Tuesday, December 4, 2012

Masak2 di Opis

A
ssalamualaikum...Dah sebulan saya kat opis baru ni kan....lupa pulak nak cerita serba sikit berkenaan opis saya ni...Masa mula2 interview tu, Puan Bos tu inform kata kat opis baru nak kena masak lunch.....saya macam: "What?" biar betul kan...nak kerja ke nak sibuk pikir nak melantak ni....Tapi saya tawakkal je la kan...

So, hari first tu saya datang kerja macam biasa la...bila budak baru masuk..layanan VIP la sikit kan....haha...padahal keje kuli je kot...Time lunch tu staf2 kat sini masak lunch...Walaupun lauk simple je...tapi sebab makan panas2 mmg lazat habis kot...tambah plak perut mmg lapa...Saya lupa pulak nak malu2 kat opis baru ni...hari pertama saya dah bercakap macam orang dah seploh taun kerja...Makan plak saya paling laju sekali...nape agaknya ye? Maybe sebab saya dah kawen kot and semua kat sini budak2 baik yang peramah...so, menyebabkan saya x malu2...Malahan, diorang plak yang malu2 ngan saya....kahkah

Ok, sambung cerita pasal masak memasak tu....Rasanya kalau korang perasan la kan...saya mmg x pernah tunjuk / post any entri pasal masakan saya kan...Well, saya bukan pro pun...masak cincai2 saya tau la...janji En dadi makan....saya pun bole telan kira ok la tu...Kadang2, still lagi refer resepi kat internet...Bagus punya bini kan...Tetiba hari ni saya kena masak....Sorang plak tu...sebelum2 ni saya ngelat jadi tukang tolong je...Arini xle lari pulak dah..Gigil jugak la saya...Lagi gigil bila Bini Bos Besar datang nak makan sekali pulak dah....aduhai....mendapat betul saya hari ni....Saya pun tawakkal je la....Nak buat cemana....


Sajalah nak tunjuk dapur sikit....

Memang x penah lapa sepanjang kerja kat sini....macam2 'Supplement' ada....hehe
Saya pun x berapa ada idea nak masak apa....so, hentam sajalah labuuuu

Acara masak2 bermula...

Siap satu....

Finally....Done!
Harini masak banyak pantang larang ok...sebab Bini Bos Besar tu adalah cina...dan dia sangat mementingkan healthy food....semua dia pantaunya...Pedas x bole...minyak banyak x bole...beras pun kena makan Basmati je pulak tu...saya kat rumah pun makan beras murahan je...Alahai...Kalau bole dia suruh makan salad je hari2...Bukan kedekut...kitorang beli apa pun dia x marah...cuma dia lebih suka yang kukus and mentah je....lagi haru....Nak buat cemana...budak yang in-charge barang dapur hari ni dah pegi awal2 masak nasi la pulak....terpaksa otak saya gigih memikirkan menu...Nasib dia kata sedap and x banyak bunyi...

Selesai satu azab hari ni.......Korang2 yang tengok ni...jangan lapa balik ok....Nasi goreng ngan lauk simple je pun.....Jemput makan semuaaaa...

3 comments:

~SHiLA~ said...

senang masak² kt opis.xyah kua g carik mkn dah.hehe

boni kacak said...

best gila boleh masak kat ofis... wah..

Farzlyna Mustafar said...

1st time aku baca ni. Kagum!!! Klw aku ni mau xmuat pintu opis nak keluar dah.hahaha