Tuesday, April 7, 2015

DIY Spa Set

Assalamualaikum dan hai semua..Kali ni nak share sikit pasal hadiah yang saya DIY untuk adik saya yang menyambut ulangtahun kelahiran Februari lepas...Well, xdela SPA sangat khennnn...Tapi kira set untuk mem'pamper'kan diri la...Lama dah teringin nak buat untuk seseorang...Tapi selalu xde calon yang sesuai..huhu..



Macam biasa..bahan2 DIY saya kali ni...

Bahan 1(Hiasan):
Bunga kertas (Popular ada jual), Jar kecil, Gam, Kertas pembalut hadiah / kertas bercorak cantik, reben, kain felt, gunting dan kotak hadiah (Kedai pengantin banyak)

Bahan 2 (Bahan spa):
Gula, Pewarna makanan, Esen Vanila, Epsom Salt, Lilin wangi, Teh paket

Ok...Ada beberapa proses mudah sebelum semua bahan2 spa tu kita gabungkan dan packing jadi hadiah / set..Saya terangkan pada caption..Moga2 kawan2 yang berminat nak buat ni boleh faham...

Sugar Scrub / Bath Salt


Campurkan sedikit pewarna makanan - saya guna merah (untuk warna pink pastel macam saya ni memang betul2 punya sikit...x sampai setitik pun..huhu) dan sedikit esen vanila untuk bau..ni optional...letak gula sahaja pun boleh..no hal...

Untuk Bath salt pula..sama jugak prosesnya...Just gaulkan pewarna + esen vanila dengan Epsom Salt. Boleh cari di farmasi ada jual...


Then kacau sampai sebati..make sure bekas kering dan hasilnya pun kering macam gula je..bukan melekit basah...x best gitu...Sugar scrub ni boleh guna untuk scrub muka, badan, muka dan bibir. Bath Salt pulak sesuai untuk scrub kulit yang sensitif...elok mandi dengan Epsom salt ni...Dijamin x kena kencing manis or darah tinggi..unless masa mandi dan menyental tu sambil nganga mulut...Ngeee


Then boleh masukkan dalam Jar yang dah dilapik kain felt pada belah dalam penutupnya untuk make sure kedap udara..Saya warnakan Epsom salt tu separuh pink...dan separuh lagi biarkan putih je...apa sebab? kena la tengok hasilnya kat bawah huhu...Manakala untuk hiasan jar..bolehla letak label ngan reben yang comel2

Tea Bag


Tea bag ni...saya just tukarkan sarung teh yang sedia ada dengan kertas pembalut hadiah.
Ada banyak tutorial online..Tapi saya just gunting buta2 je then tampal kasi jadi sarung...saya tukarkan juga tag teh yang melekat dekat uncang tu dengan bentuk 'Heart" supaya konon2 timbul perasan macam comel je perbuatan saya ni...kuikuikui



Nak kasi lagi perasan comel...boleh juga tempek reben dan label...mana la tahu..kot2 orang yang kita bagi tu 'peghak' xtau plak yang tu teh....kesian dia jenuh belek....

Tealight Candle


Untuk Tealight candle tu saya pilih yang sama bau vanila jugak..sebab senang nak matching dan saya memang suka bau vanila...macam nak aum2 gitu...just balut keliling tealight candle tu dengan kertas pembalut hadiah yang sama...baru feeling matching2...Jimat x habis pun sekeping kertas pembalut tu...


Then boleh susun dalam kotak yang nampak ala2 spa or kotak kayu lagi sesuai sebenarnya...memandangkan x jumpa...jadila kotak hantaran pun aci je...Kalau susah2 sgt..alternatif macam kotak hadiah dan beg kertas pun boleh jugak...jangan lupa hiaskan dengan bunga2..kertas yang gunting2 tu..Dan balut je dengan reben dan tag...Siap!




Simple kan...jimat banyak dan yang penting..buat dari hati....Sebenarnya patut ada Sugar Scrub sekali..Cita2 tinggi...dah buat2 sekali x muat kotak pulak....terpaksa la mak encek yang guna...Tercabar keikhlasan rasanya....haha...Kalau cantik boleh puji banyak2 k...Kahkahkah...

Sekian dulu,
TQ for reading
Wassalam

20 comments:

Fara Dilot said...

mashaAllah.. kerajinan apekah ini!!

sugar salt tu boleh bagi rakan blogger.. dah aa lame menyepi..

Nurizzah Majif said...

Dear, nakkkk!!!
btw baru ni ada gak rajin google DIY benda2 spa ni sbb nak rendam kaki sendiri. nak beli garam spa boleh tahan harganya...jeles ngan kerajinan u ni..

O'gosh Iskandar said...

haha..nak ke....senang sgt tu..ok2..nnt akan diusahakan..

O'gosh Iskandar said...

xyah beli garam spa laling..beli epsom salt ni je..mcm2 boleh buat...kulit ai yg super sensitif ni pun boleh guna..

Julie Mangsor said...

Seriously!!! Saya bagi 10 bintang!!! :)

O'gosh Iskandar said...

xyah beli garam spa laling..beli epsom salt ni je..mcm2 boleh buat...kulit ai yg super sensitif ni pun boleh guna..

O'gosh Iskandar said...

haha..nak ke....senang sgt tu..ok2..nnt akan diusahakan..

imie fatiema said...

Assalam PN DIY, fyi next month my besday.. silalah hadiahkan 1 set macam ni tuk saya.. ekeke.. comel sgt omg.. baru semalam tengok slot buat sendiri scrub, baru berangan nak buat..

nadia said...

rajinnye.
:)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

cantik....

alia farhan Said said...

akak!!!
canteknya...
tak pernah terpikir pun nak wat DIY macam ni akak...nice one!

sya said...

waw!!!! tersangatla cantek dan ofkos rajin...cuma nk tanya kalau pakai gula tu x cair ke bila tengah menyental..<3

intandayani said...

Eh sukanya..

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

sa'adah by atiehilmi said...

aiseh.. cantik.. boleh try nanti.. saya pun suka DIY.. skng tgh projek dinding raya.. hee~ ntah ape la hasilnye nanti..

YB Shehan said...

lama x jenguk sini.. oh mai.. lawa nak mampos. sila pass kat geng ampang nih..

Aina Najeehah said...

wah cantik, puas hati kalau boleh buat sendiri

Nor Marshaliza Shaidan said...

Kreatifnyaaaa.....lawa sangat....



Jemput singgah blog sy SPORTING MUMMY

Myra Anne said...

waaa... bes nye! nak buat sendiri jugak lepas ni. hehehe

cik hani said...

Kreatifnya...kagum sangat