Wednesday, March 9, 2011

Mata pun kene EKSESAIS jugak....

Seharusnya bila kita berON9 antara anggota yang kita paling penting mestila Mata kan....of course jari jemari pun penting...tapi kalau sakit jari still lagi bleh tolak cik 'tetikuih' tu ngan hidung atau paling SADIS skali ngan pipi ataupun lidah....

So, penting kan mata kat sini..kalau x, cemana nak berblogging...nak alert ngan semua blog2 post..nak 'google' mende2...dan nak merayap ke blog cari shoutbox...xkan nak 'pukul rata' tekan semedang je kan....haha




So ni antara TIPS2 yang aku jumpa kat Nameless 151 dan kita boleh praktikkan bersama...so, xder la alasan mata sakit or letih pasni nak slalu jenguk blog aku...hehe




1. 20-20-20
Senang je ni....kene guna masa 20 minit nak buat apa2 yang berterusan...then guna 20 saat untuk tengok tempat atau benda selain yang kita dah ngadap tadi sejauh 20 kaki (6 meter).  Contohnya macam ni la....

Dating (20 minit) - Cuci mata tengok awek lain (20 saat) - Takleh dekat sangat (20 kaki)


 

2. Memutar mata
Ha...ni la senang....kalau nak buat ni bebel kat mana2 je...xyah tunggu tempat2 spesifik or timing tertentu nak buat....sambil marah kat boyfriend pun ble buat gak....


Misalnya kita ternampak BF kita tadi ngah cuci mata tengok awek lain tadi kan....mestila kita tego ka...and biasala...BF akan deny...sumpah beria2 dia x buat....then kita sambil x caya tu ble 'ala2 putar mata' kita x caya' sambil kata " Ye la tu!"...(awas! bukan putar macam roda impian tu tau..)





3. Jarak fokus
Ni yang tersenang antara kaedah2 kat atas... kalau dah tenung sesuatu tu lama sangat...so, cuba la pandang ke jarak yang lebih jauh....pandang ke luar tingkap ke....so, lebih kurang kaedah no 1 la jugak...


Dah pandang awek kat sebelah lama2..then cuba fokus kat awek orang yang jauh sket....refreshkan mata namanya...so GF2 sekalian kene la paham...jangan nak melenting je...huhu
(tapi awas..jangan sampai merah pipi or lebam biji mata udah le...hehe)


So, apa pendapat korang...renung2kan...dan selamat beramal.....

5 comments:

rara_ibnu said...

tenkiu infonya :D

apezs shah said...

hehe bagus info ni..
sayangila mata anda hehe.

ch!natsu said...

ok trus mata jd terang.. hehe..
thanks 4 sharing.. =)

O'gosh said...

huhu....sama2 menerangkan mata...

Nameless151 said...

=)