Monday, July 9, 2012

Rumah Amal Buah Hatiku

A
ssalamualaikum kawan2....Pagi ni aku nak share sikit info yang agak menyentuh hati...So, moga2 pas baca ni kawan2 semua ada rasa insaf dan bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan...walaupun x besar dan mewah dalam hidup kita...

Disebabkan dah nak dekat posa...Macam biasalah kompeni aku ada banyak function untuk berbuka kan...salah satunya adalah untuk berbuka dengan insan yang x bernasib baik...iaitu anak2 yatim, ibu tunggal dan fakir miskin....

Setiap tahun...makanya lain2 la rumah yang bakal kitorang kunjungi....bukan senang nak cari..walaupun GOOGLE ada sekalipun...sukar nak tafsir rumah yang lebih memerlukan....Maklumlah...sekarang kan retis memanjang serbu Rumah anak yatim je kan...So, untuk company ciput macam tempat kerja aku ni, biarlah kami berbakti pada yang kurang spotlight supaya amal bakti kami ni bukan hanya sekadar untuk masuk suratkhabar...malahan biarlah berkesan di hati kami2 pekerja kat sini...

Tapi hati aku tergugat  sikit bila nampak status SIL aku di FB:

Scrapbook photo 2
Ada sebuah rumah yang saya percaya penuh rahmat dan kasih sayang Allah di situ. Jika kawan-kawan yang terasa ingin menumpang rahmat dan dapat lebih kasih Allah daripada biasa, bolehlah berkunjung ke situ. Peluk dan usap kepala mereka sudah cukup memadai bagi mereka. Kalau boleh berjanjilah dalam hati untuk membuat comeback dan usap lagi kepala mereka. Dengan penuh kasih sayang juga saya berikan alamat itu kepada kawan2. Jika kawan2 ada lebih dari sekadar kasih sayang, boleh juga dihulur kepada mereka. Rumah Amal Peribadi Mulia, 22, Jalan 7/3C, Seksyen 7, Bandar Baru Bangi. :)

Rumah ni baru je ditubuhkan...jadi x ramai orang tau...melalui komen2 yang berikutnya, ada terbaca plak yang pada 14 JUN 2012 - kanak2 yang seramai 21 orang berumur di bawah 6 tahun ni hanya breakfast JEMPUT2 KOSONG SEMALAM punya...Sayunya aku rasa....sedangkan pagi tu aku kemain sedap melantak Subway kan...x pernah sesusah yang aku rasa sampai kene makan breakfast semalam...and, bagi budak2 umur bawah 6 tahun..apalah dia tau tentang kekurangan yang dilaluinya tu...

Scrapbook photo 5

Masa baca status tu...rasa nak packing stok makanan2 Arell ngan Adean yang selalu x pernah habis or yang selalu menjadi habuan lantai tu untuk dihantar ke sana...Dah jadi mak2 ni mmg hati mudah tersentuh bila bab2 budak2 terbiar ni...Nak2, aku sendiri anak yatim...Lagi la rasa syahdu...Time2 nak raya pulak tu... Kawan2 yang kenal aku masa kat UPM dulu tau la cemana musafirnya aku time raya...menumpang kasih orang tumpang beraya kat rumah kawan2...

Mereka terdiri daripada anak yatim, fakir miskin dan anak-anak yang dihantar khas oleh orang tuanya untuk mendapatkan didikan agama yang baikJadi kalau ada masa, dan ada kelapangan...jemput2la ke sana.. rumah amal ni ada juga Blog kalau2 ada yang sudi nak buat sumbangan yang lebih lanjut...boleh tengok SINI ye..sesiapa yang nak buat sumbangan terus boleh juga bank in ke akaun Maybank di 562414006411 - Peribadi Mulia. Boleh call Ustaz Ridwan atau isterinya Asiah di 019 2303789 - penjaga rumah tu. Sudi2 kan la...



Aku percaya..ramai kawan2 yang bermurah hati nak membantu bukan saje kanak2 ni...tapi kanak2 lain yang senasib dengannya juga....X payah tunggu raya pun boleh beramal kan...Doakan aku ada rezeki supaya dapat berbakti pada manusia2 semacam ni...Amin...




12 comments:

Lyaa Suriany said...

sayu nya tengok.
kalau ambik ank angkat sng x procedure kak?

