Friday, January 20, 2012

Guys...this is serious matter!!!

Salam Jumaat kawan2..

Sebenarnya...
Tarik nafas panjang aku nak buat entri ni...
Tapi nak buat macam mana kan...

Benda dah berlaku...
Dan semestinya aku buat entri ni supaya 
Orang lain xkan terkena apa yang aku sekeluarga kena..

Straight to the point la kan...
Sepanjang aku berjinak2 ber'Shopping Online'
X pernah lagi aku terfikir
Yang satu hari nanti aku akan terkena juga

Well, not really me actually...
Yang buat purchasing tu adalah En dadi..
Walau apa pun, 
Orang kata...cubit paha kanan, yang kiri terasa juga kan..

Jadi, hopefully..
Selepas membaca cerita aku ni..
Silalah take EXTRA EXTRA PRECAUTION guys!!
cause you'll never know...

Ok..since we have a newborn
Of course la nak kena jugak tambah / tukar barang sikit2..
Jadi macam tu jugalah kami..

Because we love outdoor so much
Kitorang decide nak beli stroller baru
Yang TWIN / DOUBLE punya la to be precised

Sebab apa?
Kalau cuma nak beli lagi 1
Agak susah sebab Dak Boy a.k.a Arell
Dah x dok diam sangat..
Biasalah budak kecik kan..
Mestilah nak berlari2..
Explore itu ini..

Tapi sebab takut while tengah2 outing tu
Dia meragam nak tido ke hapa...
Dan juga xmau kasi berebut pun ye juga..
So, we've made decision like i've said before 
To buy a new TWIN / DOUBLE stroller
Supaya bila En Dadi perlu mengejar Arell
Aku pulak can babysit Baby Adean
Dan cuma perlu handle 1 unit stroller sahaja..
Agak2 paham x niat aku ni...

Ye la..kalau 2 stroller kan susah..
Sapa nak jaga stroller dak boy kalau dia berlari2 sana sini
dan En Dadi pulak kena mengejar dia..
Lain Baby Adean..
Belum boleh jalan lagi..

Sorry sebab merepek panjang2..
Jiwa kalau dah kacau bilau..
Nak taip entri pun huru hara gak..

sambung...

Jadi aku ngan En dadi pun buat survey..
Mana tempat kami pergi..
or kalau2 tengah on9 tu
Memang la akan ada agenda mencari stroller
Memandangkan susah sikit nak survey kat kedai
Dengan membawa baby
(yang hyperactive ngan yang belum hyperactive lagi)
So, on9 lebih menjimatkan masa
(sepatutnya la kan)

Dalam cari2 tu
Terjumpa la satu ADD ni..
Nama company tu SWEETODDLER
Memang la menarik, tertarik
kalau tengok add dia mmg boleh cair la
Good looking stroller at rock bottom price..

Sapa yang x teruja ngan DEAL macam tu kan...

Aku pun send la enquiry
Nak tanya pasal barang la...
Yang part bestnya,
Aku baru nak TANYA..
Tapi En Dadi pulak..
Dah excited nak beli

Dia pun hantar la email kat company tu sendiri
Bila dah tengok dia dah beria2 macam tu..
Of course la aku buat xtau dah ngan email aku sebelum tu..
Aku cuma anggap yang En dadi yang akan
Do the purchasing semua

Dan memang dia settlekan pun..
Dengan semangatnya dia membayar ke acc yang di emailkan


Ni no acc fraud company tu

 +60133412984
(ni pulak PHONE Number dia)


Tapi nak jadi cerita
Benda yang dibeli x kunjung tiba..
En dadi pun call, email
Smash sana sini...
Macam2 la jugak dia cakap kat orang tu...
Tapi hanya ni yang kami dapat...

Hi, May I know what is my order status now?

Dear buyer, we are sorry for the delay in shipment. we await for the closing of our bonanza which ends 1st Jan, 2012 after which all item was shipped. we shall get back to you with the status of your item. we are deeply sorry for the inconviniency and delay. thanks 

  
I didn’t received an email/SMS to update me the status. As a customer I am your priority instead of other thing and it’s not my problem if closing your ‘bonanza’ or what so ever…   It is very disappointed and I want to know when u will send the stock and when I can get the stock by today!   


we are very sorry, your stock will be send today and you will get it by monday.   

