Wednesday, March 27, 2013

Trip Penang - Taiping (Part 1)

A

ssalamualaikum and Hi again....cerita Penang pulak...memandangkan last weekend opis saya buat trip pergi kenduri kawen kat Taiping...so, saya dan En dadi mengambil kesempatan untuk melencong ke Penang dulu dengan anak2..

Sepetang Jumaat tu buat2 rajin depan bos ngan harapan dia bagi balik awal sebab saya nak gerak awal ke Penang...xmo sampai lambat2 sangat...Nasib baik bos saya mmg mood sentiasa baik...dia bagi saya half day tanpa banyak cerita...TQ bos!

So bergerak ke Pulau Pinang dengan cargasnya...Memang teruja nak berjalan ke sana sebab lama sangat dah x pergi Penang. Konon rindu sangat la tu nak pekena nasi kandar tu...Chait! Well, sebelum tu dengan menggunakan Agoda kami book hotel yang agak2 murah sebab sampai tengah2 malam plus untuk tido je kan...xyahla fancy2 sangat...Plus lagi...trip melencong ke Penang tu x ditaja cmpny sebab saya pergi asing2 naik kereta...x naik bas yang cmpny sediakan...so...kena la berjimat cermat...hehehe

Check-in di Lone Pine Resort....Well, x berapa resort sangat la...nama je deVass gitu...! Tapi hotel biasa je..Tengok review kata ok...Tapi bila pergi agak sedih sikit la...sebab x berapa expect hotel cam backpackers....bukan x cantik langsung....but not suitable for family la...But OK la sebab nak tido satu malam...Hadap je la....

Lone Pine Resort Penang
Credit: Agoda.com
Dalam gambar memang nampak marvelous gila....Tapi kat sana so so je la...sesuai la ngan harganya...semalam RM120 masa saya book tu...Lif xde....Receptionist xde...Terkial2 panggil Pak Guard kondo sebelah panggilkan...Ye saya...resort yang di kawasan perumahan...Bukan tepi pantai ke hapa...Masuk2 ambik kunci je Nyonya receptionist tu tanya pukul berapa nak Check-out...memang kurang budi bahasa betul....As if, kalau orang datang rumah, belum tetamu duduk lagi kita dah tanya bila dia nak balik....Ni pulak dibayar...bukan free...orang tau la nak check-out bila....Ingat gua orang kampung ke woi...Haaaa kaaaannnn...Depan dia x berani ko nak marah2...Diam buat muka masam je...haha











Tengok gambar memang teruja jugak sikit kan..Malangnya breakfast pun xde...Nasib saya dah macam teragak dalam hati kalau amount banyak ni...konfom kureng segala....so, saya dah susah payah bawak bekal breakfast ngan iron sendiri....Rupa2nya instinct mak2 ni memang tepat....Memang xde breakfast ngan iron...adala kot iron tu...tapi tgk servis pun boleh agak macam akan tension je kalau p mintak iron pulak kan..Kurang la sikit bebelan x puas ati En Dadi...Pengajaran: lain kali google/baca review hotel yang kita nak duduk tu betul2...Kadang2 orang lekeh2 cerita dalam blog macam saya buat ni pun berguna sangat2 tau...Benda2 kecik macam ni orang kena tau jugak terutamanya untuk family...

Kesimpulannya:
  Backpackers - OK ; Single: OK ;  Newlyweds: SO-SO ; 
Family with Kids: NOT SO LA..

Ok, cukup membebel pasal hotel...Tempat pertama kitorang pergi lepas kenduri member kat Penang adalah Bukit Bendera...Duduk kerja sana 8 bulan sebelum ni pun saya x pernah berjalan2 sangat..Tetiba teringin pulak nak lepak2 kat sini....Ok la untuk cuci2 mata...Tapi orang ramai x hengat..Lupa plak cuti sekolah rupanya....Macam2 ada kat sini...Ada musium burung hantu la...taman la...restoran, surau...basically semua macam kat tanah rata tu ada la...Tetiba berangan tua2 nanti nak duduk kat atas bukit ni berdua je ngan En Dadi...Ok x? Haha....
















Ehem...x sia2 saya berusaha menjahit dalam kereta sepanjang perjalanan ke Penang just sebab teringin nak pakai Kimono cardigan ni....Silalah percaya...tu jahit tangan semata tanpa jahit tepi...Memang selekeh...Nasib baik nampak menjadi....Yehaa....













Lepas semua dah macam nak gila berlari sana sini....akhirnya tertewas jugak...dapat la mak bapaknya berehat sikit...Eh...maknya rehat lebih la sebab xyah drive...lalala...




Misi seterusnya adalah melantak Nasi Kandar Beratur...Nak singgah makan memang x dapat la memandangkan budak2 ni dah terbungkang dua2....terpaksa beli bungkus then cari port baik punya lepak makan.




Inilah tempat perlepakan sambil makan nasi kandar..cara x? Makan tepi laut Batu Feringghi...Memang terbaik...kira lepak macam ni pun bolehla...ada anak kecik macam ni la kena berkorban..







Inilah akibatnya kalau anak2 asik main Ipad je....sampai geli x bertempat...main pasir pun kuis pakai kasut je...cubit2 ngan jari...alahai anak bertuah! Sabo je mak ko ni ha...Haha

Oklah...Nanti sambung lagi ngan part seterusnya pengembaraan ke Taiping pulak...Ai lemau sikit harini...Tempek2 gamba je...Lalala...Sekian, Tq for reading.











6 comments:

~SHiLA~ said...

amboi nape abg bedukung adek yg jln tu.abg dah penat jln la tu.hehe
sy pn br plan nk g penang nexwik.lame dah xg sane

PinKy MoMMa said...

eh ok jugak view dia..tak la menghampakan..ai ok jer yang ni..janji murah hakhakhak..

teringat zaman2 belajar dipenang..konvoi reramai kiteorang hujung minggu naik bkt bendera dari seberang..smangat!

Nini D.. said...

aku sekarang dalam mood membekukan kepala hotak utk semua projek makan angin..hahahah..

aniswany said...

kak mai penang xhabaq punn...
kalo tak tidoq umah anis ja
layanan 1st class
hahaha

#hotel dkt penang kalau nak yg elok mmg mahai gila kak -.- yg murah indah kabar dari rupa je dpt

boni kacak said...

iron dengan breakfast pun tak ada? siap receiptionist pun tak ada? mak aih.. memang tak patut. dah lah terus tanya bila nak check out..

komen ke dua, wah... seronoknya.... adeh.. teringin nak ke sana juga..

Namee Roslan said...

namee teringin nak ke penang...tapi tak pernah sampai pun kak. ni yg nk jadi anak angkat akak ni. hehe. best dapat jalan2 selalu. hiih. tapi kadang2 kalau booking online memang selalu hotel ada masalah. dalam web cakaplain, tp bila dah smpai sana..lain. tsskk