Tuesday, May 8, 2012

Bersih 3.0

Salam u olss...

Aku tau kejadian bersih tu dah lebih seminggu berlalu...Tapi aku nak cerita jugak experience aku yang x seberapa ni....Al-maklum....Kalau dok dah dekat2 heart of KL ni memang nak xnak kena experience jugak especially bila dah terpaksa keluar rumah on that specific day....

Actually, aku dah macam x sedap ati nak keluar Sabtu tu...tapi En dadi insist nak keluar jugak sebab dia memang kene singgah ofis semata2 nak tekan ENTER tuk 'run' satu program jadi dia memaksa rela kami anak beranak ikut sekali so dia x payah patah balik nak bawak kitorang g jenjalan...

Jenjalan? Mintak maaf la...pegi mana pun x dapat....dapat 'round2' sekitar kl sampai ke gombak sana semata2 nak cari jalan nak keluar nak balik rumah yang kat Pandan Indah nun...Bayangkanla...(sapa yang xle bayang...g google map Bukit BINTANG - GOMBAK - PANDAN INDAH....) fuhhhh...Memang menempah maut orang kata...

So, inilah permandangan aku sepanjang Jem yang memanjaaaaaaaaaaaaaang di KL pada 28 April 2012 aritu....





Ok yang last ni bukan dari pandangan aku....
Pinjam En Google punya gambar...

Menarik sangat kan...Besstttt sangat tgk montot kereta orang...tingkap kereta orang....lagi best kalau dapat layan tv kereta orang...uhuhu...Masa ni lah aku gunakan tuk membebaibebel kat En Dadi....orang xnak keluar...dia sibuk gak nak keluar...So, sapa lagi aku nak salahkan kan...xkan nak salahkan orang yang ajak Duduk Bantah tu kan....Ke nak salahkan rakyat KL ni yang pantang ujan setitik pun dah jem apatah lagi kalau diajak berkumpul ramai2 macam ni..

Last2...jalan nak masuk ke Bukit Bintang pun x lepas...kenelah En Dadi buat kerja 'Outsourcing' je...guna salah satu Kedai tuk link ke HQ dia tu....fuh...kat rumah dekat je kedai bole pegi...nak kene round satu Kl sampai ke Gombak sana plak dia pegi buat semata keadaan di atas....Nasib lagi baik kitorang x bekfes lagi plak tu....Nasibla ada roti....x pasal2 rasa cam musafir jap...dah telan2 roti tu..aku bole lupa bawak air plak....lantak...nasib la ada air botol dak Arell..maka, kitorang sebagai mak bapak 'mithali' bedal la mana yang ada....sadis betul....!


Hanya budak ini sahaja yang gumbira....sebab dia memang suka naik 'car'..Lagilah suka kalau nampak 'car' sana sini.....


Budak ni plak....Nasib la dia dapat tido dengan aman sampailah ke rumah....walaupun kat 'luar' punyala x aman....lega satu bab...


Jadi hari Sabtu tu..hidup kitorang hanyalah dipenuhi debaran jalan mana bole ngan jalan mana yang x boleh masuk....sampaila ke simpang pandan indah..barulah lega sangat2..Sesampai tu aku berlari keluar kereta naik ke rumah macam la orang2 bersih tu ada kejar ikut belakang. Sabar je la....

Berkenaan Bersih 3.0 ni....ada sikit nak selitkan rasa kureng aku la kan....

Aku tengok, dalam youtube tunjuk ada Vendetta man, power rangers, angry bird ngan orang kuning DIGI tu....Patutnya...dah ada Power Ranger Kuning tu...aman la kot Perhimpunan kali ni....Rupanya lagi x aman berbanding version 2.0 dulu....







Malah, Aishah pun ada join sekali...

Pastu...keadaan x BERSIH mana pun....x sesinonim namanya pun...




Bersih ke buat perangai macam ni....


Pastu pandai2 cakap orang malas....
X paham aku...

Yang 'adik2-kakak2' bawak anak2 tu lagi aku x paham....Kot ye pun nak bagi pendedahan....xkan la x paham2...agenda2 macam ni x sesuai nak bawak budak2...kecik2 dah diajar macam ni....bila perangai tu dah built up jadi 'rebel' salah siapa agaknya...




Cakap pandai....tapi..

Wajar ke buat camni...wahai mak bapak yang budiman....?
Mintak maafla...aku ni pun ganas gak...
Aku punya mulut memang xble tahan jugak sekali dengar...
Tapi aku x reti la nak ganas2 macam ni...
Sebab aku rasa banyak cara lain lagi nak buat orang dengar pendapat kita...

Keganasan bukan salah satu daripadanya...
Maaflah kiranya cuma GANAS je yang aku nampak kesimpulan 
dari agenda BERSIH 3.0 ni...

Orang luar x sibuk2 nak SERANG dan BERPERANG di negara kita...
Tapi kita yang mengalahkan orang pergi berperang pulak...

Kenape x tunjukkan kita lebih BIJAK dari ini...

"Tepuk dada tanya SELERA..
X suka x apa..
Kalau suka, xde sapa peduli apa...."

8 comments:

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

ekceli kina pun rasa sama ape yang O'gosh rasa... kina mmg x suka dengan geng BERSIH ni..buat hal je.

ckp byk hati pun blh jadi panas. menyusahkan org tul...paling kina x tabik kan Nik Aziz!!

O'gosh said...

mmg aritu sepanjang dok dalam keta tu bole kata dah tahan sebak la jugak...risau....takut..suma ada...mana xnya...kita bawak anak2 sekali...mestila risau kalau jadi apa2 ke...tetiba rasa x selamat dah dok Malaysia....padahal kecik2 dulu saya la orang paling bangga sebab bila tgk tembak2 dalam tv..kat Malaysia xde so bole happy go lucky keluar p kedai xyah takut2 kan...sekarang kita yang mengalahkan mat saleh dah pulak...(apa la panjang lebar dah merepek ni..)

Liza Razak said...

adoii...x phm betul agenda diorang ni yg sebenarnya..kalau menyenangkan org x pe la..ini menyusahkan lagi ade la

imie fatiema © said...

last time punya bersih 2.0 ada case kenduri kawin lengang takde guest hy krn bersih jln tak clear..syahdu.taksuka perhimpunan camni!

Jo-Blogger said...

hahaha..power rangers pon ada...lawak2..okla sy singgah sini.

alin said...

ada juga pengalaman mengenai Bersih yer.. itulah, kanak-kanak pun tak ketinggalan.. Kesian betul

madammondoq said...

BERSIHnya gambar2 tu semua!!! hehe..

Namee Roslan said...

saya tak tahu kenapa teruk sgt kerosakan yg diorang buat.nak komen lebih pun takut.sbb takde kat situ tp tgk video semua mmg teruk la. pijak2 kereta polis semua.hmmm.