Friday, January 13, 2012

okeh...aku citer sket la..

Salam Jumaat kawan2..
Sorry la tajuk cam hampes je..
saje nak men'siut'kan diri...hehe

Aku dapat 2 kali permintaan dari si Aty ni...
Dia nak aku share experience aku beranak...
Aku bukan xnak cite..
Tapi cam dah cliche sangat citer part2 bersalin..
Lagipun orang lain lagi terer describe berbanding aku..

Tapi kesian plak kan...
Orang nak ilmu..(ceh..ilmu ke...?)
Aku bagi la sikit..

Aku start cuti 1 November 2011 aritu..
Walaupun berkali2 bos aku suruh cuti awal...
Aku yang degil dan agak mementingkan diri sikit...
Takut cuti jadi kurang coz kalau baby kuar lambat..
Mana x risaunya...due 3 hb..
Aku suka suki tayang muka sembab aku kat opis sampai 30 hb Oct aritu

1 hbnya pulak..aku ada lagi check up...
Buat pengetahuan, kalau x beranak2 jugak kalau dah due, 
memang kene g check up jugak la kan..
Sampai nurse tu pun bising2 nape aku x beranak lagi..
macam la aku hingin sangat nak ngadap muka dia...
Dia ingat senang2 nak tekan PUSH button 
Suruh dan2 beranak agaknya..

Pas dah pegi check up tu, 
Konon aku nak ada sikit 'me time' la..
Maka aku pun pegi la shopping sikit baju2
Nak pakai pas deliver nanti..
Wah ko..jangan jeles..
P bersalin macam nak g bercuti and pindah tempat kerja je..
Siap kene bli baju baru nak masuk keje balik..
Bukan apa...saja buat bakar semangat nak g keje
Ada baju baru la katakan...
Aku rasa, ramai je orang ada perasaan macam tu kan
Bila kita bli baju baru mesti rasa macam x sabar2 nak pakai..
Betul? betul? betul?

Dah habis shopping, 
Balik la rumah macam biasa..
Siap masak resepi baru lagi konon nak bagi En dadi rindu masakan aku
Nanti aku 'cuti' x masak 2 bulan..
Dak Boy macam biasa anta lagi kat umah pengasuh
Last day diorang nak main ngan dia sebelum cuti panjang...
Sebab pastu, dia kene la ikut aku balik kg berpantang

Semua ok je sampaila time aku nak amek Dak Boy
Memang nak amek dia aku kene la tunggu En Dadi dulu..
Sampai2 kat umah pengasuh tu,
Dak Boy lari kat aku suruh aku dukung
Aku angkat je dia, tetiba..

Rasa macam ada benda pecah kat bawah
Bawah apa, paham2 sendiri la ye..
Bagi yang x pernah rasa tu..
Pecah tu bukan la macam pecah kaca pecah gelas ke hape..
Lembut sikit macam kalau kita makan kuih buah melaka tu la..
kan masuk2 mulut je..'tup' sikit dalam mulut...
X sakit pun..Tapi tetiba meleleh la air ketuban tu..
Nasib aku pakai pad dah siap2
Haaa..x pasal2 detail lak

Cumanya pad tu xkan bole menampung air ketuban tu
Dalam 2 saat je dah penuh dan ko akan tau yang tu bukan period
(Lelaki xkan paham la kot bab2 ni..hehe)
Aku pun tumpang toilet makcik pengasuh tu
Then x sempat dia nak membebel kata toilet dia sepah ke hape 
aku dah kuar balik bagitau 'masa dah time.."
dan aku pun hulur balik Dak Boy kat dia

Memang dah cakap awal2 lkat makcik tu
Kalau aku terberanak kat kl ni..
Sebelum sempat aku balik kampung
Memang mintak dia tgk2kan semalam dua Dak Boy tu..
Nak harap En dadi,
Dia lagi kelam kabut dari aku yang nak beranak ni

"Jom"

"G mana?"
 - sambil leka berborak ngan anak makcik tu

"G hospital la..Baby dah nak kuar"
-maintain muka terer

"Ha? cemana tau?"
 - eh dia ni!
"Tau la...air ketuban dah pecah..tgk ni dah meleleh.."
(sambil tangan aku tunjuk kat seluar..
bukan nampak pun kalau tunjuk sebenarnya..
saje nak bagi dia gelabah)

Dan En Dadi pun terus berubah muka gelabah..
Yang anak makcik tu pulak buat muka x caye 
Sebab tgk aku rileks je
Kang aku tunjuk kang, pengsan agaknya...

Buat pengetahuan, 
rumah Makcik pengasuh tu tingkat 5
Dan xde lif pulak tu..
Nasib la aku dah ready mental aku nak bertenang
Dan jalan macam biasa...
Masa Dak Boy dulu pun bertenang gak..
Sebab aku x rasa sakit jugak time tu..
Cuma keluar darah je..
Seperti biasa, En Dadi yang tolong gelabahkan..

