Tuesday, March 19, 2013

DIY Tali Jam

A

ssalamualaikum semua....Hari ni post projek kecil-kecilan je...senang dan ambik banyak masa pun....Well, macam mana pun, sabar tetap perlu...

 Below is my inspiration....mula pun just sebab tali jam saya dah 'terkehel'...dan disebabkan jam itu adalah sangat kecik cinonet....agak susah nak mencari tali yang berkenan di mata saya....As u olls could see below adalah bahan2 asas nak tukar tali jam cara saya....First time menggodeh jam kan...so, yang senang dan yakin mampu je la saya berani cuba...


Items you need:
Gunting, reben, 'nail file', jarum & benang
(tambahan: nak letak manik or bling2 apa pun boleh)


OK, inilah jam sebenar....En Dadi bagi jam ni lepas saya ternampak kat kedai SHAPOHOLIC.
Alaaaa...kedai si Scha tu...Dah buruk dah pun..Tapi saya sayang sangat jam ni..
Satu hujung reben kena jahit sikit

Like so...

Then hati2lah bukak 'perkakasan' jam kesayangan anda..

Bukak sampai terburai macam ni..

Basically, saya terlupa nak ambik gamba step ni..api pandai2 la adjust ikut tali asal...

Then tambah 'belt' jam tu sikit..
saya jahit sikit then terbalikkan guna gunting...

Macam ni la...panggil apa ye benda ni..saya panggil 'belt' jam tu je...
Simple....But i'm more than happy already...
Dapat menyelamatkan jam ni dari x dipakai...Walaupun batu dia dah hilang sebiji...Dan dah x shining2 lagi...
Tapi saya tetap sayang...Padahal ada je 2 3 jam lain yang boleh saya pakai..
Lepas ni boleh meroyan letak 'Bling" pulak time2 nak pergi kenduri...
Jimat dah custom jam ikut occasion...Wehuu

Ok, agak fail buat diy post kali ni... But thanks for reading...
Hope that inspired you as well.. 
Wassalam..

5 comments:

Cik Imie fatiema said...

cool i loike

aniswany said...

kretip la akak ni...jeles i tau :p

Sizzling Suzai said...

wahhh giler r..jam nye tali pon le DIY kn..extremely cool kak ;))..hehe tq 4 d wish eh..amin...

Uncle Lee said...

Hi, Wow! You are very handy and creative. Outstanding! First time saya tengok a lady doing own repairs.
And the watch is beautiful....love the strap colours.
Ok, sekarang saya da tau if my Citizen watch go on strike siapa boleh repair, ha ha.
Have a nice day, and keep a song in your heart.
Lee.

Namee Roslan said...

akak ! pandainya akak buat ! cool gila. cantik ! hihi.suka datang blog akak sebab akak banyak buat project diy. :D