Wednesday, October 5, 2011

Mind your language #1

Salam kePETANGan...
(pekejadah...)

Hari ni aku tetiba rasa nak cerita pengalaman 
Tempat kerja lama aku
tu pun sebab tadi ter'round' lalu tempat keje lama...
Yang mana terbangkitla segala kenangan2 lama..

Aku dulu kerja retail..
Lama x lama ada la 6 taun
Makan gaji buta kat situ..
Tapi apakan daya,
Nasib bagaikan x terbela...

So, bole dikatakan banyak gila babun la pengalaman
Kalau dah hari2 ngadap orang a.k.a customer yang pelbagai rupa..
Tapi satu cerita ni memang x dapat aku nak lupakan
Seumur hidup aku...

Sebab setiap kali aku ternampak
'Benda' tu di mana2...
Aku mesti teringat dan tersenyum ala2 kambing...
memikirkan kesengalan aku dulu...

Sebelum tu..
Nape kat tajuk ada # 1?
Sebab banyak sebenarnya bab2 yang menarik sepanjang aku
Bekerja di situ..

Seperti biasa...
Al-kisah jadi pembuka bicara cerita..
Baru nampak macam thrill ataupun bajet hebat gila...

Baik...kita mulakan...

Satu hari, macam biasalah
Tempat aku kerja ni mmg sebiji kedai GODANG yang amat..
Antara penyumbang income terbesar jugak la dalam company..
Jadinya tanggungjawab adalah amat berat..
Tuk memastikan keperluan customer terjaga dan dipenuhi...

Waktu tu 'Lunch Hour'..
Korang bolehla bayangkan crowded dia
Memang 'ala2 SOGO'
Tatkala sale menjelma...
Tapi memang time ni...
Tempat aku kerja tu memang la x payah tunggu sale...

Tengah sibuk2 melayan customer,
Masuklah sepasang Arab lelaki perempuan..
X tahu lah pulak samada dah kawen ke belum..
Tuk bersangka baik..
Kita anggap je la mereka dan keluarga mereka dahpun diijabkabul..

Memandangkan staf2 aku x pandai nak speaking sangat..
Aku pun kena la redha nak pegi melayan pasangan ni
Walaupun aku x berapa rela..

Andainya korang2 x tahu...
Sepanjang aku kerja kat sini..
dah sampai boleh kenal dah peel customer
Secara generalnyalah kalau ikut bangsa dan gender..
So, x payah la aku tulis panjang2..
Paham2 sendirilah yang aku memang agak kureng nak melayan
Customer dari Arab time2 sibuk macam tu..

Dengan berat hati...aku pun approach..

Garnish semata2..

Aku:
Hi Sir, may I help you...?

Pak Arab:
Yes..yes...I want to find 'hurix'
You know 'hurix'?

Aku:
(Dengan SUPERconfidentnya...)
Oh..This way Sir!!

(sambil aku bawak dia pergi ke section ubat)
(Buat muka pun bajet hebat)

Pasangan itu pun beria2 la ikut aku
Pergi ke arah benda yang terpapar atas shelving tu..

Confident ni....



Tapi tiba2...

Pak Arab:
No..no...not this!!
I want 'hurix'...'hurix'...
(sambil pamer muka x puas ati kat aku)

Aku:
But this IS 'hurix' sir...!
(xmau mengalah...sebab bajet terer kan...)
(Barang2 dalam tu pejam mata aku boleh tunjuk kat mana..)

Mendaalah HURIX yang aku tunjuk
Pak Arab:
No!
(Menjerit plak..hilang sabar lettew)
I want 'hurix'..you know..
Condom...!!Condom!!

Adoi..tepuk dahi aku...

Aku:
Sorry Sir!!
Here it is...
(sambil tunjukkan tempat DUREX)

Rerupanya Pak Arab ngan pasangannya tu cari kondom..
Depa dok sebut DUREX tu bunyi macam HURIX...
Mana la aku tau...
Sapa yang pernah dengar Arab speaking tau la
Memang selalu x paham apa dia nak..

Ni le menda yang diorang nak..
(Pada sesapa yang naif pura2 tatau le)

Customer yang lalu lalang tengok Pak Arab tu terjerit2
Tergelak je tengok aku...

Hampeh...!
Sib baik depa beli sedozen yang 12 pieces punya...

Bayangkanla...
12 pieces x 12 kotak..

Fuhh..
Ehem...janji sales masyuk
(setan je perangai time tu)

P/s: Err....Bukan pasal bahasa sebenarnya...
Telinga aku yang kene overhaul..
Hehe..


17 comments:

~SHiLA~ said...

hahahaha adoila mcm²..
tp xpela sebek bkn nk hurix tp bg durex.kah3

mak aih..smpi sedozen tu.hebat.keh3

PinKy MoMMa said...

kahkahkah dasatttt okeh smpai 12 ;p
pengsannnn dengar..stok sebulan ke? ke sehari wahahaha

O'gosh said...

memang kalau layan arab salah satu menda diorang akan bli adalah kondom...dan akan bli banyak...

Namee Roslan said...

euwwww. beli condom. tapi mmg betul pun diorg taktau cakap org putih. serious. sbb kakak sy kerja kat sunway pyramid dulu so mmg byk lah org arab ni. cakap dah la berterabur pastu nk marah kita.

aTy _faRed~ said...

hehehehe..tergelak besar jugak ai bace... siap dah jerit kuat2 sampai semua orng tau ek....;p

Iwanski said...

yea! dah blaja satu perkataan arab.. hehe..

Nini D.. said...

hahaha...kelakar cerita ang nih...

fyna said...

hahahaha apalah pak arab tu..ckp la condom =P

fadh leyanie said...

haha..apa la.arab mahupun jepun dan korea bila dorg speaking bunyi lain sikit.:)

Ain Zulaikha said...

hhahaha gila lah pak arab ni, bukan ke dapat jawi arab ada huruf dal huhuhu

Liza Razak said...

kalau keje retail mmg sadis..saya keje 2 tahun,asal balik keje je mesti nak menyumpah2 customer yang perangai ntah hape2 tuh..hehe

littledolphin said...

pronounciation silap memang boleh menimbulkan masalah. hahaha

Sizzling Suzai said...

haiyoooooooooooo....12 x 12 = 48 ni...hahahhahhahah hebat! =DD

Sizzling Suzai said...

hahahhahhaha...halemakkk salah darab lah kak..hahahha 12 X 12 = 144 lagi HEBAT!! hahaha =DDDD

Islam said...

Pls make a post related comments
Allah
Islam
Muslim
Dajjal

Islam said...

Pls make a post related comments
Allah
Islam
Muslim
Dajjal

aswadz said...

hahaha... tp kalo speaking ngan pak arab ni, memang kena 2-3 kali dengar baru paham. aku pun pernah kena gak.