Sampai hospital, mmg tahap macam merempat la aku cakap
Terkial2 cari kaunter nak daftar..
Terkial2 nak kene isi buku nak masuk dalam..
Pastu terkial2 nak cari bilik nak check-up
Kebanyakkan guard ngan nurse2 kat 
Hospital Ampang tu memang kerek ok!
Mentang2 bersalin tu perkara biasa..
Semua buat x layan je..X mesra langsung!

Bab mengonfirmkan yang aku ni memang dah turun tanda 
Selesai dah..
Azab dah start dah masa ni..
Bukan azab sakit contraction..
Tapi azab kene 'seluk' banyak2 kali..
kalau bukan prosedur, memang aku dah lempang doktor2 
ngan misi2 berkenaan

Disebabkan aku xde contraction lagi..
Dan bukaan baru 3 cm.
So, aku kene tahan dulu..
Part yang paling aku x suka ialah masuk wad..
Sebab time beranak je aku pernah duk hospital..
Seumur hidup aku xde sebab lagi aku nak tido kat wad sebelum tu

Time dia bagi katil tu,
Dapat la kawan sebelah yang terlebih peramah plak..
Asik dok bertenggek kat katil aku je..
Bukan aku x suka..cumanya time tu ko dah start nak sakit..
Bukan nak berborak2..
Yang dia bantai ajak aku komplot mintak nurse buat caesar
Dia pun 2nd time jugak macam aku...
Tapi xnak sakit bersalin..
Serik katanya...Dia dok push secara paksa 
konon nak baby dia kuar cepat..
Yang aku plak xnak caesar..nanti perut x lawa oo..
Pastu susah sikit nak kurus cepat
Tu yang aku malas nak layan tu.

Tapi, sempat la jugak aku berFB
Nak hilangkan neves la konon..hehe


Memang malam tu aku x bole nak tido...
Bukan sebab sakit contraction..
Sebab aku nyer contraction tu ala2 je sakitnya..
Even though 5 minit sekali, tapi muka bole rileks je lagi..

Memang aku ni jenis susah nak tido kat tempat baru..
Or tempat bising2 sikit..
Ye la..dah kat hospital kan..
Orang lalu lalang pun aku dah tension
Nikan pulak nak ngadap minah roommate aku yang x habis2 
Bertenggek kat katil aku..
X layan kang kesian pulak..

Nurse pun bila aku tekan buzzer tu..
Xnak layan pun sebab diaorang kata lambat lagi...
Sampai naik fed-up aku tunggu..
Last2 minah tu balik dok kat katil dia
Sebab dia tengok aku x brapa nak layan dia sangat..
Sorry ye Zaharah!

Kul 6 pagi..Last2 memang dah sakit sangat 
Aku call En Dadi suruh terus datang..
Dia tanya dah nak bersalin ke..
Apa lagi kene marah la ngan aku..aku suruh datang time tu jugak
Sebab instinct aku kata dah time dah...

Lepas aku call En dadi
Biasala tangan tu keje berkenan je kat buzzer time2 tu..
Tapi nurse2 kat situ x layan plak aku tekan buzzer..
Tetiba ada satu doktor cun datang tanya
Samada aku ok ke x..tanya sakit dah berapa minit sekali
Aku cakap tolong la check dah brapa cm..
Sebab dah sakit sangat2..xkan x cukup lagi..
Selalu kalau dah 5-6 cm pun diorang dah tolak masuk labour room
Dia bole bantai kata nanti kejap..?
Dia nak panggil nurse...tuk checkkan
Apa ko xle buat ke..
Memang masa tu nak marah pun x mampu dah..
Last2 terbiar la aku menahan sakit tu
Menunggu doktor panggil nurse ke p balik tido ke xtau la..
Sampaila pukul 7.30 pagi..

Masa tu memang dah tahap gaban dah..
Aku tekan lagi buzzer tu tuk yang ke berapa kalinya ntah la..
Datang la sorang nurse..terkedek2
Maklumla, baru masuk keje
Mood x sampai lagi la kot..
Suruh aku bangun masuk satu bilik lain nak check
Makna kata nak menyeluk lagi la kan..

Aku memang masa tu 
Kaki dah tahap cramp xle gerak..
Perut sakit sangat..
Nak bangun memang x la kan..
Aku x bergerak langsung dari katil tu walau berkali2 dia suruh..
Last2 dia panggil doktor datang situ..
Taupun mengalah..

Doktor tu seluk2 je..
Terus gelabah muka dia cakap 
"Dah Fully la.."
(means dah cukup 10 cm la tu kot)
Habis satu floor tu nurse2 berlari jerit fully2
Pastu tarik katil aku beramai2 g masuk labour room..
Dengan kaki terkangkang, kain terangkat..
Dah x pikir apa dah time kene tolak tu..
Sumpah rasa macam babak drama ER plak..
Hehe

Sempat jugak la dalam hati tu menyumpah..
Dari tadi aku panggil, xnak datang check..
Nasib x beranak kat situ..
Memang betul2 emosi terganggu tunggu diorang punya servis...
Huh!

Dalam labour room tu aku dah risau 
kalau2 En Dadi x sempat sampai..
Doktor2 pelatih punya la ramai..sampai 6 orang
Diorang suruh aku call En dadi masuk labour terus..
Nasib ngam2 dia sampai aku terus dah ready nak PUSH..

