Thursday, October 27, 2011

Killing Me Softly..

Benda ni bukan baru...
Tapi seakan annoying jugak la...
Kita ni hidup bermasyarakat...
Lebih2 lagi Melayu kan...

Kadang2 kita buat sesuatu benda tu bukan nak menunjuk ke hapa
Sekadar memenuhi keperluan kita je..
Diri kita..keluarga kita...dan yang paling penting,
POKET kita...

Mest x brapa nak 'GET-TO-DA-POINT' kan...
Macam ni...

Ok, misalnya la ye..
Sorang lelaki ni, dia complete la...
Cukup sume ada...
Kereta, Rumah...Motor, beskal..
So, dia adala berkenan ngan sorang minah ni...
Sayangnya minah tu berada dalam kelompok
Manusia2 yang terlalu mencari kesempurnaan
(Don't we all?)
Dan silapnya dia mintak pendapat kawan dia yang
Miss Goodie-Two-Shoes tu...

Then kawan2 minah yang kepochi ni 
Mula la tanya soalan bagus2 kat minah ni..
Aku xtau la perasaan jeles ke...rasa bagus ke...
Atau nak jatuhkan standard mamat tu ke..

Diorang tanya soalan yang cam '.............' gak la...
(xle nak sebut...sebab bajet 5 6 taun lagi
Dak Boy ngan adik dia dah bole membaca)
(so, nak show good example yang mami dia x mencarut..hehe)
Ok..back to the point..
Soalannya macam ni...

"Keje apa mamat tu..?"

"Pakai kete apa?"

"Rumah yang dia bli tu kat mana..."

"Dia g keje naik apa?"

Dan pabila dah dijawab...
Part2 ni la yang selalunya meruntunkan jiwa raga
Dan kesediaan-tuk-menerima-seadanya-tu

"Apa? Pakai Saga FL je..?"

"Keje exec biasa je?"

"Rumah apartment je pun"

"Ko nak ke naik moto g keje"


Padahal..
Yang mengKONDEM tu haprak pun xde...
Jangan kata orang nak berkenan...
Ex-Boipren pun xde....

Or...
Maybe dah dididik secara x rasmi oleh 
Sekeliling umat sepanjang dia membesar tu dah terapkan
Perlunya kesempurnaan...
Jadi, x sedar diri pun xpe la...
Janji x kene kutuk x sempurna..
Walhal dah cukup lengkap...

Standard ni kadang2 nak salahkan mak ayah pun ye jugak...
Ye la...cemana anak tu ngade xnak pakai benda murah2..
Nak pakai HP terkini...
Nak baju Branded2..
Xnak lepak mamak unless Starbucks or Gloria jeans
Nak pakwe/makwe kelas2
(Sedangkan anak ko yang banyak skali ponteng kelas...)


Xpe kot...
Janji resultnya bagus...
Iaitu semuanya akan jadi kelas kemudian hari...
Senang nak canang sekampung..
Anak ko x blaja tinggi pun xpe...
Janji pandai cari laki/bini...
Lebih kurang macam tu la...

Kadang2 berkawan pun boleh memudaratkan
Contoh la...ko mampu g kerja naik moto je...
Ditambah pulak parking kete mahal, 
minyak lagi..
tambah tol plak...
sanggup je yang mengutuk x sedar diri tu 
Bersesak2 naik LRT or bas..
Konon x kelas la naik moto 
nak pakai baju gorjes2 sket nanti bau asap...
Yang bersesak2 dalam LRT/Bas tu
Berdiri terkepit2 dengan mamat indon/Bangla...
Siap kene raba tu, xpe la pulak...


Aku memang x selesa ngan orang macam ni...
Mintak maaf cakap..
Kalau sesapa yang ada nak bagi statement 'KILLER'
yang membunuh motivasi aku ni..
memang akan kena la sedas
(Bergantung...kadang2 dua 3 das jugak..)

Bukan kita xmau semua 'LUXURY' tu..
Semua orang kalau boleh nak semuanya serba sempurna...
tapi apakan daya..
Rezeki kan ditangan tuhan...
Ada la sebabnya dia bagi nasib lain2...
Kalau semua orang sama2 senang..
So, sapa yang nak appreciate?
Aku rasa lagi tambah ramai yang x ingatkan tuhan...

Aku pun x terlepas dikelilingi ngan orang2 macam ni...
Nak buat cemana kan...
memang kadang2 aku bagi kaw2
Biar orang tu x brani nak KEREK ngan aku lagi...
Kalau diikutkan..bertambah mengada 
dan kejam plak nanti statementnya..
Padahal sendiri x perfect pun...

Ye la...Ko bli rumah pun nak komen...
Mahal ke x..Ada ke rumah murah?
 rumah mainan pun mahal tau ke...