Boni JLL3 said...

memang terasa sayu hati dengar cerita ni. InsyaAllah.. kita bantulah mereka yang mana kita termampu.

O'gosh said...

Lyaa: akak xtau la prosedur nak ambik anak angkat cemana...cuma pada akak...kita rajin2la melawat anak2 yang senasib begini....so, ramai yang dapat rasakan kasih sayang kita..

Boni: Moga2 menjadi keinsafan kita bersama

imie fatiema © said...

pilu pulak baca story diorang ni,sometimes kita bukan taknak bantu tapi information tak sampai..so entry kat blog mcm ni mmg membantu.

Nini D.. said...

InsyaAllah..Allah tahu niat kita :)

anamizu kaito said...

ya allah sayunye.. mane yg mampu, kite tolong la kan kak..

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Memang bersyukur sangat kita dilahirkan dan dibesarkn dgn lebih baik oleh ibubapa kita,kan?So, sebagai tanda kita bersyukur, kita patut membantu mereka yang kurang bernasib baik..:(

Liza Razak said...

kesiannya tengok budak-budak ni..makan pun tak cukup.kita ni pulak makan terlebih-lebih sampai membazir

dali said...

hai ogosh..sedihnya baca. yelah kita mak2 ni selalu sensitip tgk budak2 susah kan.. tq for sharing ye.. selamat menyambut ramadhan. dali from partykru. visit my personal blog dakdiana ya.. i x share kat profile haha konon nak privasi kih2x..

Namee Roslan said...

em sy rasa macam fikir nak amik anak angkat tapi..hmmm. entah la. tapi kalau boleh nakamik dan bela dia dr baby.

faridah said...

Assalamualaikum, saya dah pergi rumah tu, adala dalam dua minggu lepas sebab terharu baca crita anak-anak ni terpaksa breakfast makan cokodoq semalam. diorang ni sunyi sangat. Masa saya sampai nak menangis tengok dorang tidur bergelimpangan macam anak-anak kita kat nursery tu cuma bezanya dorang ni ialah anak-anak kat nursery tau bila petang nanti mama and ayah dorang mai datang amik, yang kt rumah ni terpaksa duduk kat situ sampai pagi dan sambung ke hari-hari yang seterusnya. Diorang jugak mmg dahagakan kasih sayang dan attention. Masa saya dan kawan saya datang melawat, berebut-rebut diorang ni datang nak duduk atas riba kita, nak kita peluk diorang...huhuhu...teringat anak sendiri yg kat rumah. Tengah hari tu, Pn Asiah masak nasi dan ayam masak kicap tp saya tgk dalam kuali tu ayam dia kecil je, banyak nye kuah je...kesian kan. Tapi yang paling sedih bila kawan saya cerita dia bertanya pada sorang anak tu, nama dia Asiah juga, best tak duduk sini tp Asiah tu jawab "Duduk sini tak best, duduk ngan mama lagi best. Kita nak duduk dgn mama kita tapi mama kita takde" Homaiiiiiii...menagis kawan saya tu. Bila dia cerita kat saya, terus berderai air mata bayangkan sekiranya anak saya tetiba takde saya camne. Jom lah ramai-ramai kita bantu rumah ni. Rumah ni belum ada corporate sponsorship atau bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat lagi. Jom la ramai-ramai kita bantu gembirakan anak-anak ni sesungguhnya Rasulullah tu sukakan kanak-kanak dan sekiranya kita mencintai dan menggembirakan kanak-kanak mesti kita juga akan turut dicintai Rasulullah s.a.w. Dan sekiranya Rasulullah itu mencintai kita nescaya Allah akan mencintai kita juga (ref. Surah Al-Imran, ayat 35)

Anonymous said...

Saya pegi sabtu lepas. Cari pusing gak, bila jumpa terus gi ke speed mart kat ctu. Aku ngan isteri ambil troli. Rasa terharu gak anak2 aku ambil bakul sorang satu isi roti dan macam2 lagi pastu bayar sendiri. Kita org hntar barang dan lepak kat ctu ngan budak2. Masa balik anak aku ajak pegi tiap2 bulan. Rasa nak menitis airmata aku. Balik daru ctu aku cari kawan dan cita siap tunjuk gambar. Sokongan menggalakkan. Insya Allah bila aku nak pegi dia org nak ikut. Yg tak dapat pgi kirim je. Moga Allah murahkan rezeki mereka. Amin.