Tuesday, April 19, 2011

Boleh ke x boleh....

Setelah sekian lama...
Aku kembali ngan x berapa sihat sangat
Tapi sebab rindu nak berblogging
Gagahkan jugak la...

Aku ngah konpius ni..

Dah 3 klinik swasta..
Ngan 1 klinik kerajaan...

Masing2 bebeza pendapat...
Nak tanya kat kaum2 ibu
Ngan orang2 yang penah mengalami
Pengalaman macam aku ni

Bapak2 ngan bakal bapak pun kene take note jugak ye..
Kang kalo dah kene kang jangan nak harap
"Nazmi boleh settle sume.."
Xde maknanya...

Ni bukan konpius aku ni peknen ke x..
Yang tu x konpius..
*Konpius masa mula2 je sebab tatau
 dan tetiba kuat meragam ada la...hehe

Aku konpius nape sesetengah doktor 
Kata OK je breastfeedkan anak even tgh peknen..
Cuma kene minum banyak air..

Ada lak kata x bagus...
Sebab nanti rahim tu mengecut dan ada rasa cramp
Yang boleh menyebabkan keguguran...
Sebab tu masa pas bersalin kita digalakkan menyusukan anak
Pakai nenen...bukan pakai botol..

Kalau nak cepat rahim mengecut dan perut kempes la..
Part tu aku x nafikan mmg berjaya
Masa aku pas bersalinkan dak boy...
sat je perut boroi aku dah kempes..
X sampai sebulan...

Tapi awas ye...
Kalau baby nenen je ble kempes..
Kalau bukan baby x hado kempesnya...
Kombong hado la....lalala


K Sambung balik....

Hado lak kata kalau peknen kita susukan jugak 
anak nanti anak dalam perut kurang nutrition...
Kira x bagus la tu..

Tu yang orang tua2 kata anak dalam perut bley kureng...
dari segi mental ngan dia x bagus...
Tapi kalu mak bapak dia comel..
anak tetap comel ok...ehem...

So cemana,
Ble x sape2 tolong bagi suggestion...
Puas dah aku surf tenet..
dalam tenet pun ada pro and con dia jugak...

Mana mak2 yang berpengalaman
Takpun bapak2 atau sapa2 la yang pernah 
tengok keadaan macam ni...
Please help me...

TQ


P/S: Orang kata peknen kuat makan kan..
Aku x pun lagi..
muntah pun x...
cume tgk makanan x bape brahi la plak...
Tingin nak jadi makbed cite pasal makan jek..



6 comments:

Makbed said...

wahahaha.. tetiba nama aku lak dikaitkan. cis cis cis...

aku nak bagi opinion pun akku tak de experience camtu sbb Oni brenti bf masa 6 bulan. tapi, ada kawan aku yg bf anak dia then peknen, pelan2 dia latih anak dia nyusu dalam botol. tapi, kalau ko larat nak bf anak masa ngandung, ko tak de pening-pening atau apa-apa yg memudaratkan, why not?

kak ruhi said...

Ogosh...teruskan aje..tak de masalah....yg penting niat kite.....mmg la org kata mcm2...kite dgr pun jadi takut n serba salah nak terus breast feed ke tak? betul tak? well sbnrnya bergantung pada diri kita gak...FYI kite dulu pun camtu gak takut2...risau kalau2 baby dlm perut kurang zat coz abg die dok nenen je...tapi Alhamdulillah....anak2 kite sume sihat2 belaka eventhough kite pregnant n at the same time breastfeed abg die....jgn terkejut lak...kite buat tu utk ke empat2 kandungan kite...but yg paling penting skali mummynye kene bnyak ambik mknan berkhasiat la..... InsyaAllah takde kesan buruk la...sbb setakat ni Alhamdulillah....just have faith with urself n pedulikan apa org nak kata....sbb kite dulu pun cam tu gak....

O'gosh said...

Makbed: nak buat cemano...aku ada ko je sebagai rujukan...

Kak ruhi: Thanks for the info akak...lega la ati ni sket....kalu x time dia nenen je mula la pk bukan2....hehe..maklumla..takut x bertempat...

Liza A. said...

Hehe...lama tak tinggalkan komen disini :)
Takde masalah sebnarnya nak nyusu anak masa tengah mengandung. Liza dah 5 orang anak, Liza susukan sahaja :) Takde pun baby keluar kecil, semua 3.2kg ke atas aje keluar hehe...except for first baby aje 2.9kg :)
And as for kurang nutrisi...no...no...no...takde kurang apa pun, my baby is as healthy as she should be now...hehe...Yg penting apa yg kita makan semasa mengandung dan kurangkan those supplements yg bukan original (multivitamin) unless doctor suruh :) makan buah2 dan sayur dan insyaallah semua okay :)

O'gosh said...

maseh..maseh Liza A.

kak ruhi said...

lupe laks...betul ckp liza tu...... baby kite yg kluar pun sume besar2.... 3.75kg..... yg kecik abg die yg sulung je 3.4kg..... tu pun org ingat kite ngandung kembar...hihihihi...yg penting ubat klinik jgn lupe mkn.....