Wednesday, May 2, 2012

Buaya yang kerepot jangan disangka x ganas....!

Perhatian....Ni aku cerita berdasarkan pengalaman aku....Aku x kisahla kalau ada orang nak judge aku negatif lepas ni...Ni cuma sharing....mana lagi nak luahkan perasaan sikit kalau x kat En Dadi ngan Blog ni....hehe

Benda ni jadi last Jumaat aritu...Time tu aku ngan En Dadi bawak anak2 p TESCO Ampang...Biasala..nak beli barang2 keperluan bulanan kan...Disebabkan ramai dah gaji kot, Orang sememangnya la macam 'ulat sampah p perhimpunan Bersih 3.0' kan...

Aku sebenarnya xmau bawak Bebudak ni..Tapi En Dadi insist kata kesian tinggal...Nanti bole bawak diorang main2 jap...Iyo lah tu! Mainlah sangat....Orang punya ramai kaw-kaw punya sampai nak tgk barang2 pun kene selit2...

So bila dah ramai tu, for sure la nak jalan pun susah...Nasib aku bawak Baby Adean pakai 'Baby Carrier'..Kalau pakai Stroller agaknya, mau permandangan Baby Adean tu 'montot-montot' manusia semata...hehe

Ngah bersesak x berapa nak berhimpit cam dalam bas tu, terdengarlah suara satu hamba Allah ni cam marah2...
 
"Tepi la sikit! X nampak ke orang nak lalu.."

Aku pun toleh ke belakang...Seorang lelaki tua cuba menolak badan aku supaya bagi dia laluan...Aku macam annoyed jap...Dahla cakap kasar2...pastu ada hati nak pandai2 tolak orang..dia ingat aku ni x tersepit agaknya...ngan orang2 depan berhenti sesuka hati...bukan sesaja nak lambat2...kot ye pun cakap la bebaik kan...Maka menjawab jugak la aku....

Aku:
"Pakcik...kot ye pun, elok2 la sikit...saya bukan saje2 nak jalan lambat2..."

Lelaki tua:
"Abih ko tu x reti ke tepi sikit.orang nak lalu"

Aku:
" Amboi, xkan xle cakap baik2...tetiba je nak tolak2 orang...kalau jatuh anak saya ni macam mana.."

Lelaki tua:
"Peduli apa...dah aku nak cepat..sapa suruh x jalan tepi2..."

Aku:
"Dahtu cakap la baik2..x payah la tolak2...!"
(Masa ni suara aku dah tinggi dah)
(sampai hati dia x kisah kalau baby aku jatuh...)
(Aku tu xpela lagi ko nak buat x kisah....)

En Dadi:
"Ni apahal ni..."
(Dah kecoh2...dia baru nak interfere)

Aku:
"Ni pakcik ni...main tolak2 plak....dahla cakap kasar2..."

x sempat En Dadi nak tanya orang tua tu..dia dah buat muka kesian..Konon aku salah la...Dia tu orang tua...x mungkin nak buat aku macam tu...

Lelaki tua:
"Takde Encik...saya cakap baik2 suruh dia ketepi sikit dia buat xtau je"

Aku:
"Pakcik...kalau pakcik cakap elok2..pakcik ingat saya x bagi ke..ni tetiba marah2 tolak orang!"

Lelaki tua:
"Tengok Encik..saya cakap elok2 suruh dia ketepi, dia marah2 pulak"

En Dadi:
"Dah2 tu..."
(Cuba nak leraikan)

"Pakcik, mintak maaf la...isteri saya bukan saje2 nak jalan lambat2..."
"Dia pegang anak kecik..lagipun orang depan ni jalan lambat"
"Sudahla ye"

Orang tua tu pun lalu cepat2 agaknya takut aku ngamuk plak ke..tapi ntah membebel apa ntah..geram je aku tengok..x pasal2 dah tunjuk contoh x baik kat anak-anak...cis..! Oh ye...kemain berkhemah lagi En Dadi kan..konon gentleman gila dan berhemah tinggi...well....toksah nak kagum sangat la kan...Lepas orang tua tu dah pegi jauh...Keluar la statement baik punya...

"Nasib baik orang tua....kalau x, cerita dia dah jadi lain tadi..."

Ceh...

P/s: Ni bukan kali pertama aku kene macam ni..so, aku punya kesimpulan, tua tu jadi penyebab je tuk mengelakkan dari mengaku kesalahan pada orang yang lebih muda...Bukannya aku xkan jadi tua kan...cuma sekarang ni..belum begitu tua...eceh..x perlu kot nak ambik kesempatan...

P/s lagi: Kat tajuk tu bukan Nickname tuk pakcik tua dalam story di atas...cuma saje mengubah peribahasa ala Karam Singh Walia...sekian....

9 comments:

imie fatiema © said...

o'owh.. begitu ceritanya.mesti serba salah kan bila org tua yg buat kita hangin..sabo jelar

Boni JLL3 said...

saya selalu gak kena macam ni kat pasar malam.. selalunya yang macam ni orang2 yang dah berumur..tak tau apsal.mungkin sebab dia berasa dia da berumur dan patut dihormati agaknya

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

a'ah la. Ym pun penah. Mentang2 la tua, tak sdr diri pulak.oppsss!
terlebih suda. hahaha! Mintak2, bila YM dah tua, tak le jadi cenggini...
ishhh...simpang malaikat 44, tambah 44 lagi...eiii.

Farzlyna Mustafar said...

pak sape lah tuu

madammondoq said...

uish.. bukan main lagi lelaki tua tu yek?

Nini D.. said...

aku selalunya kalo hangin dgn org tua versi perangai mcm nih..mulut aku tak berkata2 tapi mata aku pandang org tua tu serupa nk mkn dia time2 tu jgk sambil tangan genggam penumbuk!...kalo org tu tu buat propa mcm2 mmg aku debik tanpa rasa bersalah!

madammondoq said...

lagi kerepot lagi ganas yek.. hehe..

aniswany said...

manyirap je kan baca pasal ni..kalo anis dh sinting lengan baju kasi tumbuk laju2..hah over lah plak =D

Namee Roslan said...

saya selalu kena. rasa nak maki balik tp sabar. sebab ingat pesan papa..hormat org tua. kalau tak..saya dah hempuk juga. sbb kdg2 diorg overlimit. tahu la dah berumur dan banyak pengalaman tp jgnla layan kita macam takde hati.