Next Monday 09.01.2012?..may I know what courier service u used?

Diorang x jawab..tapi pastu ada email lagi...

Dear Buyer,  
 You item was shipped on the 6th of Jan 2012, to the address given below by you. Due to the large number of item shipped our distributing/maketing officer could not make it back to the office. She will assume office on monday and your reciept will be scanned to you for easy tracking of your item as we dont work weekends. Thanks and we really appreciate your patience with us.  
 Sweettodler  



ALASAN..ALASAN...ALASAN...!

Dan hari ni dah 20 haribulan...
Habuk pun x sampai2 lagi...
So, we suspect that this is a FRAUD company...

Call / email berkoyan2 pastu x dapat dan undelivered


Dan kebetulan En Dadi berpeluang
Pergi ke Kuching earlier this week
Dia pergi ke alamat tu..


Yang ada...
Cumalah bangunan BURUK
Yang berantai besi dan berkunci kat tingkat bawah..

Meme soh doh! - kate orang ganu 


So, aku pun buat research aku sendiri...
Ternyata, memang melemahkan jantung belaka..

Bila aku Google nama company tu
Ini yang keluar..

Aku pun x ingat apa keyword aku guna masa cari dulu..
Tapi dah tau nama company, aku straight google specifically la kan...

Tapi cuba click kat mana2 add tu...
Semua add dah di'REMOVEkan..

Tapi..
Aku jumpa MODUS OPERANDI yang sama..
Barang2 yang lebih kurang sama or sejibik sama...
Alamat dan nama company je maybe x sama...


Why aku suspect diorang sama2 PENIPU jugak?


Ok...please baca sampai habis 
Sebab sangat penat membuat kerja2 
Penyiasatan ni tahu x?



COMPANY 1

Ni kira aku klik add yang ada dalam company tu...
(Refer alamat dia belah kanan)

See? Kilang apa agaknya
Nak kata warehouse...x macam pun!

COMPANY 2

Again..please refer to the address

Bila di GOOGLE mapkan..

Aik? apa beza ngan map kat gamba company sebelum ni ye?
Owh...dot kaler purple tu je yang beza....
Bukan aku pandai2 kaler dot tu jadi purple ye puan2...
Aku print screen direct from the google map

COMPANY 3

Address yaw!

Ni map dia kalau korang klik 'show map' belah bawah kanan gamba atas tu
(pin purple tu tunjuk kat RIVERSIDE MAJESTIC kan..)
Cuba pulak korang google mapkan sendiri...

Pin purple tu still ada....tapi direction dah 'lari' sikit...
Tetiba dah kat sebelah 'Wisma Ting Pek Khing' pulak...
(Yang En Dadi pegi tengok ngan mata kepala sendiri berantai kunci)

Dan tolong sapa2 perasankan la
Map ni sangat sama ngan map SWEETODDLER tu

Same company?
Hmmm..

Aku bercerita kat sini bukan sebab duit
It's a small amount to compare..
(Walaupun x small tuk golongan macam aku)
Tapi sebab perasaan kecewa yang teramat
Bilamana hal anak2 pun bole jadi mainan...

Kalau aku gila bershopping tu lain la cerita nak terkena..
memang padan la muka kan...
Tapi maybe sebab aku pun ada silap x brief (bukan sepender ye)
En dadi protokol2 membeli belah online ni...

Jadi kat sini aku bagi share tips2 PENTING
If nak beli barang2 online...
Peringatan kita bersama la kan..

Klik untuk membesar sesihat mungkin...
(aku malas nak retype...)

Itulah
Sama2 la buat jadi pengajaran...
Nak menyesal pun x guna..
Sekarang, otw nak pegi buat report
Dan apa2 keputusannya nanti...
Aku akan update...

Thanks for reading!

