Tuesday, April 24, 2012

Gapo dio natang ABUDEN ni..

Actually...aku pun sebenarnya xtau apa benda la ABUDEN ni...until last weekend bila adik ipar aku datang..and she eventually asked En Dadi ngan aku  soalan2 yang obviously dah tau jawapannya atau mmg dah terang2 xyah tanya la...

Contohnya macam ni la soalan dia...

"Ni bilik adik ka?
(Slang kedah)

"xla...tu hat belakang dapoq tu bilik adik"
(En dadi la sound...rumah aku tu ada satu je bilik guest...lagi buat2 tanya kan...)

Yang aku plak..dah nampak En Dadi kuar duit nak bayar:

"Dadi belanja ke.."

"x'ah, nanti nak claim la kat mami ujung bulan..."
'Ni nak p amek resit"


So, En Dadi yang dah naik fedup, dia pun suggest aku ngan SIL aku p tgk video ni dalam youtube...





Bila dah tengok rasa cam paham2 je la kan...rasa macam hampeh-dadi-ni-terkena-aku pun ada....tapi bila nak terangkan balik rasa macam x reti nak cakap tulis plak....so, buat research sikit la..ni yang aku Google:

Definition of  Abuden - Same as 'duh'. 
As in: Some examples : Boy says to girl: I am a boy

Girl says: Abuden! Gosh.
(DAHTU! - bahasa pasar nye la kot...)

Abuden is actually a chinese style asking "Then". In other words, means "kalau bukan, apa lagi?"

Benda2 macam ni selalu rasanya terjadi dalam kehidupan seharian kan...dah nampak, nak tanya jugak....kengkadang rasa geram semacam je nak jawab...lagi mau tanya kan...

Ce SHARE situasi2 yang korang selalu kena...aku nak tumpang gelak2 sikit..musti ada punyalah...toksah la kata xdak......huhu


9 comments:

madammondoq said...

mak aii.. memang tak paham lah eden bahaso2 gini nih.. hehe...

~SHiLA~ said...

haha kdg mcm kelakar kn.dah tau lg mau tanye

sy mlm aritu huby da masuk bilik dah baring² kt katil..sy tye 'b nk tido dah ke?'..huby jwb 'xlah,b tgh siap nk g kje ni' :p

mr.dinie said...

ni 1st time dngar bahase pelik camni..hahahaa

mr.dinie said...

ni 1st time dngar bahase pelik camni..hahahaa

Mr PenyuBiru said...

abuden? seriusly..ni 1st time aku dengar..abu bin den pernahlah aku dgr.hehe

Boni JLL3 said...

hahahaha..first time dengar abuden ni..hehehe

Liza Razak said...

kelako betul !! baru perasan saya pon selalu buat cmni kat mr kudud..hehe

imie fatiema © said...

haha.. macam2..

Namee Roslan said...

perghhh punya lah style...ABUDEN..maksud..kalau bukan, apa lagi. haha. pasni pakain abuden jela kalau mak jemah tanya benda yg dia dah tahu. hehe. tp kdg2 prg tanya, sbb saja nak ajak bual.hehe. satgi kecik hati pulak kita kata abuden. hihi