3 kali push je Baby Adean keluar..
(xmaula panggil Boboiboy..
Dak Boy pun nak tuka panggil nama plak pasni)

Maybe doktor2 tu xde keje..or nak tambah pengalaman kot..
Sorang sambut..sorang timbang..
Sorang jahit..sorang check..sume lain2 doktor la 
Yang nurse2 tu pulak, mentang2 dah senior..
Aku tgk, nurse yang suruh doktor buat keje..
Diorang tukang tgk je..
Aku plak atas katil tu rasa macam 'lab rat' je pulak..
Sume nak buat ujikaji..

Sementara tunggu aku di'settle'kan..
En Dadi pun azankan Baby Adean
Sempat la jugak snap gamba kan..

Nasib la jahit sikit je..
walaupun ngantuk dan dah meneran macam nak terkeluar ekor
Tapi bila tengok muka baby..
Terus hilang sakit2 segala..
Masa ni la momen2 paling best skali..

Dah dibawa ke bilik..
Ni la keje aku...
Hehe


 Pastu bila dah discharge,
Terus balik kampung berpantang...
Tu la yang senyap x berbunyi lama tu...

Sekian..

P/s: Lega sikit dah tunaikan permintaan orang
Sorry la..pengalaman aku ni biasa2 je
Orang lain lagi pandai cerita dari aku..
Bila dah sihat ni..
Kadang2 ter'MISS' plak momen2 tu..
Bole gitu? huhu




17 comments:

Pupel Liyana said...

HUHUHU.. kita lum ada anak, baca ni scary tapi tak pe, boleh la tahu pengalaman orang yang dah laluinya :)

Liyana said...

scary nye pengalaman ni.. tkt plk memikirkan nye.. huhu

walaupun ngantuk dan dah meneran macam nak terkeluar ekor - nk tergelak bace, haha ekor? :D

aniswany said...

akak...takot.....huuu cmna nk kawen ni.baca pun dah nek bulu roma.sakitttt...

fadh leyanie said...

tahniah kelahiran ahli keluarga baru :)

O'gosh said...

aik? seram ke? xpe..nanti bila dah mengalaminya xde ape la..semua ok je..dulu ai pun macam tu jugak...anyway, thanks pada yang mengucapkan tahniah..

Nini D.. said...

pregnen lagik sekali..aku nk try bersalin normal!!...

tak sanggup nk tarah tmpt operate yg dulu kalo 2nd delivery kene ceaser lagik!!...mak tak rela!!!!!

Makbed said...

Nini D,

kekata kau tu membuatkan aku berazama untuk tak mo miss makan 'vitamin' lagi. HAHAHHA...

O'gosh,
Tahniah. TApi ngeri juge bersalin spital ampang tu ek. TApi, taleh lawan aku la kena seluk 5 kali sepanjang 5 hari kat spital dan pada hari bersalin kena seluk 4 kali. hehehehhehe.. jumlah selukan= 9. Tamo beranak dah , cuti sat.

O'gosh said...

ui..dasat gak tu makbed..aku tau cerita kau lagi ngeri...aku time checkking sebelum push 5 kali seluk...masa nak push tu ada gak doktor nu nak menyeluk lagi...nak smpi jadi pekasam agaknya...total 8 seluk...ouch!

Memang aku bertaubat nasuha 5 6 taun..kasi fokus nak membesarkan pulak...hehe

Mr PenyuBiru said...

patutlah ramai yang ngeri nak beranak kat hospital kerajaan. macam ni pengalamannya. nice sharing.

azrinna said...

Ngeri pula baca. (macam tak pernah bersalin) Apapun good sharing, sbb setiaporang punya pengalaman berbeza.

Namee Roslan said...

adoi kak, sy baca post akak ni pun kaki n tangan saya dah lembik. sbb rse takut..hehe. tp akak taip entry rilex je sbb akak yg lalui benda tu. aa, teringin nk baby tp kalau dengar or baca psl ni takut gak. hehe. tahniah kak . baby comel sgt :)

iedchan said...

comeynye baby uuuu..tak saba nak ada baby gak..hehe

Liza Razak said...

best gile baca pengalaman bersalin ni..bile laa saya boleh preggy ni.x sabar !! :)

nurulfarehah said...

lain org lain pngalamnnye. but siyesly, u kuat la leh thn smpai 10cm. hihihi~

▪imie fatima▪ said...

hehe sakitnya deliver kan..tp bila dah tengok si newborn.. hilang sume sakit..itulah nikmatnya bersalin,Allah beri sakit sebab nak bg kita rasa nikmatnya rasa jadi ibu..

~SHiLA~ said...

br bace entry ni.takutnye spital ampang tu.staf nurse sume endah xendah org nk banak.huhu

aTy _faRed~ said...

alhamdulillah...bace macam mudah jer u beranak kan...[selain sakit seluk dan sakit contraction tu] :) tapi sakit hati bace yang tekan buzzer nurse buat tak reti jer...huhu...[harap mudah jugak macam u nanti..aminnn...:)