lama sebenarnya mencari barang-barang bento (semenjak sekolah), but I don't know where to get 'em.

O'gosh said...

Boni: BENTO tu rupa dia macam kat atas tu...Bento tu means 'Lunch Box" in Japan kalau x silap la..

Nisa: Nasi tu lembik sikit sebab tuk budak 2 tahun....you can even use beras sushi sebeb dia melekit sikit...barang2 bentu ada banyak kat DAISO, 100Yen, Isetan ngan Jusco...kalau jalan sg wang or pavilion tu mmg for sure ada DAISO tapi yang sg wang punya lagi hebat dan banyak gila barang2 best...hehe

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Wahh...creativenye mama nih. Keep up the gud work dear. Alhmdulillah. setakat nih, Yayan buka mulut jek bila Ibu dier bg makan apa2 pun.huhu.maybe sebab dier kecik lagi kot.ekeke

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

lama² cantik la tuh. cuba lagi yew. cayokkk..cayokkk!!