Ko bli henphone pun nak komen...
Latest ke x..

Ko nak bersalin kat Hospital gomen pun nak komen...
Xkan xde 2 3 riban nak beranak kat hospital swasta...
Macam la ada beza sakitnya kalau beranak kat swasta...
Sakit poket ada le...

Tu belum lagi part2 mengomen
Mekap, perfume..kasut..
Sampai ubat ketiak apa ko pakai pun nak dikomen jugak...
Ntah hape2...


Aku bukan jenis sesetengah orang, nak berlagak
Sanggup hutang sana sini...
Xpun aim kawan2, sedara mara yang kaya
Semata2 nak berlagak kat orang...

Janji utang aku, Susah aku...
Aku sendiri ngan En dadi yang tanggung...
Bukan orang lain....

Ada gak nak suruh En dadi tanggung kan...hehe

P/s: Mencari kesempurnaan pada Allah pun x sesusah tu..
kan...kan..kan...






18 comments:

PinKy MoMMa said...

kan lebih senang tak sibuk hal org..lebih tenang dan aman..

mereka yg suka pertikaikan itu ini apa kenapa ni sebab mereka banyak masa..rasa puas dapat kondem org kot..

owh please..talk to my hand muahahaha

O'gosh said...

haha PM...bukan 'talk to my hand' dah ni..
Tahap kene "talk to my penyepak" bole la...

Lyaa Suriany said...

senang cite akak
ukur baju di badan sendiri
heee
dah bermewah mewah
tp poket nya rabak

psl materialistik
xleh nk komen dah
mmg rata rata skrg
mcm tu lah realiti nya

aTy _faRed~ said...

ai sokong ape u cakap...
n bagi ai.. orang yang mencarik kesempurnaan sebab diri nyer tak sempurna mane pon sebenarnyer.. n yet.. biler kiter terlalu expect more pada seseorang tu..kite sendiri yang akan hampa.. jadi elok dari awal..buka sahaja hati dan terime saje seadanya...:)

~SHiLA~ said...

klu sy prefer nek moto dr nek bus.tmbh² pulak time g kje tpkse bsesak².hehe

Namee Roslan said...

bg saya la, ape2pun yg kita kecapi ,cuba bandingkan dengan org yg takde benda tu. baru timbul rse bersyukur. yg si kepochi nk pertikaikan tu sbb takde kerja la tu. sia2 je minta pendapat kt org tahi macam tu.

semua org nk kesempurnaan, tp kena usaha dan mula dr bawah juga. mana ada semua bnda seperti jatuh dr langit.

Nini D.. said...

yang penting,jadilah diri sendiri..jangan riak,takbur..kehidupan nih ada turun naiknya...sabar Ling ye..

ada x kupon sampai?

O'gosh said...

Namee: betul tu..tapi tu la..banyak sangat orang x sedar diri sekarang ni...

Nini D: dah sampai...Mekasih banyak2...sempat la melantak pizza wiken ni..huhu

aniswany said...

BF ANIS NAEK SAGA JUGAK..
TP BESYUKUR SGT2 DH NI..
HARTA BOLE CARI..
KANNN..HIHI

Liza Razak said...

senang cerita apa pon yg kita buat,biar kena dengan kemampuan diri.Habis cerita :)

p/s : best gile entry ni.sooka !!

Farzlyna Mustafar said...

ko mcm ckp kat aku jek.. :( huhuuhu *perasan sendirik! aku dulu nak pakwe dah ada kete taw... xmo dating naik bas. giler demand! hahaha. tapi series/.. klw bawak aku lepak kat stabak kompom aku tak taw nak order apa. giler perak! klw kedai mamak.. wuhoooo.. suke aku!

well aku pun x bekenan type spesis insancam ni. mmg penyepak lah makanan dia.. huhihi

Sizzling Suzai said...

haiyooo kje bagus, umh de, kete da.....AKAK BAGI SY JE LAR MAMAT TU..sy single lg ni!!! hahahhahha XD best best best

Islam said...

Pls make a post related comments
Allah
Islam
Muslim
Dajjal

Hiddy Asri said...

Kata-Kata Motivasi

If People Are Trying TO Bring You DOWN It Only Means That You Are Above Them

L said...

biler nk updtae ag akak?? heheh dah lama xdtg..=0
jom baca jup..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/pandai-sangat-dah-kan.html

Makbed said...

mana ko... lama tak de citer ni? banak ke?

Sizzling Suzai said...

eh kak senyap je..sht x ni? baby ok?? blom due lg kn =) neway,, everything is going well yarr..amin

NeenaAnuar said...

typical attitude memang camgini! haihh! fedulikks kan lah diaorg yg tak mendatangkan faedah nie dear.. as long as you're happy good enough! ;)