Monday, March 28, 2011

Sardin dan megi

Tengok tajuk rasa2 macam lapo x...
Hehe

Ini bukan entri nak tayang resepi ke hape
Kang aku bagi resepi masak sardin takpun megi kang
 ada lak kene hempuk laju2 ngan mak2 lain dalam blog ni kang...

Nak story sket lah kan..
Cite ni actually dah lama...
Tapi baru terpikir nak type entri ni sebab 
Baru terperasan ngan akibatnya pada orang2 
Yang x penah pedulikan kewujudan kedua2 benda alah ni

Pada sesetengah orang 
Sardin ngan megi ni bukan hape pun...
Sedap memangla sedap..
Murah plak tu kan...
Nak2 pada yang bujang
dah kira wajib ada dalam menu harian 
Ada betul?

Tapi pada orang kaya....
Benda ni pelik
Bukan depa x penah tengok..
Tapi x penah rasa..

Pengalaman ni terjadi pada 2 orang yang memang kaya yang amat!!
Bukan kaya sikit2 punya...
Memang income bulan2 makan juta punyalah..
Sebab apa aku tau...sebab depa ni Abang ipar aku ngan bos aku sendiri..

Ok..cukup la mukadimah cerita yang berjela tu..start

Al-kisahnya...
Abang ipar aku datang umah
Masa tu x ready pape sangat...
Sebab taktau plak dia nak datang singgah...
dah la kat umah memang x stock-up lagi ayam,itik bagai tu..

Patutnya memang haritu la nak kuar 
pas balik keje nak g bli barang2 umah...
dah dia datang, xkan nak halau kot..
Dan-dan plak En Dadi ajak makan malam terus...
So, nak xnak dan dengan segan silunya aku kene la masak..
Check2 yang ada cume sardin je calon terbaik buat masa tu


Aku pun tawakkal la masak sardin tu...
Xla kosong...boh la benda2 lain buat penyedap rasa...
Plus dengan sayur sket...ngan telur masin kot...
Kiranya ada la 2 3 lauk selain sardin...
tapi kalah la sangat nak dibandingkan makan kat umah dia....
Bila dah siap hidang, aku pun jemput la En dadi ngan abang ipar aku makan...

En dadi punya la tengok aku macam x percaya...terkedu
Malu kot aku p masak sardin jamu abang ipar aku..
Aku buat x reti je..
dah aku nak suh dia runner g bli barang jap pun susah asik dok bersembang je..
Kira OK la tu kan...daripada xde pape...


Nasib la abang ipar aku x penah makan sardin 
sebab wife ngan bibik dia x pernah masak..
Jadi dia no idea la aku masak pe kan...
Dia yang sangat humble tu pun
Makan je la...

Aku pun ngan segan silu buat ayat baik punya..
"Sorry la ye...x sempat bli barang dapur..makan la pe yang ada tu...
Member kata ok je...
Dia pun dah boring makan kat hotel...
Benda sama je...

Aku ingat dia cakap camtu...
Just nak amek ati aku je la.....
Ui..
Siap bertambah lagi..
Pastu cakap: "Sedap la 'benda' ni..."
Tengok...'benda' je dia panggil...
Punyala x kenal...
Nasib kata sedap...
Hoho lega..

Aku pun tersengih2 je la..
Bangga orang kata aku masak sardin sedap..
Padahal bini dia lagi terer masak 'havoc2'..
Aku plak masak ikan dalam tin je...

Kes bos aku plak...
2-3 ari dia tengok bebudak opis makan megi cup 
time lunch...buat dia tergoda plak tu..
yela...bau megi menular dalam air-cond...
sapa ble tahan beb..
Yang dah makan pun ble rasa nak makan lagi

 
Tetiba 1 hari dia bli megi peket tu seplastik....
Sume orang pelik...
dia cakap dia teringin nak makan...
Dia bli soh wife dia masak...
Wife dia tatau masak...
Padahal paling darurat punya masakan
Ble je rendam dalam air panas..
Bukan susah pun...

 
Bebudak opis ni pun melayan..
Habis sepeket...sepeket lagi dia mintak...
dasat penangan megi tu kan...
sampai tergelak2 bos2 yang lain 
tengok dia melahap megi tu sampai kering..

Tu la...
Slalu orang cakap...
Bestnya jadi orang kaya..
padahal ada je benda2 yang orang kaya x penah rasa...
Ada je yang orang kaya tatau..

Kesimpulannya...
"Money is not everything
The most important thing is...
That u have everything u  need accordingly..."
Tetiba je...huhu

9 comments:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

sardin memangggg sedapp..
buat ngan sambal lg sedap!

tp hubby jakun gak..x makan sardin..rugi rugi ;p

O'gosh said...

laaa....ye ke....orang kaya jugak la ni ye...hehe

cik bunga bukan name sebenar said...

sardin dan maggie sama2 sedap,,
jimat2..haha..

O'gosh said...

yeap...di kala senak dan sesak....still dapat makan sedap..plus ble simpan lama....

mamasuri said...

benda wajib ada kat umah...sardin n meggi...hehehe

Mr PenyuBiru said...

hehe.. cam tak caya jer ade org tak pernah rasa atau tau apa itu sardin & meggi. :D

O'gosh said...

btol...kesian kan....

Bella Ayub said...

sampai macam tu sekali ekk ?? agak pelik jugakk

Amiera Hilton said...

terbaikkkk. hehe :)