Happy Weekend
GONG XI FA CHAI

P/s: Pasni cari stroller is definitely secara traditional...
Because Traditional is more Rational..I guess
Sobs






































18 comments:

Nini D.. said...

aku blom pernah terkena setakat ni tapi tobatt la..ni la punca kenapa ramai org tak percaya online shopping..
setakat ni paling byk aku pernah byr utk shopping online aku purchase barang utk CikMat bebaru nih dalam rm200...(ala,entry yg pasal benda alah yg macam Ipad tu)tu pon takut2 nk bayar...expected date dapat barang tu bulan 3 nih...org melayu kita jugak yg jual...hopefully dia tak tipu aku

O'gosh said...

aku rasa aku pun ada add orang tu...dan aku penah beli ngan dia..dia ok...ko jangan risau...

Pupel Liyana said...

mak aiiii. ada juga orang camni takutnyeeeee nak membeli belahh on9 huhu.sabar sis, sabar

imie shukor © said...

alamaks kesiannya dear,tq for sharing erk..boleh la aware sket after this sebab mmg suke online shopping,hampir terkena dulu ngan wholesaler baju baby,bila tengok acc nama foreigner..terus cancell..

O'gosh said...

Pupel: sis ok je...yang x ok tukang keluar duit tu la...sian dia...

Imie: tu la...hubby x consult secara teliti..terus bli je..kan dah lesap duit...

Makbed said...

wey, aku share ni kat fb ek... ko tak bagi pun, aku share gak. tak kire!

O'gosh said...

ayark!!

Namee Roslan said...

eee, jahatnya kak. :( akak bayar banyak tak untuk stroller tu ??? :( sy pun kadang2 takut nk beli benda online...sebab tipu...:( next time xnak dah beli online.

aTy _faRed~ said...

*sigh..bende yang selalu ai risaukan biler membeli secare on9..ai pon baru jer tekena..sebab cume membeli baju baby yang tak mahal sangat..jadi malas nak bising2 walaupon sakit hati giler..!! paling susah nak menjawap ngan asben yang tanyer baju tak sampai2..[sebab transfer pakai account die]..yeah..lain kali kene careful lebih...

Mr PenyuBiru said...

alahai...

aku pun pernah shopping online beli barang2 baby ni,tapi sebelum beli tu mmg aku akan pastikan penjual tu org yg boleh dipercayai dgn buat research.padahal nak beli brg bawah rm100 je pun. kalau brg lebih dr rm100,mmg aku beli secara cash & carry.

Liza Razak said...

ini pengajaran utk diri sendiri jugak ni..kalau nak berniaga kena ikhlas dan jujur.sis report la kat mana2..mesti ramai yg dah kena tipu

Mardhiyyah Ridzuan said...

Kalau beli online mmg kena bnyk tanya. Lagi satu psl shipping, xmustahil berminggu2 lamanya sebab sometimes diorang amik brg bukan dkt malaysia. TU yg before buat payment kena bnyk sgt2 tny. Kompemkan macam2. even brg 2nd hand pun WAJIB buat mcm tu.

aniswany said...

sian akak..sabar yea,anis pun takot nk beli brg on9 harga rm100 ke atas..better beli yg depan mata kan ..
sabar ya kak ;')

hamzah ian said...

entah lah, kalau barang terlalu mahal elakkan guna on9 kot..

Farzlyna Mustafar said...

aku nak share artikel ni bleh??

ogosh! ngape ko x apdet shoutbox tu.. susah aku nak ngomel ni.apdet le entri lagi... nak tau citer baby baru lg..

KizZ said...

Damn.! SApe lah yang pegi buat fraud-fraud ni ek...kesian kat penjual-penjual online lain yang betul-betul jujur berniaga....hmmm

ReeneeRaaid said...

beli brg on9 ada risky sikit. dulu I addicted dgn ebay ms kt UK. kdg2 seller tipu. sabar k.
btw, first time i visit blog u.. interesting to read! keep it up.

h A n Y S said...

la..kesian nya kak..beratus ringgit lost kan..banyak tu..ni yg sy kesalkan sangat2~ d sebab kan sorang dua seller buat hal, seller2 lain macam sy jgk kene tempiasnya.. T__T